Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety

Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 12. 2013 03:00 23

Seznam kapitol

1. Rozměry především, 13,3" herní dělo! 2. Představení, balení a specifikace 3. Goldmax Monster 3.0 - hardware I. (CPU, GPU) 4. Goldmax Monster 3.0 - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS (MOD) a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-4700MQ) 9. Testy herního výkonu (GTX 765M) 10. Přetaktování 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Hledáte ultimátní výkon v malém notebookovém těle? Už nehledejte, našli jsme ho za vás. Nejnovější model Monster 3.0 od Goldmaxu nabízí výkonný herní stroj v kompaktním balení. Dovnitř se vešel procesor Haswell, dva pevné disky, grafická karta GeForce a full HD displej. To vše při hmotnosti jen 2 kg.

Reklama

Díky zcela prázdnému BIOSu, kde nelze nastavit téměř nic, není možné procesor přetaktovat nijak. S upraveným BIOSem lze měnit alespoň násobiče Turbo režimů, ale výkon tím zásadně nezvýšíme. S procesorem asi tedy nehneme, ani se tomu ale nedivím. Když už na základních taktech "throttluje" a má takto vysoké teploty, co by se s ním stalo po přetaktování? - Bylo by to ještě horší. Procesor tedy vzdáváme, co ale GPU? - Zkoušel jsem běžný i upravený BIOS a výsledek byl shodný. Podívejme se:

Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta v notebooku se dá celkem snadno přetaktovat. Nejlepší volbou byl tedy MSI Afterburner. Škoda limitu taktu jádra jež je nastaven na max 985 MHz (Bez Boostu), možná by šlo jádro ještě výše. Jak ukazují obrázky, dosáhl jsem stabilního taktu pro všechny testované hry 1032 MHz pro GPU a 4,4 GHz pro paměti. U jádra GPU jde o nárůst frekvence o 14 procent, u pamětí pak o slabých 10 procent. Výkon by měl stoupnout někde kolem deseti procent, pravděpodobně je zde "brzdou" procesor nebo stále nízký výkon pamětí. Takhle se zvýšil výkon:

Výkon po přetaktování GPU na 1032 MHz a pamětí na 4,4 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Výkon po přetaktování GPU na 1032 MHz a pamětí na 4,4 GHz

Výsledek je nakonec slabší, nárůst výkonu (z 1234 bodů) byl jen 8 procent. To nám dává tušit, že brzdou jsou opravdu paměti. Právě o tolik totiž stoupl jejich takt, GPU je tedy nedostatečně zásobeno přes pomalé paměti a výkon se s vyšším taktem GPU nezvyšuje. Celkově to je tedy bída. Procesor nejde taktovat vůbec, grafika jen o kousek. Nárůst výkonu kolem deseti procent je ale solidní výkon navíc. Klidně bych se nebál takto jádro a paměti nechat, u slabšího GPU se každý fps navíc hodí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama