GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory | Kapitola 4

Adam Vágner

Adam Vágner

28. 5. 2021 23:00 2

Seznam kapitol

1. Resizable bar na starších kartách 2. Zálohujeme BIOS 3. Flashujeme a zapínáme reBAR 4. Jak na GeForce zapnout reBAR i u her bez profilů 5. Zkoušíme Mafia: Definitive Edition a Witcher 3 6. Testovací sestava
7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Metro Exodus, bez ray tracingu 10. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 11. Závěrečné shrnutí

Máte-li doma některou z dříve uvedených GeForce RTX 30, možná ještě váháte nad aktualizací BIOSu kvůli podpoře resizable BAR. Pomůžeme vám s tím. A podíváme se i na to, jak jej rozběhat ve hrách, kde oficiálně není podporovaná

Reklama

Jak zapnout reBAR na více hrách

reBAR a hry – malá změna, a pořád jen 17 titulů

U Radeonů by měl resizable BAR fungovat po zapnutí v BIOSu ve všech hrách (i když se objevily dohady, že jej AMD pomocí profilů deaktivuje u her, kde docházelo k potížím s výkonem). S tím, že s jeho zapnutím nesete riziko, že nedojde k nárůstu výkonu, ale naopak k jeho propadu.

Nvidia zvolila odlišný přístup – na (politicky nekorektně řečeno) whitelist dala „prověřené“ hry, u kterých pomocí herních profilů pro ovladače resizable BAR aktivovala s tím, že další budou časem přidávat v dalších verzích ovladačů.

Optimista by řekl, že se soustředila na nejlepší a nejpopulárnější moderní AAA tituly, pesimista by řekl, že ten seznam vypadá jako většina metodik pro testy grafických karet.

Hry s podporou Resizable BAR na grafických kartách řady RTX 30
seznam platný k 30. březnu 2021
Assassin's Creed Valhalla
Battlefield V
Borderlands 3
Control
Cyberpunk 2077
Death Stranding
DIRT 5
F1 2020
Forza Horizon 4
Gears 5
Godfall
Hitman 2
Hitman 3
Horizon Zero Dawn
Metro Exodus
Red Dead Redemption 2
Watch Dogs Legion

Jde o sedmnáct titulů, které ovladače podporovaly s oficiálním uvedením podpory reBAR pro desktopové GeForce řady 30.

A na tom seznamu se bohužel nejspíš ani v dohledné době moc nezmění, Nvidia má připravenou další verzi ovladačů, ale v ní přibyla pouze podpora pro remasterované Metro Exodus Enhanced, ale zmizí podpora pro problematický Watch Dogs: Legion.

Po dvou měsících od uvedení tedy zůstáváme stále na sedmnácti podporovaných titulech, což už člověka nutí ptát se, jestli to v současnosti vůbec stojí za tu námahu.

Inspektor profilů

Resizable BAR ale můžete zkusit zapnout sami. Nvidia vám to bohužel nedovolí přímo z ovládacího panelu, do jednotlivých herních profilů se ale můžete vlámat zadem přes aplikaci NVIDIA Profile Inspector, která vám dovolí změnit i nastavení z ovládacího panelu nepřístupná.

Při jeho hledání vás Google na první dobrou odkáže na stránky https://nvidiaprofileinspector.com, kde je ale ke stažení pouze dost stará verze. Kromě toho, že vás přivítá chybovou hláškou už při spuštění, mi u ní nefungovalo ani zobrazení skrytých položek, které budeme potřebovat.

O pár let mladší odnož, která už funguje i s posledními kartami a ovladači, najdete na githubu. Dá se předpokládat, že několik měsíců stará verze nepozná, které parametry reBAR aktivují. Ale najít příslušné položky na dlouhém seznamu jde v tomto případě docela snadno.

Jako výchozí bod si jen zvolíte některou z podporovaných her, a když projdete všechny parametry, objevíte troje nastavení, která jsou společná pro sedmnáct her shodujících se se seznamem podporovaných her od Nvidie.

Jde o tři parametry v sekci unknown:

  • 0x000F00BA nastavený na hodnotu 0x00000001
  • 0x000F00BB nastavený na hodnotu 0x00000001
  • 0x000F00FF nastavený na hodnotu 0x00000004

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve hrách, které podporované nejsou, tyto parametry ve stejné sekci nenajdete. K tomu, aby se objevily, musíte zobrazit i neznámá nastavení u předdefinovaných profilů (a pokud profil k vaší hře neexistuje, můžete jej sami vytvořit).

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

A pak už je to jednoduché, u tří výše zmíněných parametrů nastavíte stejné hodnoty jako u podporovaných her. Pakl už zbývá jen profil uložit tlačítekm Apply Changes vpravo nahoře a můžete se pustit do testování.

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama