rozhovor-se-sterakem-o-streamovani-a-novych-technologiich-od-nvidie
Novinka Rozhovor se Sterakem o streamování a nových technologiích od Nvidie

Rozhovor se Sterakem o streamování a nových technologiích od Nvidie

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 4. 2021 17:54 1

Streamování ušlo za posledních pár let obří kus cesty. Dnes je možnost živého vysílání dostupná zejména díky novým technologiím, které ulehčují cestu ke slávě a tisícovkám diváků. Velkou zásluhu na tom má Nvidia spolupracující se Sterakdarym v rámci pravidelného vysílání na GeForce Facebooku. Právě proto jsme se ho rozhodli vyzpovídat nejen o jeho začátcích a rozjezdu na Twichi, ale i o výhodách dostupných pro streamery. Za hodně můžou vděčit právě Nvidii a sám Sterak některé z nich aktivně využívá.

Reklama

Například všem majitelům GPU GeForce RTX nebo notebooků s nimi volně přístupná aplikace Nvidia Broadcast nabízí odstranění šumu z reproduktorů, úpravu pozadí za hráčem pomocí AI a v neposlední řadě odstranění okolních ruchů. Poslední zmíněná funkce je zdaleka nejpopulárnější a samotný Sterak po ní hned sáhl.

Rozhovor se Sterakem o streamování a nových technologiích od Nvidie
i Zdroj: PCTuning.cz

Začínajícím streamerům lze rozhodně doporučit i nástroj pro chytrou úpravu pozadí za hráčem. Díky pokročilé AI není třeba zelené plátno, ani nákladné vybavení. Virtuální streamovacího studio lze vytvořit snadno téměř kdekoliv. Vylepšení se dočká i klasický zoom, který je díky Broadcastu schopen identifikovat obličej streamera automaticky jej sledovat. . Pokud plánujete na Twitchi prorazit a chcete se vyhnout brzkým investicím, je pro vás tento program jako stvořený. Nvidia Broadcast je totiž zcela zdarma, obsahuje všechny zmíněné funkce v jednom balení a posune vaší produkční kvalitu na úplně novou úroveň. Však právě proto tyto funkce používají i špičky v oboru.

Kvalitu streamů zajišťuje také použití CUDA jader a hardwarového enkodéru NVENC, který lze nalézt v grafikách GeForce GTX a RTXTen oproti softwarovému enkódování, např. ve známém kodeku x264, znatelně ulehčuje nápor na procesor. Sbohem tak můžete dát trhání obrazu, na které tak nenarazíte nejen u hvězd typu Steraka, ale ani u vycházejících hvězd Twitche a herní scény. Tento encoder totiž podporují i některé starší a slabší modely NVIDIA grafik. Je tedy slušná šance, že je mezi nimi i ten váš. NVENC si můžete snadno nastavit například i v populárním OBS, které preferuje Sterak i řada dalších streamerů. Dostupný je také v rámci Discordu, XSplitu, Streamlabs a řady dalších aplikací. Oba programy lze využít i na cestách, například v noteboocích s certifikací RTX Studio nebo herních modelech. [odkaz na CZC] Nyní již k rozhovoru se Sterakem.

Kdy jsi začínal s hraním a jaké byly první hry co jsi tehdy pařil?

Hrával jsem toho opravdu spoustu od stařičkého Prince of Persia až ke Commander Keen. Už od mládí jsem miloval strategie, takže Heroes a Red Alert, když jsem potají proklouzl k počítači.

Kdy tě napadlo, že bys mohl začít streamovat?

On to byl takový přirozený vývoj. Nejprve jsme vytvořili herní web, ale potřebovali jsme zaujmout lidi. Proto jsem začal vytvářet herní videa a od toho to byl jen malý krůček ke streamům. Tehdy jsem byl živě zhruba jednou za týden a i když na Twitchi Streamuju přes 7 let, pořádně jsem začal teprve dva roky zpět. Jaký typ aplikace ke streamování jsi tehdy používal? OBS! To je tak milý a funkční program, který tě nikdy nenaštve a ty ani nepomyslíš na to, jestli bys chtěl přeskočit na něco jiného.

Vzpomeneš si ještě co jsi měl v PC za komponenty typu procesor a GK?

Nevzpomenu :D

Držel ses vždy desktopu nebo jsi zkoušel i hraní/streamování na notebooku?

Občas jsem jezdil za bráchou přes celou republiku a tam mě streamy z notebooku zachránily, ale na desktop nedám dopustit. Tři monitory monitory a pořádný stůl nenahradí žádný notebook.

Porovnej streamování her před těmi X lety a nyní, v čem vidíš hlavní změnu?

Stalo se to mnohem běžnější a to je super! Každý teď streamuje své zápasy z LoLka nebo nové zvířátka v Planet Zoo. Mám z toho radost. Před lety jsem měl na Twitchi 300 subů a to byl obrovský výkon, teď má tohle číslo v podstatě každý a umožňuje to té platformě se skvěle rozrůstat.

A co softwarové vychytávky? Dneska má spousta aplikací AI funkce a minulý rok byl uvedený dokonce RTX Broadcast, zkoušel jsi ho už a myslíš, že se NVIDIA vydala dobrým směrem?

Když jsem před rokem zařizoval svou novou pracovnu, hodně jsem se pozastavoval nad tím, jak vyřeším odhlučnění klimatizace. Ono streamovat několik hodin zavřený v jedné místnosti s obrovským PC je peklo. Doslova. A pokud klimatizace běžela, chytal mikrofon odporný hluk. Uvažoval jsem nad oddělovací zdí a podobně, ale pak přišla Nvidia Broadcast, kde jsem jedním tlačítkem na potlačení hluku tenhle problém vyřešil. Miluju to! Moc se mi líbí tyhle novinky, protože jsou pro mou profesi hodně praktické.

Na jakých platformách tě můžou fanoušci najít?

Youtube - https://www.youtube.com/tensterakdary

Twitch - https://www.twitch.tv/tensterakdary/

Instagram - https://www.instagram.com/sterakdary/

Kdybys mohl poradit hráčům, kteří váhají zda začít streamovat - co bys jim vzkázal?

Do it! Proč ne? Co nejhoršího můžeš ztratit, kdyby to náhodou nevyšlo? A co všechno můžeš získat, když to klapne?

Nejsem si jist zda to mnoho lidí ví, ale ty příští měsíc budeš vydávat svoji vlastní knihu Arila - Stříbrné Město, co tě k tomu dovedlo?

Psaní knih mě provázelo už od útlého věku. Někde bych určitě vyhrabal šestistránkovou povídku jménem Rudý Drak, kterou jsem psal, když mi bylo jedenáct. Dokonce jsem namaloval i úvodní stranu. Napsat knížku byl můj odvěký sen a já jsem se rozhodl, že je třeba si ho už opravdu splnit. Bylo to těžké, ale opravdu mě to baví. 24.5 Arila vychází a najdeš ji ve všech dobrých knihkupectvích.

Využil jsi nějak svoje znalosti z her při vytváření světa a příběhu?

Definitivně! Správný příběh v knize dává čtenáři neustálý pocit postupu - stejně jako když získáváš nové úrovně ve hrách. Z herního světa jsem si vzal opravdu hodně a dost to pomohlo vytvořit ucelený svět.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama