Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení

Jak na malý a levný domácí server: instalace, ovládání a připojení | Kapitola 7

Tomáš Němec

Tomáš Němec

8. 5. 2022 04:00 50

Seznam kapitol

1. Hardware 2. Operační systém – výběr, instalace Ubuntu server 3. Operační systém – instalace Debianu 4. Připojení Linux to Linux
5. Jak se spojit s Windows 6. Základy práce v příkazové řádce 7. Závěr

Podíváme se, jak si postavit malý domácí server s Linuxem. V tomto článku si probereme instalaci, ovládání a připojení na server.

Reklama

Na závěr naší přípravy serveru  si probereme ještě jednu malou maličkost. Chceme na zařízení provozovat služby  s přístupem z venkovního prostoru? Pro dostupnost našeho zařízení z webu potřebujeme veřejnou IP adresu.  Prvním krokem by mělo být nahlédnutí do smluv s našim operátorem. jestli již veřejnou IP nemáme.

Pokud tuto informaci se smluv nevyčteme, tak hurá do zjišťování. Prvním krokem bude návštěva stránky mojeip.cz. Zde zjistíme, pod jakou adresou se moje připojení prezentuje na internetu. Následně si otevřeme administraci routeru přes webové rozhraní a podíváme se jakou IP adresu má rozhraní WAN. Shoduje se? Máte veřejnou IP adresu.

Ovšem pozor, veřejná IP adresa může být též až od routerů poskytovatele a k vám přivedena na úrovni portů pomocí port-forwardingu. Tohle se již zjišťuje obtížněji. Doporučuji proto kontaktovat svého poskytovatele internetu s dotazem.

Co vám poskytovatel může nabídnout

  • Statická veřejná IP adresa – nejlepší možnost. Placená.
  • Dynamická veřejná adresa – někde může být v základním tarifu i bezplatná. Použitelná možnost, nutno počítat s možností potřeb změn konfigurace síťových služeb při změně přidělené IP adresy.
  • Nabídka rezervace přesměrovaných portů - vhodné pro soukromé spojení, nebo malou zájmovou skupinu.

Kolik veřejná IP adresa stojí? To hodně záleží na poskytovateli. obecně se dá říct, že tak od 50 do 300 korun měsíčně. Nebo lze někdy domluvit pouze přesměrování potřebných portů. Ty bývají levnější.

Ukázali jsme si, jak připravit počítač pro pro funkci domácího serveru. Nastavení zajímavých služeb probereme v dalším článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama