MSI Spatium M570 PRO Frozr: Exkluzivní SSD s monstrózním chladičem pro PCIe 5.0 NVMe
i Zdroj: MSI
Úložná zařízení Recenze MSI Spatium M570 PRO Frozr: Exkluzivní SSD s monstrózním chladičem pro PCIe 5.0 NVMe

MSI Spatium M570 PRO Frozr: Exkluzivní SSD s monstrózním chladičem pro PCIe 5.0 NVMe

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 12. 2023 14:00 16

Seznam kapitol

1. Druhá generace disků PCIe 5.0? 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon 10. Závěr

Několik SSD s podporou PCIe 5.0 jsme už otestovali. Nijak valný dojem ale na nás neudělaly. MSI uvádí už druhou generaci své vlajkové SSD lodi Spatium M570, tentokrát ve verzi PRO s extrémně vysokým chladičem. Bude to konečně zajímavý disk s rychlým rozhraním PCIe 5.0?

Reklama

Když vyšly první SSD pro PCIe 5.0 do slotu M.2, nebylo z čeho vybírat. Vše je postavené na stejném řadiči Phison, rozdíly ale přeci jen byly. Možná jste si všimli, že některé tyto disky jsou „papírově“ pomalejší než jiné. Zpočátku to nebylo nijak zásadní, časem se ale zjistilo proč. Na první pohled se mohlo zdát, že to má cosi společného s teplotou, respektive s chladičem na disku. Diky bez chladiče byly pomalejší, s chladičem rychlejší. To by u PCIe 5.0, které extrémně topí, dávalo smysl.

Rozdíly ale ležely jinde, tedy v něčem jiném. I když všechny disky nesou NAND čipy Micron, některé jsou osazeny starším verzi paměťových čipů s nižší přenosovou rychlostí na rozhraní. Takové disky mají pak maximum přenosu sekvenčního čtení a zápisu (teoretické i praktické) pouze kolem 10 GB/s. Nyní, když už přešel Micron z pilotní výroby na masovou, jsou tyto nové čipy dostupné všem. Tudíž výrobci právě aktualizují své první verze SSD disků na novější. Většinou pak s označením PRO (stejně to udělal Corsair i MSI).

To znamená, že PRO verze SSD již dosahují maximální rychlostí 12,5 GB/s ve čtení i zápisu. Dle mého jde o kosmetické vylepšení, jelikož stěžejní vlastnosti SSD disků se tím nevylepšují, ale marketingově to vypadá lépe. Právě takový disk dnes testujeme.

Nevím, zdali ho můžeme nazvat druhou generací, já bych spíše volil označení generace 1,5. Druhá generace přijde až s jiným kontrolérem. To mi připomíná, že zatím se žádný jiný než Phison E26 pro PCIe 5.0 na trhu neobjevil. Škoda.

MSI Spatium M570 PRO Frozr: Exkluzivní SSD s monstrózním chladičem pro PCIe 5.0 NVMe
i Zdroj: MSI

Zásadním momentem tohoto disku je chladič. Vysoké teploty disků PCIe 5.0 jsem už zmínil, chlazení je naprosto klíčovou podmínkou provozu těchto disků. MSI se tedy inspirovali u svých grafických karet s chladičem Frozr a jeho menší verzí osadili i tento disk. Tedy jestli se dá říct menší. Chladič je opravdu masivní kousek kovu.

Výrobce MSI v tuto chvíli vydává model Spatium M570 PRO Frozr ve třech kapacitách. Od 1 TB po 4 TB. Jde o klasickou sestavu kapacit, co nabízejí všichni. Menší disky nemají smysl a větší naráží na technické problémy, zejména s chlazením. Pozastavme se nad českou cenou (kolem 8600 Kč s DPH). Ta je v oblasti PCIe 5.0 víceméně totožná s konkurencí. V tomto případě ale dostanete chladič „zdarma“. Tedy v ceně disku, konkurence chce většinou u verzí s chladičem dalších pět set korun navíc. Obě kapacity se tedy dají pořídit o několik stokorun levněji než například zmíněný Crucial T700.

MSI Spatium M570 PRO Frozr: Exkluzivní SSD s monstrózním chladičem pro PCIe 5.0 NVMe
i Zdroj: MSI
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama