Konec vodníků v Čechách aneb chladit vodou, nebo ne?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Konec vodníků v Čechách aneb chladit vodou, nebo ne?

Konec vodníků v Čechách aneb chladit vodou, nebo ne? | Kapitola 7

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

14. 11. 2014 03:00 48

Seznam kapitol

1. Co všechno ohrožuje chudáka vodníka 2. Procesory – pradůvod vzniku vodníků – už nás nepálí 3. Highend CPU to jistí 4. Grafiky, ideální aplikace vodníka? 5. Extrémní (nejen) grafická řešení to zachrání
6. Když vzduch dohání vodu 7. Stojí inovace vodníků za řeč? 8. A jak dlouho vydrží vodník? 9. Nebo instantní vodník z prášku? 10. Být, či nebýt watercool

Vodní chlazení je jeden z nejefektivnějších způsobů jak uchladit i ty nejžravější a nejtopivější komponenty. Tam, kde normální vzduchové chlazení selhává, se dobrý vodník teprve zahřívá. Má ale smysl i v době, kdy jsou nové generace hardwaru čím dál efektivnější a úspornější nebo jejich design ani neumožňuje vodníka efektivně použít?

Reklama

Zatímco vzduchové chladiče se hnaly ve svých schopnostech dopředu, tak co dělali vodníci? Zlepšoval se jejich výkon? V podstatě ani moc ne, protože už prvotní varianty měly slušnou schopnost odebírat velké množství tepla. Co se snažili výrobci zlepšit, je rozdíl teplot mezi čipem a vodou a to především v zátěži. Tato delta je také v dnešní době hlavním faktorem v porovnání vodních bloků – ale ne jediným. Když se podíváte na výsledky třeba českých lokálních výrobců CPU bloků a na zahraniční špičku, tak zjistíte, že rozdíl je pouze pár stupňů, což je pro většinu uživatelů téměř zanedbatelné.

Vodníci se ale zlepšovali i jinak. V první fázi šlo především o kvalitativní zlepšení konstrukce. Z vodníků zmizely hliníkové části, které způsobovaly korozi (ano vodní bloky na CPU a GPU jsou dnes v kombinaci měď a plast, případně nerez, ale výrobci desek s integrovaným vodním chlazením často na napájecí obvody nestydatě osazují bloky z hliníku).

Bavíme se o výkonových zlepšeních, ale nesmíme opomenout ani ta designová.
i Zdroj: PCTuning.cz
Bavíme se o výkonových zlepšeních, ale nesmíme opomenout ani ta designová.

Dalším krokem ve vylepšení je zvýšení průtoku (snížení restriktivity) vodního bloku nebo i radiátoru. Malá restriktivita znamená možnost použít slabší čerpadlo, nebo silnější na malých otáčkách. Zapojení více komponent do jednoho okruhu je najednou také snazší.

Tím to ale nekončí. Vodníci zažili další vlnu zlepšení, a to jsou tzv. trysky. Do vodního bloku byly přidány speciální díly upravující průtok tak, aby vzrostla účinnost a snížil se rozdíl teplot. Výsledek je zlepšení o nějaký ten stupeň či dva, záleží na typu bloku a trysky. Je také možné instalovat odlišnou trysku, pro jiné vlastnosti - například menší výkon a větší průtok. Tyto trysky se nyní také dostávají do bloků na grafické karty.

Konec vodníků v Čechách aneb chladit vodou, nebo ne?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama