micron-pracuje-na-novem-typu-pameti-maji-nabidnout-20-vyssi-vykon
Novinka Micron pracuje na novém typu pamětí. Mají nabídnout 20× vyšší výkon.

Micron pracuje na novém typu pamětí. Mají nabídnout 20× vyšší výkon.

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

17. 2. 2011 10:00 3

 Paměti se zprvu objeví v serverech, kde je tento výkon potřebný a v roce 2013 by měly prorazit i do osobních počítačů.

Reklama

Micron se zítra chystá uvést možná revoluční technologii výroby operačních pamětí, resp. samotných paměťových čipů. Výkon by se měl zvýšit 20× a měl by se tak využít plný potenciál DRAM. Zprvu by tato technologie měla být použita v serverech a výpočetních stanicích. A o co se vlastně jedná? Dnes máme na operačních pamětích RAM pouze základní řadič a paměťové čipy, které mají jednu vrstvu. Samotný řadič pamětí je pak v severním můstku nebo v dnešní době v procesoru. Je tedy jedno, jak rychlé paměti budeme mít, budeme stále limitováni počtem kanálů a rychlostí k procesoru.

Micron pracuje na novém typu pamětí. Mají nabídnout 20× vyšší výkon.
i Zdroj: PCTuning.cz

Nový typ Micron nazval Hybrid Memory Cube, tedy Hybridní paměťovou kostku. Jedná se o to, že každý paměťový čip bude mít vlastní logiku (řadič) a několik paměťových vrstev. Určitě napoví obrázek výše. Díky tomu tak budou moci samotné RAM paměti operovat s pamětmi a „nemusí se starat“ procesor.

„V dnešní době roste zeď, mezi výkonem, který můžeme od DRAM očekávat a ten, který skutečně dostáváme. Pokud se podíváte na přechod z operačních pamětí typu DDR2 na DDR3 tak ten byl zdržen z důvodů nevelikého výkonového rozdílu,“ řekl Brian M. Shirley, vicepresident DRAM řešení z Micronu. „Změnili jsme architekturu paměťových čipů a pronikli zkrz tuto zeď a můžeme tak nabídnou plný potenciál DRAM přímo k procesoru,“ dodává. „Dvacetinásobný nárůst. To jsou skutečná čísla. A je zde ještě prostor ke zlepšování.“

Micron se zatím s těmito pamětmi soustředí na trh se servery, kde je potřeba velká velikost a rychlost RAM. První řešení by se mohlo objevit začátkem roku 2012 (pro servery) a v roce 2013 by se mohly začít probíjet mezi běžné uživatele. V letech 2015 a 2016 už by měly tyto paměti tvořit velko část. Micron samozřejmě stále pracuje na další generaci klasických pamětí, DDR4. 

Zdroj: Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama