Modding: Jak dostat do malé skříně velké vodní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Modding: Jak dostat do malé skříně velké vodní chlazení

Modding: Jak dostat do malé skříně velké vodní chlazení | Kapitola 3

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

25. 7. 2011 03:00 49

Seznam kapitol

1. Příprava 2. Vodní chlazení 3. Vodní chlazení II. 4. Úprava case 5. Úprava airflow
6. Instalace komponent 7. Montáž 8. Zprovoznění systému a testy 9. Epilog

V minulém týdnu jsme vám nabídli recenzi nejnovější verze legendárního Antecu P-183. Tím ale nekončíme – co takhle jej osadit dvojicí Radeonů 6970 v kombinaci s i7 procesorem, deskou se SandyBridge a přidat pořádné vodní chlazení? Skříň je standardním middle-towerem, takže to nakonec budeme muset řešit netradičně.

Reklama

Pumpa – Laing DDC 12V DDC-1T Plus + XSPC Top

Na pozici čerpadla byla zvolená v podstatě nejosvědčenější klasika v podobě modelu DDC od firmy Laing. Troufám si tvrdit, že tento model tlačí vodu v největším množství okruhů na světě, takže při koupi vlastně nelze udělat chybu. Náš okruh nebude nijak náročný, takže bude rozhodně dostačovat jeden kus čerpadla. 

Modding: Jak dostat do malé skříně velké vodní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro vylepšení základní parametrů (výtlak 4,7m, maximální průtok 600l/hod) bylo čerpadlo ještě osazeno plexi topem od firmy XSPC. Ten se hodí nejenom z důvodu možnosti našroubování totožných fitinek jako na všechny bloky, ale taktéž zlepšuje výkon čerpadla, což je hlavním předpokladem. Cena tohoto doplňku je v podstatě zanedbatelná (500 Kč) a každý, kdo se jen trochu zajímavá o vodní chlazení, doporučí Laing DDC tímto topem osadit. Cena samotného čerpadla je v tuto chvíli přibližně na 2300 Kč.

Modding: Jak dostat do malé skříně velké vodní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Už osazené čerpadlo plexi TOPem od XSPC

K čerpadlu bylo zároveň původně plánováno ještě dokoupit uložení od firmy Liquid Technology, bohužel konstrukce case to nedovolila, jelikož pasivní chladič tohoto doplňku zabere ještě o jednu pozici navíc. Proto se nakonec čerpadlo přestěhovalo jinam a uložení se vyrábělo na míru, ale o tom už později.

Expanzní nádoba – Liquid Technology EXPA-V3-250-ST

U Liquid Technology se ale objednávala také expanzní nádoba. Tento český výrobce totiž nabízí řešení velmi dobře konkurenceschopné jakýmkoliv zahraničním produktům a troufám si tvrdit, že je ještě překonává. Zpracování je naprosto perfektní do posledního detailu, ostatní výrobce navíc válcuje možností individuálního uzpůsobení délky expanzní trubice a osobní přístup.

Modding: Jak dostat do malé skříně velké vodní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Opravdu nádherná expanzní nádoba od LQT – zlaté české ručičky!

Volba padla na základní variantu označenou jako ST. Pořízená varianta s délkou 250 mm má objem 499 ml a oproti vyšším a dražším verzím SP a DLX je pouze ochuzena o boční závity a vnitřní sací trubici. To však není žádný handicap v případě, že bude umístění takové, jaké se pro toto PC plánuje, proto nebylo nutné připlácet zbytečně za vyšší model.

Modding: Jak dostat do malé skříně velké vodní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Expanzní nádoba je vyráběna v kombinaci acetalu (základny) a trubice z plexiskla. Základny s trubicí jsou k sobě připojeny závitem a těsnícím kroužkem. V balení je navíc i uchycení, takže stačí jen dokoupit fitinky, upevnit na case a expanzní nádoba funguje. Pro fitinky jsou ve spodní části připraveny dva otvory, v horní základně je pak ještě fillport pro plnění okruhu kapalinou. K němu je dodávána zaslepovací fitinka. Alternativně je možné dokoupit i fitinku s pozicí pro čidlo, takže by bylo možné měřit teplotu vody v expanzní nádobě.

Hadice a fitinky

Jako poslední bylo třeba ještě pořídit hadice a fitinky, bez kterých by celý systém nemohl fungovat. V případě hadic padla volba opět na osvědčenou kvalitu a rozhodně se v tomto případě nešetřilo. Tygon R3603 hadice 15,8/11,1mm nejsou z nejlevnějších, ale pro zvolené bloky nabízejí optimální průměr a stěny jsou z kvalitního materiálu, který dovoluje i slušné ohýbání. Na celou case byly spotřebovány 3 metry hadic.

Modding: Jak dostat do malé skříně velké vodní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Fitinky jsou opět české výroby, tedy od firmy Liquid Technology, a nesou označení FITTING-HF-10-V1-SI. Jedná se o variantu se silikonovým těsněním, které by mělo mít lepší těsnící vlastnosti a delší životnost. Materiálem, ze kterého jsou fitinky vyrobeny, je poniklovaná mosaz.

Pozn.: Dne 11.6.2011 oznámila firma EK Water Block technologickou chybu v niklování vyráběných bloků. Tato sestava však byla montována už v dubnu 2011, kdy se ještě o tomto problému nevědělo. Zákazník má samozřejmě plnou záruku na celý systém v případě jakéhokoliv problému a navíc byla v okruhu použita přísada, která by měla odlupování niklu zamezit. Děkuji za pochopení!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama