AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Recenze AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu

AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 9. 2022 14:00 76

Seznam kapitol

1. Pátá generace ZEN překonává vše 2. Změny architektury Zen 4 3. Patice AM5 a čipset X670E 4. Frekvence Ryzen 9 7950X 5. Představení AMD Ryzen 9 7950X
6. Testovací systémy a specifikace 7. Měření aplikačního výkonu 8. Měření herního výkonu (1080p) 9. Spotřeba procesorů 10. Hodnocení a závěr

Téměř přesně po dvou letech, uvádí AMD nástupce architektury Zen 3. Ta nová přináší, ohromný nárůst výkonu, vyšší spotřebu a kompletně novou platformu AM5 s DDR5. CPU jsou sice levnější než Zen 3, desky jsou ale zatím hodně drahé.

Reklama
AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Testovali jsme nejvýkonnější procesor z první vlny Ryzenů 7000. Dalo se očekávat, že jeho výkon bude špičkový. Nakonec je výkonový posun vůči předchozí generaci Ryzenů a Intelu Alder Lake v desítkách procent. AMD uvedlo procesor, který má zcela určitě největší mezigenerační nárůst výkonu v historii. Možná se na to připravovali už s Ryzeny 5000, které měly nízké frekvence a blok na jejich zvýšení nad danou hranici.

Takový extrémní výkon ale něco stál. AMD se rozhodlo, že Ryzeny 7000 pojedou na hranici efektivity a možnostech křemíku, zkrátka maximální výkon, který z nich půjde dostat. Je to pochopitelné, nižší výkon by zákazníky k upgradu nepřinutil a počkali by si na další modely. To samé dělá už po generace Intel. Daní za to je vyšší spotřeba a vysoké teploty. I přes vyšší spotřebu, je ale AMD stále o "parník" v efektivitě a reálné spotřebě před Intelem (ve srovnání s blížícím se Raptor Lake).

Aplikační výkon je doslova dechberoucí, realita předčila očekávání i úniky různých čísel před recenzemi. Také v single-thread výkonu došlo ke značnému posunu. Je proto krapet zklamání, že herní výkon se i přes vysoké IPC a vysoké frekvence, nikam výrazně neposunul vůči Ryzenu 5000 ani Alder Lake. Ryzen 9 7950X sice dotáhl Core i9-12900K, ale nikde jej znatelně nepřekonává. Možná si musíme počkat na plný potenciál s výkonnějšími grafikami.

Subjektivní názor

Je zcela jasné, že Ryzen 9 7950X je extrémně výkonný procesor ve všech směrech. V aplikacích nenajde v běžném desktopu přemožitele. Po stránce herního výkonu už tak výrazně nedominuje, ale stále je na špičce. Problém této platformy bude jen cena.

AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory jsou naceněny velmi dobře, u většiny AMD dokonce nasadilo nižší cenu než před dvěma lety. To není špatné, když uvážíme, jaká je celosvětové situace a kam se za tu dobu posunuly ceny jiných produktů. Výrazně vyšší, než bývaly, jsou bohužel ceny desek. 

Ano, zatím vyšel jen nejvyšší highend, ale i tak jde o extrémní částky. Za nejlepší desku pro Ryzeny 5000 jste dali 15 000 korun, dnes je to 25 000 korun. Navíc potřebujete nějaké rychlé DDR5 a kvůli vyšší spotřebě procesorů i připravovaných grafik nejspíš i nový zdroj. Přechod na platformu AM5 tedy nebude levný.

Hodnocení platformy AM5

Detailnější rozbor a hodnocení nové platformy se do tohoto testu nevešlo, ale dostanu se k němu v testu základní desky Asus použité v dnešní recenzi. Jde o nejvyšší model z nabídky Asus, čemuž odpovídá výbava i možnosti. Spousta věcí je zde pro AMD nová a zaslouží si detailnější rozbor nastavení BIOSu, taktování a ladění vůbec. To si necháme na další článek.

AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovací základní desku zapůjčil ASUS Czech republic

AMD Ryzen 9 7950X

Verdikt

Procesor AMD Ryzen 9 7950X je v tuto chvíli nejvýkonnější desktopový procesor na trhu. Aplikační výkon narostl o desítky procent, herní výkon dorovnal Intel a Core i9-12900K.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Ohromný nárůst aplikačního výkonu ve vícevláknové zátěži (35-50 procent)
Znatelný nárůst výkonu v jednovláknových úlohách
Velmi dobrý herní výkon
Proti Intelu výrazně nižší spotřeba a vyšší efektivita
Výbava platformy: DDR5, PCIe 5.0 pro grafiku i disky NVMe
Většinu chladičů pro AMD lze použít i na AM5
Vysoká cena
Vyšší cena nové platformy: DDR5, deska, CPU, zdroj
Velice dlouhé bootovací časy desky (snad se časem zlepší)
Vysoké teploty, nutný extrémně výkonný chladič

Udělené ocenění

PCTuning gold

Orientační cena: 20 400 Kč s DPH

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama