Historie Amigy: Zrození Commodore Amiga 1000
i Zdroj: Blake Patterson, Creative Commons, CC BY 2.0
Historie Článek Historie Amigy: Zrození Commodore Amiga 1000

Historie Amigy: Zrození Commodore Amiga 1000 | Kapitola 4

Pavel Tronner

Pavel Tronner

4. 1. 2024 13:30 8

Seznam kapitol

1. Jdeme do finále 2. Další projekty, které se neujaly 3. Opomíjený Commodore 900 4. Příchod Amigy a Atari ST 5. Odborníci se diví, laik nežasne

Vyprávěli jsme si, jak mezi firmami Commodore a Atari vzniklo velké nepřátelství. Jejich vůdci se svorně nenáviděli a chtěli jeden druhého zničit. V minulých stoletích by se vyzvali na souboj a došlo by na kordy či pistole. Dvacáté století bylo v tomto přeci jen civilizovanější, takže pohana měla být smyta nikoliv krví, ale vývojem počítače.

Reklama

Příchod Amigy a Atari ST

Po dlouhých měsících vývoje se v červenci 1985 se na pultech obchodů konečně objevilo Atari 520ST a Atari tak porazilo Commodore v závodě o to, kdo stihne svůj počítač uvést dříve. Atari ST bylo sice první, ovšem je také říci, že to bylo za cenu značných nedostatků. První verze operačního systému byla velmi nestabilní (až od verze 1.04 se TOS považuje za skutečně hotový), no a toto byl u Atari ST problém, protože systém byl celý v ROM a výměna nebyla triviální záležitostí. Dodávána byla jen jednostranná disketová mechanika, v této době šlo už o anachronismus.

Platforma ale byla přivítána pozitivními recenzemi, zdůrazňujícími, že za relativně malý peníz si můžete dopřát v podstatě to samé, co nabízí mnohem dražší Macintosh. V roce 1985 toto skutečně platilo. Problém Atari ST (a do jisté míry i Amigy) měl spočívat v tom, že Mac se velmi rychle vyvíjel a z původně hodně nedospělé verze systému 1.0 dospěl už v roce 1988 nejen k verzi 6.0, daleko překonávající tehdejší OS Amigy i Atari ST, ale i k rozšiřitelným mnohem výkonnějším strojům se standardně zabudovaným SCSI – to vše ale samozřejmě za mnohem více peněz, než stály stroje ST či Amigy. Naproti tomu operační systémy Amigy i Atari ST se jen lehce vylepšily a ve srovnání s Macem vypadaly hodně primitivně. Standardní SCSI nenabízela ani jedna z platforem.

Amiga 1000 byla představena na velkolepé party 23. července 1985. Commodore se potřeboval dobře uvést, proto jako celebritu pozval Andyho Warhola, který dostal za úkol namalovat na Amize svým typickým stylem portrét Deborah Harry (což byla jiná dnes zapomenutá tehdejší celebrita). Warhol samozřejmě počítačům vůbec nerozuměl, byl to už starší pán, ovšem hlavním problémem byla jeho drogová závislost, která značně zkomplikovala jeho učení práce s počítačem. Natrénovat ho k užívání kreslícího programu GraphiCraft byl obrovský problém. Co se ráno naučil, to během oběda zapomněl.

Show měla sice úspěch, ale Amiga se na pultech neobjevila ještě řadu měsíců kvůli problémům s výrobou. Vzhledem k tomu, že management Commodore měl oprávněné obavy z toho, že by jeho výrobní linky výrobu celkem komplikovaného počítače nezvládly, tak objednal výrobu v Japonsku. Počítač sestavovalo z komponent Sanyo a celkově byla A1000 nesmírně drahá na výrobu, neboť zoptimalizovat její návrh na co nejnižší cenu, to tým vývojářů neuměl. Byli s ní ale velmi spokojeni, Amiga 1000 byla přesně takovým počítačem, jaký chtěli mít. 

playing with the Amiga 1000
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama