AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Recenze AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu

AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 9. 2022 14:00 76

Seznam kapitol

1. Pátá generace ZEN překonává vše 2. Změny architektury Zen 4 3. Patice AM5 a čipset X670E 4. Frekvence Ryzen 9 7950X 5. Představení AMD Ryzen 9 7950X
6. Testovací systémy a specifikace 7. Měření aplikačního výkonu 8. Měření herního výkonu (1080p) 9. Spotřeba procesorů 10. Hodnocení a závěr

Téměř přesně po dvou letech, uvádí AMD nástupce architektury Zen 3. Ta nová přináší, ohromný nárůst výkonu, vyšší spotřebu a kompletně novou platformu AM5 s DDR5. CPU jsou sice levnější než Zen 3, desky jsou ale zatím hodně drahé.

Reklama

Když AMD v roce 2017 uvedlo první generaci Ryzenů, byl to sice posun kupředu, Intel byl ale stále ve výkonové výhodě. Ryzeny 1000 měly solidní výkon v multi-threadu, zaostávaly v paměťově náročných úlohách, hrách a single-thread aplikacích. Druhá generace Ryzenů 2000 nepřinesla nic zásadního, šlo jen o vyšponované první Ryzeny na maximum. Intel byl stále v klidu.

AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Velké věci se udály až s příchodem Ryzenů 3000. V počtu jader a v multi-thread výkonu Ryzeny bezpečně předhonily Intel, a ten musel konečně reagovat. Nejprve levnějšími procesory a poté i nesmyslným desetijádrem Comet Lake. Bylo jen otázkou času, kdy AMD nedostatky návrhu architektury Zen 2 napraví a uvede procesor, který Intelu opravdu zatopí i v herním výkonu. Ten byl poslední baštou, kde Intel ještě držel žezlo.

A to se stalo s Ryzeny 5000 před dvěma lety. Ryzeny 5000 totiž měly vše, co Intel v té době neměl. Vyšší počet jader, vyšší vícevláknový výkon, vyšší výkon v náročných paměťových aplikacích, a konečně i v jednovláknovém a herním nasazení. Všechny bašty, které Intel v roce 2020 držel, padly. AMD se stalo v roce 2020 králem procesorového výkonu. Stačily jim k tomu tři roky. Bohužel s tím ale přichází první znatelné zdražení jejich procesorů.

Další události už jsou nedávná historie. Intel toho za dva poslední roky stihl hodně. V roce 2021 uvedl Intel architekturu Rocket Lake a rozdíl a krapet se ve výkonu na AMD dotáhl. Herní výkon opět patřil Intelu, aplikační výkon AMD. Následovala řada Alder Lake, která už AMD Ryzenům 5000 dokázala v mnoha ohledech řádně zatopit (a to doslova). AMD uvedlo testovací Ryzen s 3D cache, který byl ale v aplikacích slabší, ve hrách přináší benefit jen někde.

AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě před pár týdny byla situace na trhu jasná. AMD už nedokázalo plně držet krok s Alder Lake, platforma AM4 je už zkrátka zastaralá. Bylo jasné, že je čas na řádný upgrade. S novou platformou AMD ale muselo přinést i doslova brutální nárůst výkonu, jelikož pár procent navíc by zákazníky ke koupi DDR5, nové desky AM5 a CPU nedonutilo. Za nemalé peníze musel zákazník dostat hodně „muziky“. Což se povedlo. Nárůst výkonu Ryzenů 7000 je opravdu brutální, v řádu desítek procent. Více samozřejmě v testu.

Má Raptor Lake šanci ?

AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli už z mnoha zahraničních recenzí víte, že Ryzeny 7000 přinesly největší mezigenerační nárůst v historii moderních procesorů. AMD zásadně navýšilo frekvence (a spotřebu) čipů, čímž dosáhli ohromného navýšení výkonu. Architektura není zásadně jiná, k nárůstu výkonu došlo hlavně díky vyšším frekvencím. Proti Ryzenům 7000 nemá Intel s Alder Lake šanci, v herním výkonu možná, ale v aplikačním všude prohraje. Ryzeny však nebudou soupeřit s Alder Lake, ale s Raptor Lake. A ty mají dorazit už někdy za tři týdny.

Otázka zní, dokáže vůbec Raptor Lake dohnat náskok AMD? Už teď je mi zcela jasné, že nikoliv. Počty velkých jader jsou stejné s Alder Lake, malá jádra jsou z hlediska výkonu spíš k smíchu než k reálnému využití. V některých benchmarcích Intel asi povede, ale ve většině testů proti velkým jádrům Zen 4 prohraje. Ve hrách si ale možná svou pozici lídra uhájí. Záleží jen na tom, zdali Intel nějak zapracoval na frekvencích a jejich správě. Takt 5,8 GHz na pět sekund nepřinese z hlediska výkonu nic. Když k tomu připočítáme i efektivitu procesorů obou výrobců, je už nyní výhercem AMD.

Co nás bude zajímat

AMD Ryzen 9 7950X: Šestnáct jader Zen 4 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Recenze bude klasická, spíše kratší než unaveně dlouhá. Změříme aplikační výkon, herní výkon v několika hrách a později se podíváme i na přetaktování. Jen pro úplnost změřím nárůst IPC vůči starším Ryzenům a Intel Core. Také prozkoumáme zásadní změny architektury, nastavení pamětí a další aspekty procesorové novinky a nové platformy AM5.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama