microsoft-wireless-optical-desktop-elite
Hardware Článek Microsoft Wireless Optical Desktop Elite

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

5. 2. 2004 00:00 83

Seznam kapitol

1. Balení, instalace, myš 2. Klávesnice, závěr

Řada uživatelů vlastnících počítač dokáže investovat nemalé částky do rychlejších procesorů, větších disků, svižnějších grafických karet či luxusnějších skříní a dalšího hardware. Na co však většina myslí velice málo jsou polohovací zařízení. Sám znám řadu lidí, kteří i když práce s počítačem patří k jejich dennímu chlebu, vůbec jim nevadí zaprášená a neergonomická klávesnice nebo hlodavec. Toto jsou periferie, které patří mezi velice zanedbávané. Firma Microsoft se se staronovým modelem bezdrátové klávesnice a myši pokouší zapůsobit na uživatele, kteří se přeci jen rozhodli své staré "hlodavce a klavíry" vyměnit. Kůže v ceně! ;-)

Reklama
Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro větší obrázek

Samotná klávesnice je multimediální a navíc je integrováno také kolečko se stejnými funkcemi jako u myšky. Dokonce se konstruktérům podařilo nad něj dosadit tlačítka "zpět" a "dopředu". Na kolečko dosáhnete bez problémů malíčkem. Osobně se mi toto velice líbí, odpadá nutnost neustále sahat na šipky pro posunování v dokumentu, nebo na samotnou myšku.

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozložení kláves patří mezi ty klasické. Do rozložení nebylo skoro zasaženo kromě mírné úpravy rozložení kláves delete atd.. Tuhost tlačítek je také tak akorát, záleží na vkusu a zvyku každého uživatele. Kvůli důkladnému otestování klávesnici i s myší používám už nějakou dobu a opravdu jsem zatím nepotkal klávesnici, která by si lépe sedla tuhostí tlačítek (subjektivní názor).

Klávesy jsou vyrobeny z poloprůhledného, temně šedého plastu. Specializované ovládací prvky jsou pak z plastu stříbrného. České znaky výrobce doplnil pomocí laseru, takže se zdají být tyto klávesy plastické. 

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz

Ergonomie klávesnice patří mezi velice povedené. Díky podložce pod zápěstí, která je neodnímatelná a je také potažena kůží a mírnému profilu jsou ruce vůči jednotlivým klávesám vždy v  poloze, která nenamáhá a díky tomu se píše velice příjemně. Tento pocit umocňuje také použitá kůže. Klávesnici je možno nechat položenou tak jak je nebo povytáhnout podložky, které ji postaví pod úhlem. Osobně jsem preferoval pouhé položení, které díky tvarování ulehčuje psaní. 

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz


Na fotografii jsou dobře vidět různé sklony jednotlivých kláves

Velikou zbraní klávesnice je další vybavenost tlačítky. Začneme tedy těmi po stranách. Pokud se podíváte nad numerickou klávesnici, najdete zde tlačítka kalkulačky, odhlášení uživatele a sleep. Konkrétně kalkulačku jsem používal velice často. Tlačítko sleep je ještě navíc zapuštěno pod úroveň těla klávesnice, kalkulačka a odhlášení jsou naopak vystouplá.

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz
Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhé straně klávesnice najdete pět volně programovatelných tlačítek, pod které si můžete nastavit spouštění vašich oblíbených aplikací či internetových stránek. Pokud nemáte klávesu nastavenou, vyskočí okno za doprovodu zvuku (lze vypnout) a můžete nastavovat. 

Pro ovládání multimédií najdete na klávesnici blok tlačítek, kterými je možno kromě vyvolání přehrávače (WMP,Winamp) posouvat ze skladby na skladbu, pause/play, mute a hlasitost také nechybí. 

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším z nevyčerpatelných shluků ovládacích tlačítek jsou ovládací prvky na vyvolání messengeru, Vaší domovské internetové stránky, mailového klienta a ještě složek s obrázky, dokumenty a hudbou.

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz

Posledním souborem ovládacích prvků jsou pak multifunkční tlačítka, která známe z běžných klávesnic jako F2-F12. Ty zde plní dvě úlohy.
Buď je možné je používat klasicky (je nutné po každém zapnutí PC zapínat) nebo se dají používat jako příkazy. Jsou to například otevři, nové okno, ulož, pošli a jim podobné. Zdá se Vám to chaotické? Mně to tak připadalo zpočátku také, časem jsem si na to zvykl a mohu říci, že je to řešení zajímavé.

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz


Fotografie jasně vysvětluje princip kláves F2-12

Ovládání se zdá zpočátku trošku zbytečně komplikované, je však jisté, že se během jednoho odpoledne dokážete zorientovat natolik, že Vám nebude činit nejmenší problém.

Přijímač

Přijímač dodávaný k setu vypadá tak trochu jako drátová myška. Pracuje na frekvenci 27MHz a datové přenosy jsou více než dvojnásobně rychlejší, než tomu bylo u starších produktů. Kromě loga Microsoft na horní straně najdete ještě synchronizační tlačítko a tři zelené diody indikující momentální stav jednotlivých kláves (Caps Lock, F klávesy, numerická klávesnice).

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite
i Zdroj: PCTuning.cz

Dosah a výdrž

Testovat výdrž baterií je na velice dlouhou dobu, takže budu muset použít data od výrobce. Myš i klávesnice mají speciální šetřící režim, který dovoluje dosáhnout s alkalickými bateriemi až šestiměsíční výdrže (berte s rezervou).

Dosah jsme testovali v kanceláří o délce 5 metrů a s relativně čerstvými bateriemi byly reakce klávesnice i myšky v pořádku. Pokud jste postavili do cesty signálu například krabici, prošlo to. Pokud se ale do cesty postavil člověk, objevovaly se výpadky. Jedná se tedy o slušné číslo.

Závěr

Bezdrátový set Microsoft Wireless Optical Desktop Elite E.E. se tedy ukázal jako zdatný soupeř konkurenčním produktům. Zvláště poslední modely hlodavců s označením 4.0 již patří mezi vyspělé komponenty jak designem, ergonomií tak i svým výkonem.
Klávesnice patří také díky skvělé ergonomii a vybavení k velice povedeným výrobkům. Během testování jsem nenarazil na nejmenší problém nebo zaváhání. Jediná věc, kterou by mohl ještě Microsoft zlepšit je citlivost kolečka ve vodorovném rolování.
Set Microsoft Wireless Optical Desktop Elite E.E v současné době (5.2.2004) koupíte za cenu kolem  2.126,- Kč bez DPH.

Klady

  • Ergonomie
  • Preciznost provedení
  • Design
  • Možnosti nastavení klávesnice

Zápory

  • Citlivost kolečka ve vodorovném rolování
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama