Internet mysteries, rozšířená realita a další podivnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Internet mysteries, rozšířená realita a další podivnosti

Internet mysteries, rozšířená realita a další podivnosti

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 10. 2019 03:00 8

Seznam kapitol

1. Kdo a proč? 2. Internetové záhady 3. Videa z krabice 4. Hry bez hranic 5. Deep fakes: něco, co se nestalo 6. Vylepšená skutečnost

Pojem augmented reality (rozšířená realita) se používá většinou jenom ve velmi úzkém slova smyslu: U AR brýlí jako jsou Microsoft Hololens, které směšují virtuálno a realitu. Ve skutečnosti se realita a virtuálno mísí na síti už hodně dlouho – a to někdy s fascinujícími, jindy s děsivými výsledky.

Reklama

Současný internet je směsí skutečného a neskutečného. Někdy je snadné poznat, co je pravda a co není, jindy to je rafinované a někdy se na lživé zprávy nachytáme všichni. Ve skutečnosti si ale dobrovolně mezi sebe a realitu klademe další vrstvy proto, že to je pohodlné. Například navigaci anebo strojové překlady, které nás zbavují nutnosti pochopit nuance jazyka a tak nějak si vystačit s hrubým významem. Což o to, je to praktické, stačí to a je to lepší než nic, zároveň ale spoléháme na něco, že nám vykládá realitu správně. Časem můžeme zajít mnohem dál, jak ukazuje například video Hyper-reality, demonstrující přegamifikovaný a informačně přehlcený svět plný reklam.

Bude finální forma augmentace vypadat takhle? Těžko říct – my už ale žijeme v „divných internetových dobách“, kdy mimo naši realitu existují ještě další a jiné. A nemluvím jenom o virtuálních komunitách a tlupách diváků, sledujících celý den svoje oblíbené streamery, kteří chroupou večeři a mezi donaty sdělují publiku svoje životní moudra: To je ta normální část alternativní reality kolem internetu. Pak je tady ale i ta nenormální, u které není úplně snadné říct, k čemu vlastně slouží a co sleduje. Tím se zabývají kanály sledující tak zvané internet mysteries, tedy opravdu divné věci, které mají nezřídka přesah do reality.

Jeden ze zvláštních projektů byla Cicada 3301 (2012). Šlo o systém navazujících internetových hádanek různého stupně složitosti, které postupně vedly řešitele k dalším hádankám a nakonec k privátnímu fóru, do kterého byli vpuštěni jenom ti nejrychlejší s tím, že „chtějí jenom ty nejlepší, ne ty, co je následují“. Cicada 3301 se vynořila z temnot celkem třikrát, ve třetím kole se objevila zvláštní kniha, Liber Primus, psaná v runách. I po jejím dekódování je její smysl stále zastřený, z celkem 74 stran psaných v runách se podařilo dekódovat jenom 18 stran. Dodnes není jasné, o co přesně u Cicady 3301 šlo, dominující teorie je ta, že šlo o náborovou akci pro hackerskou skupinu, která plánovala vytvořit nějaký software pro kryptografickou komunikaci. Další teorií je, že šlo o kult. Buď jak buď, podle dostupných informací přestala Cicada 3301 komunikovat a původní web byl smazán.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama