asus-wl530g-ap-akorat-tak-do-kapsy
Sítě a Internet Článek ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

6. 5. 2005 00:00 24

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Technické parametry 3. Web Management 4. Testy a závěr

ASUS WL530G je velice nekonvenční HWAP. Velikost tří krabiček od zápalek a hmotnost asi jako běžný mobilní telefon umožňuje bezproblémové přenášení například i v kapse vašeho kabátu. Nyní již opravdu není problém vytvořit si WiFi síť kdekoliv je zrovna třeba. Říkáte si, že velikost mohla být snížena pouze na úkor některých funkcí? Nyní si tedy ukážeme jak tomu ve skutečnosti je.

Reklama

Web management celého zařízení je proveden poměrně kvalitně a přehledně. Uživatelé, jež se již s nějakým ASUS zařízením setkali si jistě vzpomenou. Funkce jsou roztřízeny do kapitol Wireless, IP Config, NAT setting, Internet Firewall a dále pak dvě kapitoly pro monitorování dění v sítí (logování) a také pro obnovování továrního nastavení, nahrávání nových firmware apod.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz


Úvodní obrazovka - máte možnost využít i funkce Quick Setup.

Na úvodní obrazovce si můžete vybrat z několika nejčastěji používaných funkcí. Začátečníci především ocení funkce Quick Setup, kdy veškeré funkce potřebné pro chod své sítě nastaví pomocí průvodce.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz


Základní obrazovka pro nastavování Wireless funkcí.

Pod záložkou Wireless se skrývají veškeré ovládací funkce pro bezdrátovou část přístroje. Od SSID přes kanál až po úroveň zabezpečení WEP či WPA. V podzáložkách pak můžeme nastavovat MAC filter a jednotlivé MAC adresy buď povolovat nebo zakazovat.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz


Další obrazovka - tentokrát pro nastavení připojení k internetu.

Většina uživatelů však nejspíše ocení možnost sdílení internetové konektivity mezi všechny připojené uživatele. Vybíráme si zda máme od providera přidělenou statickou IP, IP dle DHCP či se připojujeme skrze PPPoE nebo PPTP. Při výčtu těchto možností je prakticky nemožné že by byl uživatel k internetu připojen jinou technologii než AP podporuje.

ASUS WL530G - AP akorát tak do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz


Ovládání Firewall.

Velice užitečnou funkcí je také zabudovaný SPI Firewall. V základním menu můžeme pouze firewall vypnout či povolit a nastavit zda je možné ovládat funkce samotného AP i z WAN. V dalších záložkách pak můžeme filtrovat specifické pakety, povolovat či zakazovat jednotlivé porty a dokonce provádět filtrování URL adres na základě klíčových slov.

Po funkční stránce je tedy ASUS WL530G velice solidně vybaven. Především URL filter dokáže být velmi užitečný především pokud chceme ochránit určitou skupinu uživatelů před nechtěnými vlivy internetu apod.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama