connection-meter-ochrance-pred-dialery
Software Článek Connection Meter: ochránce před dialery

Connection Meter: ochránce před dialery | Kapitola 3

Svoboda Tomáš

Svoboda Tomáš

23. 8. 2004 02:00 29

Seznam kapitol

1. Connection Meter – základní vlastnosti 2. Connection Meter – antidialer 3. OpenAccess Dial, blokování odchozích hovorů

Pokud jste za poslední více než rok sledovali dění na českém internetu, musel se nutně váš softwarový slovníček rozšířit o jedno nepříliš populární slovo – dialer. Dialer je malý program nebo skript, který může být zneužit k podvodnému přepojení dial-up připojení na vysoce zpoplatněné linky (s daní až 70 korun za minutu). Nicméně existují účinné způsoby ochrany a v jejich čele se drží Connection Meter - známý český program pro počítání telefonických poplatků se svým propracovaným antidialerem.

Reklama

Registrace Connection Meteru

Prvním způsobem je registrace na cd-rom, přijde vás na 220 korun plus 70 korun za poštovné. CD s registrovaným ConMetem obdržíte do pouhých dvou pracovních dnů. Na CD najdete kromě zmíněného ConMetu také neregistrovanou verzi programu Traffic Meter, což je sesterský program pro měření síťového připojení a spoustu jiného užitečného softwaru.

Druhým způsobem je registrace elektronickou poštou . Po uhrazení 160 korun vám budou registrační údaje zaslaný na mail – vzhledem k ceně je tento způsob asi vhodnější. ConMet co do velikosti jen málo přesahuje 1MB, proto ho není problém kdykoli znovu stáhnout. Díky častým upgradům vám stejně verze na CD dlouho aktuální nevydrží. V obou případech trvá registrace po dobu jednoho roku. Registrace počítá i s občany Slovenské republiky.

Connection Meter: ochránce před dialery
i Zdroj: PCTuning.cz

Ostatní antidialery

Asi nejpopulárnějším antidialerem českého internetu je OptimAcces Dial - umí zamezit přidání nového, či změně stávajícího účtu telefonního připojení. Nově pak umožňuje i sledování vytáčených telefonních čísel; resp. odpojení v případě, že připojení bylo uskutečněno s neschváleným číslem (opět tedy zaplatíte minimálně první impulz). Ovšem připojení přes jiné programy neodhalí, což je jeho největší slabinou. Zkusit si to můžete například prostřednictvím "windowsového" HyperTerminalu. Uživatel neschopný měnit své telefonické účty (OA Dial pravděpodobně blokuje změny v registrech systému), však získá dojem, že připojení nelze nijak zmanipulovat. Bez kontroly vytáčeného čisla byl program ještě děravější - pokud jste změnili telefonní číslo u svého účtu, na dotaz zda-li se má číslo uložit, odpověděli NE, pak jste mohli vytáčet nehledě na OA Dial. Nyní vám již v případě neschváleného telefonního čísla program nabídne odpojení. Míra ochrany je tedy jen základní, program je však nabízen zdarma.

Connection Meter: ochránce před dialery
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou alternativní volbou pak je MrSoft antidialer doporučovaný Sdružením obrany spotřebitelů ČR. Ten se snaží zjišťovat je-li počítač připojen k internetu a následně zjišťuje IP adresu počítače. Jednou schválenou a uloženou adresu (nebo rozsah adres) pak uloží a srovnává jí s adresami při příštích připojeních. Nedokáže si však poradit s dynamickým překladem adres (NAT), který je aplikován například u GPRS připojení Data Nonstop od Eurotelu. To využívá neveřejný rozsah adres 10.176.x.x , které se pak navenek jeví jako 160.218.x.x. MrSoft antidialer bohužel také neodhalí připojení přes jiné programy.

Blokace odchozích hovorů

Nejspolehlivější ochranou vůbec je blokace odchozích hovorů na straně operátora. Český Telecom nabízí možnost blokování odchozích hovorů na linky se zvláštní tarifikací nově i zdarma. Nicméně na jeho stránkách se mi nic víc než toto prohlášení vypátrat nepodařilo – ostatně kdo se má v těch PR řečech orientovat, že. Blokovat lze i hovory do zahraničí, které mohou být dialery také vytáčeny, tam je však účtován malý měsíční poplatek.

U mobilních operátorů je situace o něco složitější, u Eurotelu mi bylo řečeno, že blokování barevných linek obecně provést nelze – mělo by to platit i pro Oskara, jak je tomu u T-mobile, informace nemám. Mezinárodní hovory jdou blokovat bez problému a zdarma. U Eurotelu se mi ale podařilo u mého Data Nonstopu zablokovat přenos dat přes HSCSD, a to také zdarma. Ovšem počítejte s tím, že tento požadavek je nestandardní a bude to chtít návštěvu prodejny s občankou v ruce a trochou toho vysvětlování, na technické úrovni to ale prý problém není.

Firewall a spol.

V tomto bodě nebudu článek zbytečně natahovat, protože opakovat doporučení používat aktualizovaný antivirový program, firewall a odstraňovač spyware by už asi bylo mrháním znaky abecedy.

Jenom krátce zmíním, že mezi antiviry se v poslední době velmi dobré pověsti těší například původně slovenský NOD32 nebo Norton AntiVirus. První dva zmíněné jsou však dostupné pouze v placené verzi s možností vyzkoušení. Další trochu vlasteneckou alternativu představuje dvojice českých antivirů avast! a AVG. Oba jsou v základních verzích pro koncové uživatele dostupné zcela zdarma – stejně jako všechny následující programy.

Pro boj s adware, spyware a dalším softwarovým odpadem je vhodný Ad-aware, případně Spybot-S&D. Mezi softwarovými firewally lze vybírat mezi Kerio Personal Firewall, Sygate Personal Firewall nebo obligátním ZoneAlarmem. Samozřejmě existuje více podobných řešení.

S ActiveX se lze lehce vypořádat instalací alternativního prohlížeče – Mozilla nebo Opera totiž prvky ActiveX vůbec neskriptují. Pokud ale chcete Internet Explorer, mějte jej plně záplatovaný (což platí o systému obecně) a mějte zakázané prvky ActiveX (Nástroje / Možnosti Internetu / Zabezpečení / Ovládací prvky ActiveX a moduly Plug-In). Bez ohledu na prohlížeč mějte zakázané automatické vytáčení připojení (Nástroje / Možnosti Internetu / Připojení / Nikdy nevytáčet připojení). Některé webové stránky a aplikace bohužel bez Exploreru nespustíte, ale na vše ostatní je Mozilla s Operou bezpečnější volbou.

Míru bezpečnosti svého internetového surfování samozřejmě také ovlivňujete druhem stránek, po kterých se pohybujete. Stránky s warezem nebo erotickým obsahem – některé z podvodných dialerů doslova žijí – jsou pochopitelně mnohem rizikovější.

Nakonec řešení po všech stránkách nejlepší - přechod od dial-upu na stálé připojení, na kterém nemáte co vytáčet. Toto je však (bohužel) pochopitelně záležitostí dostupnosti a financí. Kombinace všech výše zmíněných způsobů se vám možná může zdát lehce paranoidní, je však dobré mít na pamětí, že dialery dokáží na rozdíl od virů a spyware způsobit opravdu hmatatelné škody. Chtěl jsem poukázat na fakt, že rizika dilerů lze zcela minimalizovat, přitom většina způsobů obrany nestojí ani korunu - ostatně ani investici do Connection Meteru bych neoznačil za vyhozené peníze.


Český Telecom částku za podvodné připojení vyúčtovat musí, protože ke spojení prokazatelně došlo - nehledě na fakt, že k němu došlo bez vašeho vědomí. Většina podvodných přepojení se odehrává v sítích alternativních operátorů a Český Telecom je povinen odvést jim většinový podíl z provolané částky, alternativní operátor pak odvádí provizi poskytovateli obsahu – tj. tomu, na jehož číslo se oběť připojí. Podle Českého Telecomu odpovídá sítím alternativních operátorů celých 92% reklamací, což se dá vysvětlit tím, že alternativní operátoři jsou méně "citliví" na zdroj svých výnosů – v tomto ohledu bývá jmenován především Aliatel.

Connection Meter: ochránce před dialery
i Zdroj: PCTuning.cz


Schéma principu podvodných volání ze stránek Českého Telecomu

Český Telecom je v tom tedy trochu nevině, blokovat hovory alternativním operátorům nemůže a na "závadné" poskytovatele obsahu také nedosáhne; ti jsou ve smluvním vztahu pouze s alternativním operátorem, nikoli Českým Telecomem. Zisky majoritního operátora z přepojování na vysoce zpoplatněné linky jsou oproti alternativním operátorům zlomkové, musí však pro alternativní operátory dlužné částky od poškozených doslova vymáhat a čelit vlně reklamací.

Český Telecom již konečně učinil některé kroky směrem k bezpečnosti uživatelů – již zmíněné blokace odchozích hovorů na linky se zvláštním tarifem, nebo snahu o spolupráci s ostatními operátory – stále však chybí jakákoli aktivita ze strany moci legislativní a Český telekomunikační úřad je po stránce pravomocí opět bezzubý. Problém dialerů není čistě českým specifikem, například v Německu bojují s dialery novelou telekomunikačního zákona. Naše ministerstvo informatiky však nic podobného v plánu nemá (těšit se však můžeme alespoň na zákon proti spamu).

Jedinou obranou v případě vysokého telefonního účtu je tedy jeho reklamace u operátora a podání trestního oznámení na neznámého pachatele o náhradu vzniklé škody. Nakonec pro zajímavost ještě několik statistických údajů:

Za minulý rok řešil Český Telecom zhruba 2000 reklamací, k letošnímu květnu to bylo dalších 800, nicméně objem provolaných minut nasvědčuje počtu zhruba dvojnásobnému. Průměrná škoda způsobená jednomu podvedenému uživateli má podle Českého Telecomu dosahovat 5.000 korun, podle Sdružení obrany spotřebitelů ČR to však má být až 22.000 korun – celkové škody by se pak počítaly v desítkách milionů. Vůbec nejvyšší zaznamenané vyúčtování bylo vystaveno na částku zhruba 115.000 korun. (zdroj: lupa.cz)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama