lcd-vseumel-ag-neovo-f-317
Monitory Článek LCD všeuměl: AG Neovo F-317

LCD všeuměl: AG Neovo F-317 | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

13. 1. 2003 00:00 32

Seznam kapitol

1. AG Neovo F-317 2. AG Neovo F-317 - design 3. AG Neovo F-317 - obraz 4. Něco navíc + ...závěr

Tento plochý panel přináší do kategorie základních (Value) 17 palcových TFT panelů několik vlastností, které zde nejsou zcela obvyklé: bohaté možnosti nastavení (42 parametrů) obrazu, nadstandardně kvalitní zvuk (zásluhu na tom má i speciální zvukový procesor SRS), videovstup (CVBS, SVideo, Composite) a konečně funkci PIP "obraz v obraze", která umožňuje sledování externího videa zatímco np. pracujte na firemním dokumentu.

Reklama

I když parametry patří mezi poněkud lepší standard, o skutečné kvalitě zobrazení nevypovídají příliš mnoho (je známo, že papír snese téměř vše - a někteří čínští výrobci toho principu využívají poměrně často :-(

Nejdříve shrneme teorii a pak panel prověřme našimi redakčními testy.

TFT panely a jejich obraz

Mnoho lidí, kteří jsou při pohledu na obraz TFT panelů na první pohled okouzlení obrazem se zářivými barvami, výbornou ostrostí a dokonalou geometrii (zejména při předvádění šetřičem obrazovky typu "akvárium"), netuší, že i tyto, na první pohled dokonalé panely mají své specifické problémy.

Doba odezvy - response time

Na rozdíl od monitoru, kde je náběh i zhasínání obrazových bodů zanedbatelné, je každá buňka LCD zatížená určitou "setrvačností" (response time). Není divu, vždyť fyzikálně se u TFT stále jedná o mechanické natáčení tekutých krystalů v elektrickém poli.

Dlouhá doba odezvy způsobuje rušivé mlžení a optický neklid na hranách a plochách pohybujících se části obrazu. Nevyhovující response time se projevuje rušivě zejména v těchto situacích: při převíjení dlouhého dokumentu, v dynamických video scénách nebo ve hrách (zde jsou ku podivu nejvíce postižené hry ze skrolujícím pozadím).

Dobu odezvy uvádíme v milisekundách, čím je menší, tím lépe (dnes by již v žádném případě by neměla překračovat 35ms). Hodnotu response time můžeme ještě rozdělit na dvě části: na dobu potřebnou k rozsvícení bodu (tr, rise time) a na dobu potřebnou ke zhasnutí aktivního bodu (fall time).

Omezení pozorovacího úhlu

Tento jev je často považován za největší nevýhodu TFT panelů. Díky svému polarizačnímu charakteru dochází při pohledu na obraz panelu z boku (mimo rozsah stanovený pozorovacími úhly) k dramatické ztrátě jasu doprovázené zkreslením barev (v extrémním případě se obraz obrací až do negativu).

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozor: Někteří výrobci, podle hesla, papír snese všechno - navíc v situaci kdy neexistuje jednoznačná metoda určování pozorovacích úhlů, uvádějí pozorovací úhly (i dobu odezvy - response time) o kterých by se, diplomaticky řečeno, "dalo s úspěchem pochybovat". Obecně platí, že uváděné hodnoty jsou pouze orientační.

Nehomogenita barev a nerovnoměrné prosvětlení panelu

Jistá mírná barevná nehomogenita (nejednorodost) je jednodušším panelům dokonce vlastní - souvisí totiž s dříve zmíněnými pozorovacími úhly (ty například způsobují, že některé světlé barvy mají v horní části panelu jinou sytost, či dokonce odstín, než v části dolní, kterou přirozeně pozorujeme pod jiným úhlem). Barevná nehomogenita není při běžné práci nijak zřetelná, avšak panely trpící tímto neduhem (téměř všechny starší a některé nejlevnější typy TFT panelů) se nehodí k editaci fotografii a grafiky.

Dalším problémem je nerovnoměrnost zadního osvětlení (back light). Ta se dokonce zesiluje po určité době provozu - takto postižený panel vypadá jako politý světlou kávou: některé části obrazu jsou mírně zašedlé (mají menší jas). Viníkem je prosvětlovací výbojka, která má, ve srovnání s monitorem, mnohem nižší životnost (cca 3-5 let svícení).

Pojďme se podívat jak se s těmito problémy "popere" náš testovací kousek.

Pozorovací úhly

Výrobce uvádí (v dokumentu: neovo_f315_f317.pdf) 140 stupňů v horizontální rovině a 125 stupňů ve vertikále - to jsou na dnešní dobu průměrné parametry.

Poznámka: Na některých webech jsem narazil na hodnoty pozorovacích úhlů tohoto panelu 160 / 160 nebo dokonce 170(H) / 170(V) - to však rozhodně neodpovídá pravdě. I když lze obraz z tohoto úhlu skutečně pozorovat, dochází zde k takové ztrátě kontrastu, že o kvalitním obraze nelze rozhodně mluvit.

Podle našich kriterii je horizontální pozorovací úhel blízký uváděnému: cca 120-140o.

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

Testem si také ověříme, jak je na tom panel s vertikální rovinou. Zde snímáme dvě fotky se vzdálenosti 1.2m, přičemž jedna je snímána v ose panelu, druhá z bodu vyššího o 60cm (pod tím úhlem vidí obraz vidí člověk stojící za židlí "operátora").

Poznámka: Poměrně nekontrastní obrázky jsou výsledkem záměrné podexpozice snímků (kvůli odhalení případných barevných posunů ve světlých odstínech) - ve skutečnosti je obraz jasný a kontrastní.

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

Panel se chová dobře - u levných panelů splývají jednotlivé odstíny šedi (na ploše, buttonech a posuvnících) často do jediného odstínu nebo se již dokonce převracejí i do negativu (světlejší odstíny jsou tmavší a naopak), případně mění barvu - například na světle fialovou.

Rovnoměrnost podsvětlení

Testujeme na jednolité ploše, jinak poměrně problematické světle růžové barvy.

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

Panel zde nemá žádné problémy - nejsou vidět ani mapy, ani razantní změny barvy či jasu.

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz


stejně jako u ostatních panelů jsou tmavší odstíny mírně "zkomprimované" ...

Response time

Zde jsme použili náš rychle se pohybující testovací obrazec (ten jsme exponovali jsme časem 1/60s, obnovovací kmitočet byl 75Hz).

LCD všeuměl: AG Neovo F-317
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek odpovídá panelům s odezvou cca 35ms. To odpovídá (nebo je mírně lepší) od součtu hodnot uváděných výrobcem (rise + fall) 15 + 25ms. 35ms je dnes hodnotou (naštěstí) zcela běžnou - na rozdíl od dřívějších typických (a tragicky pomalých) 50ms.

Vadné pixely

Testovaný panel nevykazoval žádné pixelové vady.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama