zykon-m1-maly-ale-sikovny
Hardware Článek Zykon M1 - malý ale šikovný

Zykon M1 - malý ale šikovný | Kapitola 3

Michal Mitrega

Michal Mitrega

30. 7. 2007 01:00 11

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Ovladače 3. Kvalita, ergonomie a design 4. V praxi, závěr

Společnost Zykon se před nedávnem rozhodla prorazit na trh s modelem Z1, což není nic jiného než kopie osvědčené ExactGame 9000. Nový počin Zykon M1 se profiluje na cenovou hladinu kolem 1000Kč. Může porazit soupeře jako je Genius Navigator 535, Creative HD7600L a MSIE 3.0 nebo je to jen výstřel do prázdna?

Reklama

Zykon M1 se drží osvědčené kombinace černého místy částečně průhledného a místy neprůhledného plastu podsvíceného červenou diodou. Někomu se takový styl může líbit, někomu zase ne, ale konečný verdikt nad designem nechám na vás. Podsvícení se neomezuje jenom na červenou, ale může nabývat i modré, zelené a fialové barvy při přepnutí na menší rozlišení. Zajímavý je také netradiční tvar, který mi osobně přední částí nejvíce připomíná kachní tlapu.

Zykon M1 - malý ale šikovný
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý povrch je beze zbytku matný, přičemž tlačítka a malá část pod dlaní jsou vyvedeny v o něco jemnější povrchové úpravě než boky myši. Boční tlačítka jsou také matná, takže na myši nemá co klouzat.

Zykon M1 - malý ale šikovný
i Zdroj: PCTuning.cz

M1 je tvarově velmi zajímavá myška. Nevypadá na to, ale nejlépe padne větší nebo střední ruce. To zajišťuje především výrazné vyklenutí v dlaňové části, které je znakem všech dobře ergonomicky vyvedených myší, protože optimálním způsobem zajišťuje dobré podepření dlaně (a následně i prstů).

Zykon M1 - malý ale šikovný
i Zdroj: PCTuning.cz

K hlavním tlačítkům není co vytknout. Velké žlábky, hodně prostoru pro prsty, žádné nepříjemné přechody a žádné svažování do strany. Pravý bok je k uložení palce jako dělaný. Palec sem sedne přesně a pohodlně. Rýpalové by vytkli chybějící vypodložení zespodu, ale v tomto případě to ani není na závadu. Druhá strana je vzhledem k osové souměrnosti skeletu vyřešena na chlup stejně - moc se nepovedla. Prsteníček se nepohodlně opírá o plošku vpředu, která směřuje ven do strany. Malíček se zase ohýbá podél pravé hrany, takže prakticky visí ve vzduchu.

Zykon M1 - malý ale šikovný
i Zdroj: PCTuning.cz

Zykon M1 je jedna z nejlehčích myšek, jakou jsme kdy měli v testu. Vysokou klouzavost podporují malé teflonky, se kterými se teprve M1 může rozjet naplno. Spodní teflonky mají dokonce menší velikost než nožičky v horní části, ale díky nízké váze není ustřelování zadní části myšky tak markantní. Senzor je umístěn přesně pod těžištěm, pohyb kurzoru tedy není negativně ovlivněn. Zajímavostí je kolečko, které sahá až na podvozek myšky.

Zykon M1 - malý ale šikovný
i Zdroj: PCTuning.cz

Kolečko se výrobci docela povedlo. Posuďte sami. Ideálně tuhý chod se zřetelnými zarážkami se hodí jak při hraní FPS her, tak na rychlé rolování dokumenty (to je obzvlášť příjemné). Rolování je prakticky neslyšné a kliknutí zní ostře, ale přitom velice slabě. Naklápění do stran se opět nedočkáme. Pogumovaný povrch (bohužel bez drážek) dává rolování příjemnou jistotu. Umístění kolečka je v horizontálním směru dobré, ve směru vertikálním by mi více vyhovovalo, kdyby bylo blíže k ukazováčku.

Zykon M1 - malý ale šikovný
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní tlačítka vydávají nepříliš hlasitý tupý klik, který v praxi ani nezaregistrujete. Citlivost je průměrná a tlačítka jdou dolů snad ani ne o milimetr, takže se určitě nestane, že byste je někdy omylem nestiskli. Boční tlačítka jsou na tom oproti těm hlavním katastrofálně. Klik nepřipomíná klik, ale rachot s pořádným cvaknutím na závěr, stisk je tuhý a tlačítka jdou příliš do těla myši. Umístění vzdálenějšího tlačítka není nejhorší, na obě dosáhne palec v podstatě bez problémů.

Zykon M1 - malý ale šikovný
i Zdroj: PCTuning.cz

Ocásek Zykonu M1 není žádná sláva. Jeho průměr je totiž zbytečně velký, takže se má tendenci zadrhávat na stole a ani váha není nejlepší. Snad jediné pozitivum je, že se dá poměrně dobře narovnat, dokonce se narovnává sám pokud ho zohnete.

Vnitřek myši je sparťansky jednoduchý. Kromě dvou diod podsvětlujících kolečko a zadní část myši nás zaujmou především kvalitní snímače stisku. Boční tlačítka oplývají stejně kvalitními snímači jako kolečko, problém je spíše v nevhodném způsobu aktivace. Na hlavní tlačítka pak byly použity nejkvalitnější kousky a určitě s nimi budete spokojeni.

Zykon M1 - malý ale šikovný
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama