20-lcd-neovo-x-20av-splneny-sen
Monitory Článek 20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen? | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 3. 2004 00:00 56

Seznam kapitol

1. Jiný než byste čekali 2. Ovládání 3. Kvalita obrazu - úhly 4. Doba odezvy a závěr

Představte si, že zrušíme omezení dané cenou - jaký TFT panel by Vám vyhovoval nejvíce? Už slyším jak říkáte: velký, tak asi 20", hlavně aby měl velké rozlišení, například 1600x1200, dále dobrý kontrast, něco nad 500:1 by asi stačilo, a také by to chtělo video vstup, obraz v obraze (PIP) by také nebyl špatný... Ale vážení! To je, jako byste vyjmenovávali technické parametry panelu Neovo X-20AV. Jaké by asi bylo splnit si sen? Nebo se v ráji objeví i stíny? Pojďme se na to podívat...

Reklama

 

Response time

Jednoduchou pomůckou, jak zjistit je-li doba odezvy dobrá nebo ne, je plynulé skrolování textu, či ještě lépe tabulky v Excelu. Pokud v jeho průběhu nevidíte hranice buněk a černý text se hodně "rozmázává", je doba odezvy panelu cca 50ms.

Pro přesnější posouzení jsme použili záběr na náš testovací pohybující se obrazec (refresh 75Hz, exponovali jsme s časem 1/60s).

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek skutečně odpovídá panelům s odezvou cca 25ms až 35ms. Panel tedy, stejně jako ostatní velké panely, nepatří k žádným rychlíkům. Zajímavé je, že stín na hranách pohybujícího se obrazce je výrazně červený.

Odstíny šedi

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz

V šedé stupnici problémy nejsou. Dokonce i tmavé odstíny jsou plynule odstupňované.

Závěr

Je vidět, že zásada "dávejte pozor na to, co si přejete, mohlo by se vám to splnit" platí tak trochu i tady. Panel je jako vysněný ideál - velká úhlopříčka, velké rozlišení, ochranný skleněný filtr... V praxi však zjistíte, že veškeré vymodlené vlastnosti (rozměry, rozlišení, exkluzivní provedení, vysoká odolnost povrchu) mají své vlastní mínusy.

Nechci abyste nabyli dojmu, že Neovo X-20VA není dobrým panelem - to bezesporu je, je dokonce takový, jaký bychom si "na nečisto" asi každý přáli. Problém je v tom, že občas méně může znamenat i více. Asi je vidět, že do tohoto panelu jsem se prostě nezamiloval (je to podobné jako bych se vracel z prvního rande s hezkou holkou. Bylo to príma, láska se však nekoná) - v případě Neova bych osobně volil něco méně "extra" - například takový F-417 nabízí za svou cenu mnohem více "výkonu".

Panel zapůjčila firma LEVI, které tímto děkujeme.

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama