geforce-8800gt-high-end-za-cenu-stredni-tridy-2-2
Hardware Článek GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 2/2

GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 2/2 | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 10. 2007 01:00 106

Seznam kapitol

1. GeForce 8800 GT ve SLI 2. Testy - pokračování 3. Přehrávání HD videa 4. Závěr obou částí testu

V pondělí jste si mohli přečíst první část testu této grafické novinky. Slíbili jsme pokračování, které nyní přinášíme. V druhé části najdete test několika her v režimu SLI, a hlavně i prověrku schopností karty při přehrávání HD videa.

Reklama

Podstatnou vlastností nové generace grafických čipů nVidie je akcelerace přehrávání HD videa. První karty řady GeForce 7 a 8 obsahovaly starší "engine", který nese název VP1 a moc efektivní tedy není. Proti nim měla konkurence se svou technologií AVIVO jasně navrch. Situace se ovšem obrátila s příchodem grafických karet GeForce 8600, které již měly tento "engine" zdokonalený na verzi VP2. Proti nim již ATi se svým UVD čipem a nebo přímou podporou v jádru R600 nemá šanci, akcelerace u nVidie zatěžuje procesor méně.

Nalevo vidíme řešení karet GeForce 7 a prvních GeForce 8 (GTX, Ultra, GTS). Všechny modely generace "8" měly video procesor umístěn ve zvláštním čipu - NVIO. V první části jsme si ale řekli, že karty "GT" mají veškeré jeho funkce integrovány v jádru.

U grafických karet "GT" doznala celá struktura významných vylepšení. K enginu VP2 přibyl ještě BSP engine a AES128 engine. Pojďme si v krátkosti říci, čím se všechny zabývají.

  • VP2 procesor - Nová verze plně programovatelného video procesoru, který velmi snižuje komplexní zatížení hlavního procesoru při přehrávání HD videí s vysokým datovým tokem. Umí plně dekódovat VC-1, MPEG2, H.264 - je plně kompatibilní s nejvyššími standardy technologie Blu-Ray.

  • BSP engine - Obvod, který dokáže značně ulehčit dekódování H.264 datových "streamů". Správně naprogramovaný software umožní tomuto procesor převzít veškerý potřebný výkon pro přehrání filmů z hlavního procesoru, na sebe.

  • AES 128 dekodér - Plně hardwarový dekodér chráněného obsahu, již není zapotřebí software, který bude dekryptovat chráněný obsah - tento procesor to zvládne úplně sám a na úrovni ovladačů systému.

Způsob testování

Abychom mohli opravdu objektivně posoudit vliv procesoru a grafické karty na přehrávání, použil jsem opravdu procesorové "ořezávátko". Jedno-jádrový Intel Celeron s jádrem Conroe-L a základním taktem 1.6GHz. Já jsem výslednou frekvenci ještě snížil, na 1.2GHz (6x200MHz). Pro testování jsem použil poslední verzi PowerDVD, které jsem správně nastavil, aby plně podporovalo AVIVO i PureVideo. K testu posloužil film Evil Dead 2 kódovaný ve VC-1 a Gothika v kodeku H.264.

Zatížení CPU

Starší grafické karty (nVidia i ATi) akceleraci filmů v kodeku MPEG4 AVC (H.264) moc nezvládají a zatížení procesoru je velmi vysoké. Dá se i říci, že systém již na přehrávání nestačil a občas mohl i vypadnout nějaký snímek. Zcela jiná situace nás ale čeká, při použití grafických karet nové generace (8800 GT, 8600 GT, 8500 GT), tam je zatížení procesoru minimální.

U filmu kódovaném VC-1 je vytížení starších grafik nižší, ale stejně je dost vysoké. Zde už si karty s VP2 enginem nevedou tak dobře, ale stejně je rozdíl vidět. Radeon zde absolutně selhává, a "GT" zde má jen asi o patnáct procent lepší skóre než ostatní její soupeřky, ze stejné "stáje".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama