asus-wl530g-ap-akorat-tak-do-kapsy
Sítě a Internet Článek ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

6. 5. 2005 00:00 24

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Technické parametry 3. Web Management 4. Testy a závěr

ASUS WL530G je velice nekonvenční HWAP. Velikost tří krabiček od zápalek a hmotnost asi jako běžný mobilní telefon umožňuje bezproblémové přenášení například i v kapse vašeho kabátu. Nyní již opravdu není problém vytvořit si WiFi síť kdekoliv je zrovna třeba. Říkáte si, že velikost mohla být snížena pouze na úkor některých funkcí? Nyní si tedy ukážeme jak tomu ve skutečnosti je.

Reklama

AP jsem testoval proti WiFi 802.11G PCI kartě. Vzdálenost byla zhruba 15m přes dvě zdi v rámci jednoho bytu. Na obou kartách byly použity sériové antény. Jako testovací nástroj opět velice dobře posloužil již známý program IPERF. Tentokrát jsem se ale snažil vytížit spoj na maximální hodnotu po dobu jedné hodiny čímž se zjistí zda AP netrpí výpadky při dlouhodobém vytížení. Parametr IPERF tedy byl -P 10 -t 3600 (10 threadů po dobu 3600 s). Ve stejnou dobu kdy probíhalo vytížení pomocí IPERF jsem ještě spustil příkaz PING s parametrem -t (ping co jednou sekundu po neomezenou dobu).

Výsledek byl více než překvapivý. Za jednu hodinu zvládlo AP přenést 9,49GB což značí rychlost 22,7Mbit/s. Ping se při tomto vytížení pohyboval v mezích od 50 - 70ms (při nulové zátěži byl ping 1 - 2 ms). Když vezmeme v úvahu že vzdálenost byla na budovu již poměrně solidní a nebyl to přímý spoj, nýbrž přes dvě zdi, pak je tato hodnota velice příjemná. Síla signálu se pohybovala od 35 - 40 dBm (měřeno programem Network Stumbler).

Výsledná hodnota 22,7Mbps je velice pěkná.
i Zdroj: PCTuning.cz
Výsledná hodnota 22,7Mbps je velice pěkná.


Graf srovnání ostatních nedávno testovaných produktů.

Z testu je vidět, že ASUS dokáže pracovat i ve velice slušných rychlostech. Ve srovnání s Linksys WRT54GS a Netgear WG302 sice takových kvalit nedosahuje ale je třeba také myslet na to, že Linksys používá technologii SpeedBooster a NetGear Super-G. Pokud bychom tedy porovnali pouze AP jež pracují v standardním režimu 802.11G, pak je ASUS WL530G velice rychlý a kvalitní.

Závěr

ASUS WL530G je velice podařeným produktem. Pokud vezmeme v úvahu jeho velikost a na druhou stranu jeho možnosti a funkce, pak získáváme velice kvalitní a mobilní zařízení jež bohatě oceníte na cestách a při různých jiných potřebách vytváření bezdrátových sítí.

Z hlediska zabezpečení a celkového provozu sítě nelze nic vytknout. Při testech jsem se nesetkal s jakýmikoliv potížemi.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud k celkovému výčtu vlastností ještě připočteme velice stylový a moderní design, pak nezbývá než toto HWAP ohodnotit na výbornou a vřele jej doporučit pro nasazení ať už doma tak i pro exteriér.

Závěrečné hodnocení

KladyZápory
+ velice pěkný vzhled- nutnost upgradovat firmware pro
  WPA-PSK2
+ malé rozměry- absence českého manuálu
+ bohaté funkce včetně firewall a URL
   filtru
 
+ násady na napájecí adaptér 
+ vysoké přenosové rychlosti při
   běžném nasazení
 
 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama