lcd-vseumel-ag-neovo-f-317
Monitory Článek LCD všeuměl: AG Neovo F-317

LCD všeuměl: AG Neovo F-317 | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

13. 1. 2003 00:00 32

Seznam kapitol

1. AG Neovo F-317 2. AG Neovo F-317 - design 3. AG Neovo F-317 - obraz 4. Něco navíc + ...závěr

Tento plochý panel přináší do kategorie základních (Value) 17 palcových TFT panelů několik vlastností, které zde nejsou zcela obvyklé: bohaté možnosti nastavení (42 parametrů) obrazu, nadstandardně kvalitní zvuk (zásluhu na tom má i speciální zvukový procesor SRS), videovstup (CVBS, SVideo, Composite) a konečně funkci PIP "obraz v obraze", která umožňuje sledování externího videa zatímco np. pracujte na firemním dokumentu.

Reklama

Video

Jak jsme již uvedli dříve, umí Neovo F317 zobrazovat i  videosignál. Zde jsou k dispozici dva režimy - celoobrazovkový a PIP (Picture In Picture - obraz v obraze).

Celoobrazovkový režim

Monitor v tomto režimu může posloužit stejně dobře videokameře, videorekordéru i herní konzole.

Pokud je vstupní signál kvalitní (např. DVD), je i výsledný obraz vynikající. Horší je to ze signálem analogovým (z analogové videokamery, externího tuneru či videorekordéru) - panel ukazuje obraz takový, jaký skutečně je (tedy špatným, alespoň co se týče PC měřítek). Obvyklý šum opticky zmizí až při pohledu z větší dálky (asi 1,5 - 2m). Odezva panelu nemá na kvalitu zobrazení videosignálu větší vliv.

Tento režim nemá samozřejmě nic společného z "počítačovým" přehráváním Divx, XviD či DVD, kde je kvalita obrazu dána np. i postprocessingem - a je tedy lepší..

PIP - obraz v obraze

V obraze lze aktivovat malé video-okénko o rozměru 1/2 PAL. Pozici okénka lze upravovat, jeho velikost je však fixní.

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

Obraz se v tomto režimu subjektivně jeví jako mnohem lepší, neboť se v něm pixely nijak nezvětšují a případný šum tak snadno zaniká. Režim PIP funguje čistě hardwarově - nezáleží zde tedy ani na operačním systému ani na ovládačích. Dokážu si představit v tomto okénku také např. náhled bezpečnostní kamery atd...

Audio

O plochých panelů se o audiu většinou říká pouze to... že tam je nebo není. U testovaného panelu by byla škoda, kdybychom se o jeho zvukových schopnostech nezmínili. Kvalita zvuku odpovídá překvapivě střední kategorii PC bedniček (nejedná se rozhodně o typické "telefony") - zvuk dokáže být překvapivě hlasitý a nezkreslený. Další výhodou je umístění reproduktorů tak, že vytváří poměrně věrné zvukové pole. To se projevuje nečekaně dobrou lokalizací zvuku ve hrách i u přehrávání videa.

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvláštní pozornost si zaslouží integrovaný zvukový procesor SRS. Nabízí režimy: 3D, Trubass a WOW (volba Bypass procesor vypíná). Režim WOW (vyvinutý pro notebooky) umožňuje i malým reproduktorům (zde 2x 2W) dát ze sebe překvapivě mnoho.

Pokud neplánujete velmi kvalitní zvukový systém (s tím nemůže žádný panel zvukově konkurovat), je pravděpodobné, že s tímto panelem staré "bedýnky" zůstanou na skříni - nebo ještě lépe, použijete jako zadní v čtyřkanálové konfiguraci.

Závěr

Klady:

  • elegantní design,
  • video / S-Video vstup, PIP (obraz v obraze),
  • bohaté možnosti individuálního nastavení,
  • kvalitní zvuk, zvukový procesor SRS,
  • příjemná cena (od 17 - 18 000 bez DPH - 13.1.2003),

Zápory:

  • panelu by slušely poněkud lepší parametry obrazu
    (np. úhly 160H /160V při response time do 25ms) - pak by byl doslova neporazitelný

Pokud přihlédnu k ceně stávají se mé námitky menší a menší. A pro produkty, které nabízejí dobrý poměr cena / výkon máme naše stříbrné ovenění: PCtuning Silver Award :-)

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz


Leden 2003
TFT panel AG Neovo F317

Panel k testu dodala firma LEVI International.

Jiří Kwolek

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama