Asus P6T7 WS SuperComputer - ve službách vědy
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus P6T7 WS SuperComputer - ve službách vědy

Asus P6T7 WS SuperComputer - ve službách vědy | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 9. 2009 03:00 18

Seznam kapitol

1. Výkonné grafiky nejen na hraní 2. Testovací sestava 3. Asus P6T7 WS SuperComputer - Balení 4. Asus P6T7 WS SuperComputer - Specifikace
5. Asus P6T7 WS SuperComputer - Bližší pohled 6. BIOS 7. Přetaktování a výkon 8. Závěr a hodnocení

Většinou testujeme základní desky určené běžným uživatelům pro domácí použití. Z velké části jde o řešení pro hráče nebo obecně výkonné stroje. Dnes se ale podíváme na jednu zvláštní desku, která je spíše než běžným motherboardem základem GPU superpočítače. Náš test budiž nahlédnutím za hranice běžných řešení.

Reklama
  Asus P6T7 WS SuperComputer - ve službách vědy
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování, výbava a BIOS: Zpracování je tradičně skvělé a na vysoké úrovni. Použitým součástkám, osazení komponent a výbavě se nedá téměř nic vytknout. Také v příslušenství vám nic podstatného chybět nebude. Možná někomu bude vadit absence klasických PCI slotů, bohužel taková je realita a vše se dnes dá sehnat i pro PCI Express. Kladem budiž i možnost připojit SAS disky, ovšem závratný výkon odpovídajícím dedikovaným řadičům nečekejte. BIOS je perfektní a nenašel jsem v něm jediný nedostatek, k masivnímu taktování neschází nic. Také možnost uložení profilů, nejenom přímo do paměti BIOSu se hodí.

Výkon: Měření ukazují, že tato deska podává stejný výkon, jako obdobné desky této kategorie. Vzhledem k vyšší ceně, by ale přeci jenom mohl být výkon vyšší. Uživatel, který si tuto drahou desku koupí, by za své peníze dostal i vyšší výkon než u levnějších desek, což bohužel nedostane. Pokud by to ale mělo vyznít, že deska nějak zaostává, není to pravda. Podívejte se do kapitoly s testy a uvidíte, že rozdíl mezi všemi deskami je v řádu procent. Výkon je zkrátka High-Endový a bez kompromisů.

Přetaktování: Zde je výsledek excelentní a dosažené hodnoty mluví samy za sebe. Pro všechny dostupné čipy rodiny Core i7 nebude problém se dostat s touto deskou na jejich maximální dosažitelnou frekvenci. Deska se také možnostmi hodí pro extrémní taktovací orgie, kdy napětí a schopnosti desky budou stačit naprosto ke všemu. Moc to ale nedoporučuji, deska k tomu není primárně určená.

Zkušenosti: Během testování jsem neměl s deskou nejmenší potíže. Kvalitní zpracování a vysoký taktovací potenciál jsem ale očekával. Pokud jde o stabilitu, schopnost Postovat i s jakýmkoliv nastavením, i zde deska uspěla na výbornou. Jedná se po všech stránkách o stabilní a podařenou desku, jen ty teploty by mohly být nižší.

Názor

Recenzi opět uzavírám subjektivním názorem. Asus P6T7 WS SuperComputer je jedinečná deska, pokud se na ni podívám jako na běžnou X58 desku pro domácí použití, tak bohužel neuspěje. Zaplatit téměř deset tisíc za desku, která hráči nepřinese nic navíc proti jiným, by byla hloupost. Trojici nebo čtveřici grafik můžete osadit i do jiných, levnějších desek na trhu a výkon budete mít stejný. Pro extrémní taktování se také deska nehodí, to raději za stejnou cenu EVGA X58 Classified. Tuhle specifickou desku můžete využít pouze ve specifických situacích, pracovních stanicích s mnoha výstupy na obrazovky, a samozřejmě jako Superpočítač složený z GPU. Tam je její smysl a zřejmě pro tento účel nenajdete žádnou vhodnější desku, na výběr jich ostatně mnoho není. My ji do našeho plánovaného Superpočítače, pro VUT zcela jistě doporučíme a jsme přesvědčeni, že bude svému majiteli dlouho dobře sloužit.

Výhody:

  • Dobré rozmístění komponent a konektorů
  • Solidní příslušenství a výbava desky
  • Skvělé možnosti taktování a ladění BIOSu
  • Sedm PCIe slotů
  • Podpora všech Multi-GPU řešení

Nevýhody:

  • Není žádný PCI
  • Extrémní cena
  • Vysoké teploty desky
  • Vyšší spotřeba

Za půjčení desky do testu děkujeme: Asus Computer Czech

Republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama