zkroceni-vzduchu-iii-stabilni-pc-i-v-lete
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zkrocení vzduchu III - Stabilní PC i v létě?

Zkrocení vzduchu III - Stabilní PC i v létě? | Kapitola 8

Michal Částka

Michal Částka

14. 7. 2008 07:00 23

Seznam kapitol

1. Představení: Noctua NH-C12P 2. Cooler Master Hyper 212 3. Cooler Master Hyper TX2 4. OCZ Vendetta 5. Zaward Square ZCJ002
6. Vapochill Micro 7. Výsledky měření 8. Duel: Hyper TX2 vs. Freezer 7 Pro 9. Duel: Zipang vs. NH-C12P 10. Závěr

Právě začalo horké léto a Vaši procesorový miláčci se začínají dusit v třiceti stupňových vedrech. Není na škodu jim trochu "odlehčit" a koupit kvalitnější chladič s dobrým poměrem cena/výkon a sami si zpříjemnit práci na PC se stabilním procesorem, který se v těchto parných dnech nebude přehřívat.

Reklama
Zkrocení vzduchu III - Stabilní PC i v létě?
i Zdroj: PCTuning.cz

  Tyhle dva chladiče se řadí do segmentu low-end. Cena obou modelů nepřesahuje přes 450,-Kč. AC Freezer 7 Pro je o něco levnější (cca 100kč), než CM Hyper TX2 ,ale nabízí menší komfort, kdy je sám použitelný pouze na jeden typ patice. Hyper TX2 je lépe vybaven a osadíte ho, jak na patice Intelu, tak AMD, přičemž jako bonus má plastový usměrňovač vzduchu a lépe ochlazuje součástky kolem patice. 

Zkrocení vzduchu III - Stabilní PC i v létě?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zkrocení vzduchu III - Stabilní PC i v létě?
i Zdroj: PCTuning.cz

  Freezer 7 Pro je skutečně o pár stupňů výkonnější, než Hyper TX2, i když v prvním grafu ho Hyper TX2 na vyšších otáčkách slušně dotahuje a řekl bych, že kdyby byl použit jiný ventilátor, který by dosahoval vyšších maximálních otáček, tak se chladiče svým chladícím výkonem téměř srovnají. Když bych porovnal, jak oba chladiče ochlazují okolní součástky kolem patice, tak Hyper TX2 vede na plné čáře, i přesto, že jsem teplotu cívek a tranzistorů nijak neměřil. U Hyper TX2 byli součástky podstatně chladnější, než u Freezeru 7 Pro pouhým dotykem prstů. Nebudu vyhlašovat výsledný verdikt, který je z nich absolutně lepší, protože jsou si velice rovné a každý vidí výhody jinde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama