Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů

Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 8. 2011 03:00 22

Seznam kapitol

1. Představení zdroje a úvod 2. Unikátní vlastnosti zdroje 3. Balení a příslušenství, kabely 4. Vnitřní konstrukce, pájení a ventilátor
5. Spotřeba standby, idle a účinnost 6. Zátěžová charakteristika napěťových větví 7. Zvlnění napěťových větví 8. Závěr

Dnes se vrátíme k testování počítačových zdrojů. Jako ochutnávku všech budoucích recenzí vám představíme sice starší, přesto stále hodně zajímavý 1250W zdroj od Enermaxu. Tento první test nám poslouží jako „pilotní“ díl, od kterého se ve všech dalších testech odrazíme a se kterým budeme srovnávat v první vlně testů.

Reklama
Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů
i Zdroj: PCTuning.cz

První zajímavou vlastností je CordGuard. Nejde o nic jiného, než o pružinu, jež bude bezpečně držet přívodní šňůru ze zásuvky pevně ve zdroji. Tímto zamezíte nechtěnému vytrhnutí. Druhou funkcí, jež výrobce zdůrazňuje je zakřivení otvoru pro nasávání vzduchu, jež má zabránit nechtěnému hluku při nasávání.

Enermax Revolution 85+ 1250W – etalon kvalitních PC zdrojů
i Zdroj: PCTuning.cz

Další zajímavou vlastností je HeatGuard jež i po vypnutí počítače nechá několik desítek sekund běžet ventilátor zdroje. Tím se nejen ochladí samotný zdroj, ale také vytáhne případný horký vzduch z počítačové skříně. Výrobce také udává ultra nízkou hlučnost ventilátoru samotného.

Nyní se dostáváme ke zmíněné funkci PowerGuard neboli oné LED diodě u spínače. LED dioda má několik stavových barev. Zelená znamená normální chod, červená poruchu nebo sepnutí některé z ochran, oranžová signalizuje počítač ve standby módu. Pokud nesvítí nic, není na šňůře a přívodu žádné napětí. Důležitý je také SafeGuard jako ochranná funkce zdroje. Enermax na to šel z gruntu, zdroj je vybaven všemi možnými ochrannými mechanismy. Nechybí základní OCP, OVP, UVP, OPP, OTP ani SCP. Zdroj je vybaven naprosto vším co existuje, proti všem popsaným ochranám zde, je zde navíc i SIP – pojistka na vstupu.

Dvě poslední unikátní vlastnosti nám říkají, že vstupní EMC filtr splňuje evropskou normu EN61204 a zdroj by měl být tedy nadstandardně chráněn. Druhá funkce se nazývá AHD topologie. Jde o speciální návrh DC-DC obvodů jež umožňují využít až 99 procent kapacity zdroje pro 12V větve. tento systém zajistí co nejvyšší efektivitu a stabilitu napětí.

Účiník a účinnost

Enermax Revolution 85+ oplývá certifikací 80Plus Silver, která zajišťuje minimální účinnost 85 %. Výrobce nám na obrázku říká, že jeho zdroj jde ještě dále a nabídne účinnost až 91 procent.  Jaká bude realita uvidíte v následujících testech. Ve dnešní době je už samozřejmostí aktivním PFC (Power factor correction) – pokud byste rádi zjistili o co se vůbec jedná, tak Vám doporučujeme si přečíst první část úvodního článku o PC zdrojích, který najdete zde.

Rozměry zdroje

Na závěr kapitoly se základním představením zdroje a jeho parametrů se podívejte na obrázek s jeho rozměry. To se může hodit zejména pro speciální skříně a různé bench-table, jelikož všechny zdroje bývají na šířku a výšku stejné jak určuje ATX norma.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama