2v1-pentium4-3ghz-ht-aneb-az-30-zdarma
Hardware Článek 2v1: Pentium4 3GHz HT aneb až 30% zdarma

2v1: Pentium4 3GHz HT aneb až 30% zdarma | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

14. 11. 2002 00:00 20

Seznam kapitol

1. HyperThreding - vo co go? 2. Intel, Pentium4 a HyperThreading 3. Testy a závěr

Když jsme před časem psali o technologii HyperThreading, připadaly nám záležitosti okolo této technologie, umožňující "rozdvojení" procesoru na dvě logické jednotky, jako pouhé plané teoretické úvahy - prostě něco co začne a skončí v laboratořích. A přesně tak to i skončilo... považujeme-li kancelář PCtuningu za laboratoř :-) Pojďme se podívat blíže na něco, co v budoucnu nakonec možná skončí v "laboratoři" nejednoho z nás.

Reklama

Technologii HyperThreading, známou dříve jako "Jackson technology", se u Intelu zabývají již poměrně dlouho. Je tomu téměř rok, kdy se tato technologie dokonce objevila v konkrétních procesorech. Tehdy se jednalo se o serverové (rozuměj tedy i drahé) procesory založené na jádrech Foster MP a Prestonia. Vše bylo o to smutnější, že delší dobu se zároveň vědělo, že tuto technologii mají dokonce implementovanou i běžná Pentia 4, avšak standardně je vypnutá (či nezapojená). Tehdy se zdálo, že HT (HyperThreading) se stane čistě serverovou záležitostí.

Nedávné (oficiálně dnešní :-) uvedení nového Pentia 4 3.06GHz však bylo pro mnohé milým překvapením. Více důrazu než na pokoření hranice 3GHz se totiž v tomto případě dostává... zapnutému HyprThreadingu těchto procesorů. Poznámka: Jeden procesor z první tranže jsme měli možnost testovat i my.

nové vlastnosti, nové logo(všimněte si písmen HT vpravo nahoře)
i Zdroj: PCTuning.cz
nové vlastnosti, nové logo(všimněte si písmen HT vpravo nahoře)


Obrovská výhoda: Hyper-Threading lze zapínat i vypínat přímo v BIOSu

Zároveň "vyšly najevo" požadavky, které musí systém splňovat, aby byl HyperThreading vůbec možný.

Kompatibilita hardwaru a softwaru

Operační systémy - nejlépe Windows XP (.NET)

Dosud jediným operačním systémem Windows umožňujícím efektivní využívání HT jsou Windows XP (.NET server) s aktualizací Service Pack1. Předchozí operační systémy způsobují větší či menší problémy. Windows 2000 sice rozpoznají dva procesory, avšak pro provoz SMT (Symmetric Multi-Threadingu) nejsou Win 2k optimalizované - ve výsledku po zapnutí Hyper-Threadingu poklesne výkon u běžných "single-threadových" aplikací o 10 až 20%! V případě operačních systémů jako jsou Windows 95, 98 a Me doporučuje Intel HT vypnout v BIOSu.

Poznámka: Windows XP jsou naproti tomu operačním systémem pro HyperThreading speciálně optimalizovaným. V případě procesu, který enormně vytěžuje (např. intenzivní benchmark, náročný výpočet atd.) jedno výpočetní vlákno, dojde k uvolnění všech prostředků procesorů tím, že se souběžné vlákno vůbec nespouští (druhý logický procesor je ve stavu HLT). To má za následek nesnižování výkonu u neoptimalizovaných aplikací - na druhou stranu je jasné, že se systém s HT nechová tak elegantně jako klasické systémy SMP, kdy i pod zátěží je k dispozici stále druhý samostatný procesor (není zde totiž třeba sdílet výpočetní jednotky).

Pro ostatní OS se HyperThreading navenek "tváří" jako běžný multiprocesorový systém - odtud plyne jeho kompatibilita np. s Linuxem (doporučený je kernel 2.4.18 a vyšší).

Kompatibilní hardware

Podmínkou správného provozu HyperThreadingu je následující hardware:

  • odpovídající procesor - zde Pentium 4 3.06GHz (s HT),
  • správná čipová sada - 850E (na té jsme testovali), 845: E, PE, GE, G (rev. B) a GV,
  • odpovídající BIOS - čipová sada nebude vždy zárukou,

Jak vidíte, jedinými čipovými sadami, které umožní běh Hyper-Threadingu jsou poslední čipové sady Intelu. Dosud není jasné, jestli i ostatní výrobci vyrobí odpovídající čipové sady, zdá se však, že by jim na cestě nemuselo stát nic zásadního (většina funkcí je integrována v procesoru, otázkou čipové sady je správná inicializace dvouprocesorového režimu).

Co se týče nových současných a budoucích desek, je podpora HT ve většině případů jistá - horší to je se staršími deskami, zde budete položku "Hyper-Threading - Enabled / Disabled" nejspíše hledat marně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama