microsoft-se-pripojil-k-projektu-digitalni-knihovny
Novinka Microsoft se připojil k projektu digitální knihovny

Microsoft se připojil k projektu digitální knihovny

Stančík Martin

Stančík Martin

26. 10. 2005 00:00

Korporace se připojila k projektu, na kterém již také pracuje Yahoo - digitalizaci a zpřístupnění knih, dokumentů a dalších děl na internetu.

Reklama

Microsoft potvrdil, že bude spolupracovat spolu s Open Content Alliance (OCA). Společně chtějí zpřístupnit online až 150 000 materiálů.

Tento krok přichází v době, kdy další velká firma, Gogole, čelí několika žalobám za to, že má ve své "digitální knihovně" chráněná díla.

Aby Microsoft podobným komplikacím předešel, chce na internet dávat jen materiály, které jsou veřejně přístupné a nevtahují se k nim žádná vlastnická práva.

Microsoft se připojil k projektu digitální knihovny
i Zdroj: PCTuning.cz

Google ve svém prohlášení píše, že nový krok vítá, protože bude více informací přístupných online. Korporací to však jen málokdo věří...

Databáze Google obsahuje například dokumenty z knihoven Harvardu či Stanfordu - z chráněných materiálů však mají uživatelé k dispozici jen několik vět.

Naproti tomu do projektu OCA se zapojily Columbia University, Johns Hopkins University, University of Virginia, nebo University of Pittsburgh.

"Pokud dokážeme zpřístupnit všechny lidské poznatky, bude to jedna z nejlepších věcí, jaké kdy člověk udělal," říká Brewster Kahle z OCA.

Microsoft zpřístupní testovací verzi svého vyhledávače "digitální knihovnou" příští rok.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama