Computex 2010 — kompletní reportáž z výstavy
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Computex 2010 — kompletní reportáž z výstavy

Computex 2010 — kompletní reportáž z výstavy

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

14. 6. 2010 03:00 15

Seznam kapitol

1. Computex — velké haly plné počítačů 2. Acer, A-Data 3. Aerocool, Air Live 4. Akasa, Arctic Cooling 5. AMD 6. Asus 7. ASRock, Cooler Master, Cougar 8. Enermax, Geil
9. Gigabyte, Chieftec 10. Inno 3D, Intel, Leadtek 11. Manli, MSI 12. Patriot, Super Talent, Tacens 13. Thermalright, Thermaltake, Xilence 14. Titan, Transcend 15. Galerie hostesek

Jednou z největších světových výstav výpočetní techniky je bezesporu Computex, který se každoročně v červnu koná v tchajwanském hlavním městě Taipei. My měli letos možnost být u toho osobně a přinášeli jsme vám novinky přímo z centra dění. Nyní se však ještě jednou ohlédněme, co vše bylo na výstavě k vidění.

Reklama
Computex 2010 — kompletní reportáž z výstavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Veletrh Computex sice skončil už před týdnem, stále jsme vám však neukázali vše, co jsme na tomto veletrhu mohli vidět. Jako takovou závěrečnou třešničku na dortu vám tak přinášíme tento velký článek, ve kterém se vám pokusím představit všechny stánky, které jsem během svého putování po letošním Computexu stihnul navštívit a nafotit. Je jich celkem téměř třicítka a rozhodně to není vše, co bylo na Computexu k vidění. Omluvte tak prosím absenci stánků některých velkých výrobců hardwaru jako je třeba LG nebo PowerColor. Computex je totiž jednoduše obří a během omezeného času, který jsem na návštěvu Computexu měl, se prostě nedalo stihnout vše.

Computex 2010 — kompletní reportáž z výstavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě než se podíváme na samotné stánky, dovolím si krátké představení Computexu jako takového. Veletrh se poprvé konal v roce 1981, tehdy však ještě pod názvem Taipei Computer Show a výstava probíhala pouze v halách na mezinárodním letišti. Svůj současný název dostal Computex až v roce 1984 a postupně se veletrh vypracoval na jeden z největších svého druhu na světě, co do důležitosti, dělí se společně s Consumer Electronic Show (CES), který se koná každoročně v lednu v americkém Las Vegas o pozici jedničky až dvojky na světě. V posledních letech je na Computexu každoročně okolo 1500 vystavovatelů  a přes 100 000 návštěvníků. Letos to bylo konkrétně 1715 vystavovatelů a 120 000 návštěvníků, z toho 35 000 zahraničních (z 216 zemí světa). Pro srovnání CES 2010 navštívilo v lednu také 120 000 návštěvníků, oba veletrhy tak na tom jsou co do důležitosti velmi podobně. Zajímavé také je, že i když je dnes možné najít drtivou většinu informací o novinkách během pár hodin na internetu, Computex se stále rozrůstá, třeba v roce 2004 zde vystavovalo "jen" 1347 společností.

Computex 2010 — kompletní reportáž z výstavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Kuriozitou také je, kde se veletrh Computex koná. Zatímco třeba upadající a již téměř mrtvý Invex/Digitex se koná každoročně na brněnském výstavišti, tedy na uzavřené ploše, u Computexu je to jiné. Veletrh probíhá ve velkých halách Taipei World Trade Center, které jsou rozmístěné přímo v centru Taipei. Tři z nich jsou blízko u sebe a stojí hned vedle Taipei 101 (v současné době druhý nejvyšší mrakodrap na světě). Dále se letošní Computex konal ještě v hale Nangang, která byla otevřena teprve před dvěma lety a stojí odhadem asi 10 km daleko od těch zbylých. Přepravu mezi jednotlivými pavilony tak pořadatelé zajistili autobusy, které jezdily každých pět minut a byly pro návštěvníky výstavy zdarma.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama