mx1000-v-ringu-s-uhlavnimi-neprateli
Hardware Článek MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli | Kapitola 2

Charles

Charles

21. 9. 2004 00:00 76

Seznam kapitol

1. Startovní pole ve jménu Logitech 2. Microsoft a A4Tech - další na scéně 3. Vzájemné porovnání

Před pár dny jsme vám představili MX1000 - novou bezdrátovou myšku od Logitechu, která se pyšní revolučním snímáním pohybu. Nyní vám přinášíme její praktické porovnání, kdy byl tento exemplář nasazen do akce společně s dalšími "ušlechtilými" hlodavci díky čemuž bude více než zajímavé, jak si nový počin od Logitechu ve finále v přímém střetu povede.

Reklama

 

Microsoft - Wireless IntelliMouse Explorer 2.0

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

Microsoft není jen softwarový gigant produkující pouze operační systémy. Obsahuje i různé divize, které se svým zaměřením specializují například na vývoj počítačových her (nutno podotknout že všeobecně velice dobrých) ale také na vývoj různých periferií včetně herních ovladačů a hlavně myší. Na této scéně působí již delší dobu a má za sebou několik dobrých a i špatných pokusů (analogie k operačním systémům). V našem testu se od Microsoftu vyskytnou myši dvě. Obě se stejným snímačem odlišující se výrazně od sebe však svým zpracováním, respektive ergonomií. Nejprve se podíváme na ten "luxusnější" model.

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz
MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

Po levé straně jsou umístěna dnes již standardní 2 tlačítka Back a Forward. Bohužel jejich první dojem nepůsobí příliš dobře. Jde totiž o viklající se kousky plastu. Teď možná budou rozhořčeni zastánci myší od Microsoftu, nicméně v porovnání s kvalitou tlačítek u Logitechu (a zejména u MX1000) se tato myš nemůže rovnat. Nutno zmínit TiltWheel, jež přestože pochází původem z dílen Microsoftu, tak činí z kolečka zejména ve hrách nepříliš efektivní nástroj díky absenci krokování - kolečko se tedy protáčí bez náznaku jakéhokoliv skoku a celkově svým zpracováním působí tak nějak vrtkavě. Nutno říci, že Logitech má kolečko i s funkcí TiltWheel u MX1000 na naprosto jiné kvalitativní úrovni. U Microsoftu je pro hráče naprosto nedostačující

Ono si třeba na absenci krokování po nějaké době třeba zvyknete a budete mít po chvíli i celkem přesný odhad - nicméně stále to bude jen odhad a kolikrát se v tom nejvíce kritickém okamžiku může stát, že si třeba omylem přehodíte na nůž místo na pistol - a co pak? Kolikrát rozhodují setiny a nemůžete si dovolit strefovat se kolečkem na tu správnou zbraň :-)

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o senzor, tak ten je ale na velice vysoké úrovni, přestože na řadu MX však stále nemá. No uvidíme jak si povede v praxi. Tento model lze mít v několika provedeních, které se od sebe liší zpracováním povrchu (barevným). V našem případě se jedná o exkluzivní model jenž je z části dokonce pokryt imitací kůže.

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

Microsoft - Wireless Optical Mouse 2.0

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

Je známo, že Microsoft se snaží prosadit všude kde to jen jde. To aplikuje jak v softwarové oblasti, tak i v té hardwarové. Většina lepších myší je optimalizována pro praváky a proto má Microsoft v nabídce také poměrně dost zdařilo myšku i pro leváky (takže aby zahrnul co nejširší spektrum potencionálních zákazníku - což je ale pochopitelné pro každou firmu, leč na Microsoft se to hodí dvojnásob :-)).

MX1000 v ringu s úhlavními nepřáteli
i Zdroj: PCTuning.cz

Po předešlém modelu jež si už na první pohled zakládá na ergonomii pro pravou ruku zde máme tedy také něco pro leváky. Díky tomu, že není tolik tvarovaná aby kopírovala křivky vaší dlaně, tak není ani tolik rozměrná a lépe se s ní manévruje. Bohužel nutno uznat že po nějaké delší době z ní trochu bolí zápěstí - ale možná jde jen o zvyk jelikož jsem si přivykl na vynikající tvar Logitechu.

Jelikož myší se symetrickým tvarem moc není, tak možná hned zbystřili všichni leváci, kteří tuto alternativu neznají a chtěli by si něco nového pořídit. Bohužel menším zklamáním je absence jakéhokoliv přídavného tlačítka. Kolečko je stejné jako v předchozím případě - tedy i s funkcí TiltWheel - bohužel také bez jakéhokoliv krokování (takže pro hráče spíše trest).

Tělo je však v tomto případě z průsvitného plastu, takže při své činnosti o sobě dává náležitě vědět. Stejně je zpracován i přijímač, který poměrně výrazně zeleně prosvítá (v úplné tmě vám tak svítí tlumeným zeleným světlem). Tento typ je také možno mít v několika provedeních lišících se zpracováním plastu (barevným). Ten námi prezentovaný nese označení Periwinkle.

A4Tech - Office 8K

Mezi již časem ostřílené hlodavce ze stájí Logitechu a Microsoftu jsme zařadili také myš od A4Tech v podání bezdrátové Office 8K. Hned vás asi napadne, co mezi ostatními dělá právě produkt této značky, jež není mezi hráči a náročnými uživateli zrovna nijak oblíben a všeobecně A4Tech hráčům nemá moc co nabídnout. Nicméně když se na myš podíváte, tak vás možná napadne důvod jejího začlenění. Ona totiž jako by z oka vypadla myši MX500/MX700 případně MX510. Proto byla zařazena - aby nebyla jen díky svému designu slepě řazena na úroveň originálu - myší od Logitechu. Ale nepředbíhejme zatím událostem - třeba si nakonec povede stejně dobře :-) Jestli vás její zpracování ale natolik rozhořčilo, tak vězte, že bude následovat článeček na téma kopie MX500, kde bude zařazena právě i drátová verze Office 8K a bude podrobněji rozebrána.

Jak je z obrázků zřejmé, tak podobnost s MX500 je více než náhodná. Chybí sice Cruise Up, Cruise down a místo nich jsou pod kolečkem dvě tlačítka pro vodorovné scrolování, nicméně vše ostatní je shodné. Boční tlačítka Back a Forward vypadají a jsou umístěné naprosto stejným způsobem (jen jejich potisk je trochu jiný :-)). Nechybí ani Office Switch - tlačítko na přepínání mezi aplikacemi, které naleznete taktéž na stejném místě jako u Logitechu.

Co možná ale někoho potěší je fakt, že součástí balení jsou 4 dobíjecí Ni-MH akumulátory o kapacitě 1400 mAh. Přijímač je navíc současně nabíječkou pro jednu dvojici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama