GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory | Kapitola 2

Adam Vágner

Adam Vágner

28. 5. 2021 23:00 2

Seznam kapitol

1. Resizable bar na starších kartách 2. Zálohujeme BIOS 3. Flashujeme a zapínáme reBAR 4. Jak na GeForce zapnout reBAR i u her bez profilů 5. Zkoušíme Mafia: Definitive Edition a Witcher 3 6. Testovací sestava
7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Metro Exodus, bez ray tracingu 10. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 11. Závěrečné shrnutí

Máte-li doma některou z dříve uvedených GeForce RTX 30, možná ještě váháte nad aktualizací BIOSu kvůli podpoře resizable BAR. Pomůžeme vám s tím. A podíváme se i na to, jak jej rozběhat ve hrách, kde oficiálně není podporovaná

Reklama

Zálohujeme BIOS

Než se do flashování BIOSu pustíte, je dobré jej zálohovat. Lze to udělat řadou způsobů, ukážeme si tři.

Nejrozumnější je asi zálohovat pomocí NVFlash přímo od Nvidie. Nvidia tuto utilitu koncovým uživatelům ke stažení bohužel nenabízí, je určená pouze partnerům. Pokud ji budete chtít použít, musíte si ji sehnat někde na internetu. S tím, jak se novinářům dostane občas nějaká novější verze do rukou, se průběžně objevuje ke stažení třeba na TechPowerUp.

K tomu, aby ji nedávala ke stažení laické veřejnosti, má Nvidia i dobré důvody – nabízí až příliš mnoho možností, jak umrtvit funkční kartu. Nvidia se proto spíše snaží dostat aktualizace firmwaru k zákazníkům prostřednictvím výrobců a jednoduchých aplikací, které stačí spustit, ony si samy očichají, jestli je v počítači správná karta, někdy se ještě rovnou zeptají, zda chcete zálohovat původní BIOS, následně nahrají nový a vyzvou vás k restartu.

NVFlash rozbalte někam, kde se k němu dostanete jednoduše z příkazové řádky. Tu je třeba spouštět s administrátorskými oprávněními, a tuším, že budete muset mít nainstalované ovladače.

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

V našem případě je v adresáři C:\nvflash\x64, dostanete se k němu přes příkaz cd \nvflash\x64. Všechny parametry, které lze pro spouštění NVFlash zadávat, vám aplikace vypíše po zadání parametru /?. Nebo si je můžete nechat příkazem nvflash /? >help.txt nechat vypsat do textového souboru (pak je potřeba výpis několikrát odklepnout, zastavuje se po „obrazovkách“ a čeká na stisk klávesy).

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

Příkazem nvflash --list si můžete nechat zobrazit seznam všech karet v systému v případě, že máte v systému víc grafických karet GeForce.

Aktuální BIOS uložíte třeba příkazem nvflash --save název.rom. Pokud nemáte monitor připojený na integrovaný grafický adaptér, může vám během procesu na chvíli probliknout.

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

Další možností, jak BIOS uložit, je aplikace GPU-Z. U ní vám ale opravdu neřeknu, zda bude za všech okolností funkční a bude jej možné flashnout zpátky do grafické karty. V případě poslední verze GPU-Z a RTX 3070 se uložil korektně, s BIOSem zálohovaným přes NVFlash souhlasil do posledního bitu.

V GPU-Z se ukládá klepnutím na ikonku vedle verze BIOSu. Program vás upozorní, že aby mohl BIOS uložit, potřebuje zastavit ovladač grafiky, pročež může monitor během celého procesoru blikat.

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

A konečně je možné, že se vás na zálohu BIOSu přeptá samotná utilita s novým firmwarem, jako to dělá aplikace Palitu, na to ale raději nespoléhejte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama