efektivni-sdileni-souboru-svet-po-napsteru
Zábava Článek Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

30. 10. 2003 00:00 79

Seznam kapitol

1. Na úvod: šlápnutí do... spyware 2. Základní parametry 3. Organizace sítí a stahování 4. Vyhledávání 5. Shrnutí a závěr

Po pádu Napsteru začaly sítě pro sdílení (stahování) souborů vznikat jako houby po dešti. Objevil se Morpheus, WinMX, Audio Galaxy, Bear Share... novinky přicházely téměř každý týden. Velký výběr přinesl nejen nové možností ale rozbil i původní základnu uživatelů. Část přešla na KaZaA a Morpheus, část vytvořila menší konkurenční skupiny. Zároveň se do celé věci vložily firmy, které chtěly na sdílení vydělat a své programy zamořily reklamním a špehovacím softwarem... Nezní vám tento úvodník jako námět na další díl Civilizations? Ano situace "po Napsteru" je bojem nových "Peer to Peer" národů o zdroje. Ke kterému z nich se je výhodné se dnes připojit? Tak vo tom ten článek je...

Reklama

Direct Connect

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru
i Zdroj: PCTuning.cz

Direct Connect a jeho klony jako DC++ a CZDC++ tvoří síť (nebo menší podsítě) klientů připojených k takzvaným "hubům" (čti habům). Uživatelé mohou bez omezení založit vlastní hub a tím vytvořit i svou mini-komunitu. Obvyklejší je však přihlašování k veřejným hubům. Správcové hubů mají možnost vyžadovat speciální podmínky pro ty, kteří se připojují - obvyklou podmínkou je druh a především minimální množství sdílených dat, což má bránit vstupu lidem, kteří pouze stahují a sami nic nenabízejí. Nepsaným minimem bývá 1GB sdílených dat, ale existují huby kde musíte nasdílet 40GB i více "kvalitních" dat. Správcové také občas kladou podmínky na rychlost připojení takže se stává, že ti kteří se připojují přes modem bývají omezování. Pro modemisty není systém Direct Connect tou nejlepší volbou.

Systém pravidel která se relativně striktně dodržují (v opačném případě jste z hubu vykopnuti, po čase si můžete dokonce "vysloužit" i zablokování přístupu tzv. "bann" neboli banán) a nutnost pečlivého nastavení klientského programu vytváří pro naprosté začátečníky mírnou překážku což vede k častému označování Direct Connectu jako elitařského systému. Jako každý složitější nástroj se vám však dokáže odměnit výhodami které jiné systémy nenabízejí (jako je využívání zájmových komunit, možnost procházení uspořádaných adresářů, stahování celých sad souborů atd.).

KaZaA

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru
i Zdroj: PCTuning.cz

KaZaA Lite využívá sítě FastTrack. Uživatel se přihlašuje k jednomu z centrálních serverů, avšak základem sítě jsou tzv. super uzly (supernodes) kam je posléze přesměrován. Pokud používáte KaZaA, máte výkonný počítač a navíc i dobré připojení sami můžete sloužit jako "supernode".

Po celé síti rozptýlené superuzly slouží k výměně a vyhledávání informací o sdílených souborech a umožňují vystavovat požadavky na stahování (to už probíhá přímo mezi uživateli) požadovaných dat po částech a klidně i z několika míst.

eDonkey / eMule

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru
i Zdroj: PCTuning.cz

eMule používá síť eDonkey 2000 (ed2k). Základem jsou dobrovolné servery ke kterým se přihlašujete (můžete mít své oblíbené) kde se shromažďují data o souborech které sdílejí připojení uživatelé. Servery si mezi sebou předávají nejen informace o souborech a zároveň i adresy dalších serverů. Celá síť je nesmírně redundantní, data se opakují na obrovské spoustě strojů - pokud přestane fungovat server na kterém jste připojený, vezme klient ze stále aktualizovaného seznamu další a eMule se pokusí připojit tam. Systém je schopen najít požadovaný soubor velmi rychle (pokud je na sítí ed2k někde nesdílený).

Poznámka: Ze sítového hlediska představuje klient typu eMule občas problém - podle nastavení položky "max. connections" může v krátkém čase otevřít i několik stovek spojení (connections) - zejména v okamžiku, kdy se připojujete a obnovujete několik "roztahaných" souborů. Některé starší počítače a směrovače (routery) se s takovou zátěží nedokáží vyrovnat. Doplněno: zjistil jsem že dnes je tento problém z valné části vyřešen, poslední verze eMule mají nastvený limit "20 spojení / 5s".

Nová (dosud beta) varianta eDonkey pracovně nazvaná Kademlia jde ještě dále, žádné servery zde neexistují, každý klient a jeho "sousedé" vlastní část centrální databáze o sdílených souborech. Tato síť je tedy decentralizovaná tak, jak je to vůbec možné - každý je poskytovatelem dat, jejich příjemcem a zároveň i části globální databáze (ta se v této sítí opakuje nesčetně krát).

Stahování

eMule (a eDonkey 2000) má unikátní sytém přenosu dat. Soubory jsou označené digitálním klíčem (používá se upravený MD4 hash algoritmus) který, nezávisle na názvu soubor v síti (podle jeho obsahu) jednoznačně identifikuje. To zvyšuje kontrolu integrity dat i pravděpodobnost stažení kompletního souboru. Jelikož části soubor lze přesně identifikovat povoluje se stahování již stažené části souboru jiným uživatelem. Soubory se sítí eDonkey 2000 šíří velkou rychlostí a automatické obnovení nedokončeného souboru je pro sytém hračkou (pokud soubor ještě někde na síti je). I když tento systém je na první pohled geniální, download je - díky zaměření na spolehlivé a robustní stahování souboru po blocích - často překvapivě pomalý. Zdá se že názvy "mula" a "oslík" jsou na místě - často je třeba se obrnit nezměrnou trpělivostí.

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru
i Zdroj: PCTuning.cz

EMule používá navíc systém preferencí - pokud omezíte možnost uploadu směrem od vás, nebudete ve frontě na upload stoupat. Většina uživatelů eMule musí uznat, že zvlášť deprimující bývají první minuty po připojení, kdy si systém na síti teprve "buduje pozici" zatímco od vás data tečou a stahování se začíná rozbíhat velmi pomalu.

Výhodou je možnost spolehlivého stahování i velmi velkých souborů (obrazů CD).

Direct Connect

Ani tento sytém nepaří mezi zvlášť rychlé - výjimkou jsou huby které se zaměřují na uživatele se širokopásmovým připojením. Obecně vzato ani zde nemůžete spěchat. Direct Connect také nabízí možnost obnovení přerušeného stahování avšak neumí soubory identifikovat podle obsahu. Chytráci pak mohou soubor přejmenovat a pokračovat ve stahování z jiného zdroje.

Na druhou stranu, pokud se domluvíte s tím, kdo má požadovaný soubor a oba máte širokopásmové připojení může přenos skutečně "fičet". Pokud jste aktivním členem na několika hubech můžete tento charakter Direct Connectu obrátit ve svůj prospěch.

P.S. Díky přísným pravidlům chování na hubech je systém Direct Connect, zdá se, méně zamořen uživateli "pijavicemi" (leeches) kteří data pouze tahají.

Poznámka: Seznam populárních českých hubů je na: hublist.org

KaZaA

I KaZaA Lite umožňuje stahování z několika zdrojů současně. Výsledný sobor je "smontován" na disku doručitele, avšak systém neumožňuje současný download a upload souboru jako eMule. I KaZaA umožňuje obnovit stahování - systém je poměrně rychlý (viz. dále) a asi jako jediný je vhodný i pro trpělivé modemisty stahující menší a střední soubory.

Co vězí za pomalým stahováním?

Oba systémy, jak eMule tak DC++ (Direct Connect) umožňují omezit maximální rychlosti jak uploadu tak i downloadu dat. To se často u obou systémů využívá, neboť vzhledem k potřebě dlouhodobého připojení (počítá se s velkými soubory) obvykle musí zůstat i prostor pro běžný webový provoz. Vzhledem k tomu, že u moha typu připojení je navíc omezen tok dat směrem z počítače do Internetu (o odkud putují potencionálně k vám) a množství dat který do sítě "nateče" a "odteče" musí být stejné, je jasné kde je kámen úrazu.

KaZaA se chová poněkud jinak - na propustné lince dokáže "urvat" většinu pásma. Protože se zde často sdílejí menší soubory (typicky jednotlivé skladby mp3) - nijak to nevadí, ti co od vás stahují jsou rádi jak rychle data k ním putují. Můžete však narazit při stahování velkých souborů - pokud nejste na síti sami můžete pozorovat jak kolegové nadávají na to, že "to zase nejede" a ti chytřejší pobíhají a hledají "kdo tady zas proboha něco tahá".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama