efektivni-sdileni-souboru-svet-po-napsteru
Zábava Článek Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

30. 10. 2003 00:00 79

Seznam kapitol

1. Na úvod: šlápnutí do... spyware 2. Základní parametry 3. Organizace sítí a stahování 4. Vyhledávání 5. Shrnutí a závěr

Po pádu Napsteru začaly sítě pro sdílení (stahování) souborů vznikat jako houby po dešti. Objevil se Morpheus, WinMX, Audio Galaxy, Bear Share... novinky přicházely téměř každý týden. Velký výběr přinesl nejen nové možností ale rozbil i původní základnu uživatelů. Část přešla na KaZaA a Morpheus, část vytvořila menší konkurenční skupiny. Zároveň se do celé věci vložily firmy, které chtěly na sdílení vydělat a své programy zamořily reklamním a špehovacím softwarem... Nezní vám tento úvodník jako námět na další díl Civilizations? Ano situace "po Napsteru" je bojem nových "Peer to Peer" národů o zdroje. Ke kterému z nich se je výhodné se dnes připojit? Tak vo tom ten článek je...

Reklama

Typy podporovaných souborů

Všechny tři sítě umožňují sdílení prakticky všech typů souborů - mp3, filmů (mpeg, avi), archivů zip i souborů s celými obrazy CD (a občas i DVD) - bin, iso...

Direct Connect a eMule jsou obecně vhodnější pro velké soubory. Oba systémy navíc uživatele povzbuzují a odměňují za sdílení velkého množství - v případě eMule na tom závisí dokonce rychlost stahování. Huby sítě Direct Connect (DC++) umožňují zaměřit se na určité typy souborů nebo na určité kategorie - pokud narazíte na toho správného uživatele můžete snadno najít celé kolekce souborů.

Na eMule je možné často najít a úspěšně stáhnout i větší soubory a proto zde často naleznete celá alba ve formě spakovaných zip archivů (uvnitř jsou pochopitelně odpovídající mp3). Při hledání hudby zde proto nepoužívejte volbu "Audio".

Komunikace mezi uživateli

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru
i Zdroj: PCTuning.cz

Direct Connect, DC++, CZDC++, BHDC++ je systém který si na komunikaci mezi uživateli zakládá. Standardem a dokonce nutností je zde zasílání zpráv, na hubech stále probíhá živý chat právě připojených uživatelů. eDonkey / eMule má také zasílání zpráv (instant messaging) a chat, KaZaA nabízí pouze mesaging.

Který program bych měl použít?

Předchozí odstavce naznačily výhody i nevýhody všech systémů dostatečně přesně. Nic dokonce nebrání tomu abyste vyzkoušeli a používali více systémů. Pokud máte modem (ale i ISDN) nezbude vám asi nic jiného než KaZaA, s kabelem, LAN nebo ADSL můžete začít uvažovat o DC++ nebo o eMule. Dále záleží na tom jaký materiál hledáte a kolik souborů můžete nasdílet. Pokud hodláte občas něco stáhnout bude ale lepší eMule, pro p2p notoriky je jedinou volbou DC.

U programů jako je DC++ a eMule se v poslední době objevila spousta tzv. modů (v případě eMule je to Sivka a Pawcio, u Direct Connectu např. Black Hand) - jedná se o upravené programy které často dovolují menší nebo větší triky a podvůdky. Vyžadují poměrně značnou znalost prostředí (složitě se konfigurují) a občas pracují poněkud na úkor jiných.

Užitečné linky:

Poznámka: Seznam populárních českých hubů DC++ je na: hublist.org

P.S. Omlouvám se za případné nepřesnosti (nekteré veci jsem zjednodušil záměrně) a prosím o věcnou diskuzi pod článkem - nikoliv o zběsilý flamewar.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama