3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek 3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 1. 2022 19:00 18

Seznam kapitol

1. Úvod do historie 2. Descent 3. Dark Forces 4. Chasm: The Rift
5. Trespasser 6. Dungeon Keeper 7. System Shock EE, Terminator Skynet, Raze

Vítám vás u dnešní pamětnické schůze vetchých páprdů a věkem omšelých starých vlků. Sešli jsem se, abychom vzdali hold prastarým hrám, jež doprovázely naše bujaré mládí. Vítáme i mladší generace, které by si chtěly doplnit mezery v pařanské historii.

Reklama

Dobrá, slabomyslný úvod je za námi. Dnešní shluk písmen a znaků bude pojednávat o zapomenutých herních klenotech z devadesátých let a kterak je spustit na dnešních mašinách. Oživení pradávných her na současné generaci HW a Windows se samozřejmě nejlépe věnuje platforma GOG. Tisíce titulů od pravěkých vykopávek až po nejnovější blockbustery. Nicméně, pokud nejde vyloženě o oficiální remaster nebo remake, staré hry jsou většinou jen lehce poladěné a je k nim přibalen emulátor DosBox. Takové řešení je vcelku prosté, instalátor se o vše postará a titul je instantně ku zábavě přístupný. 

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale někdy chceme víc než jen fosilii v DosBoxu. V takovém případě se vyplatí pročesat web a dost často zjistíme, že nějaký fanoušek už vytvořil vlastní port s podporou 4K, modů, přidal hromadu nastavení obrazu a podobně. Jasným příkladem takové mánie je původní Doom. Pro ten existují snad desítky různých portů, námatkou GZDoom, Doom Retro, PrBoom a hromady dalších. O Doomu ale řeč dnes nebude (ačkoli, v rámci nostalgie doporučuji zkusit Doom Retro - https://github.com/bradharding/doomretro/releases/tag/v4.4.1) přesto bude řeč hlavně o známých 3D akcích, neboť například tahová strategie nestárne tak tragicky jako žánr FPS. Rovněž 3D akce byly nejvíce náročné a často nebylo možno v době vzniku titul uspokojivě rozběhat. Ke všem hrám budou navíc videa z mé vlastní skromné zahrádky, abyste si mohli udělat řádnou představu.

A jedno upozornění – takovým rozšířeným nešvarem konverzí vyvíjených uživateli je, že jsou v průběhu tvorby buď opuštěny, nebo jejich budování trvá neúnosně dlouho. Tím nehaním statečné člověky, již z dobré vůle moderní porty tvoří. Jen podotýkám a upozorňuji, jelikož se mohou vyskytovat bugy, chyby či pády, nedodělky a podobně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama