Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 07:00 28

Seznam kapitol

1. Zenbook UX305FA - Úvod 2. Tři různé pohledy na jeden notebook 3. Intel Broadwell-Y (Core M) 4. Představení, balení a specifikace 5. Asus UX305FA - hardware I. (CPU, GPU) 6. Asus UX305FA - Hardware II. (disky, paměť)
7. BIOS a software 8. Zpracování, konektory, repro a displej 9. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 10. Výkon systému 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Dnes si představíme skutečného „krasavce“ mezi ultrabooky. Pasivně chlazený, extrémně lehký a tenký počítač s kovovým tělem nabízí 13,3" IPS displej s vysokým rozlišením 3200 × 1800 bodů, nový 14nm procesor Intel Broadwell a dostatek portů. Pokud jste hledali levnějšího konkurenta novému Macbooku, právě jste ho našli.

Reklama

Intel Broadwell-Y (Core M)

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na notebook jako takový, představme si v rychlosti procesor, jenž jej pohání. Přicházíme s tím u dosti pozdě, jak se říká lidově s křížkem po funusu, ale stane se. Procesory byly představeny vloni v září, na trh přišly v některých zařízeních kolem vánoc. Od ledna jsou běžně v prodeji. Nějak jsme ale na tento produkt vynechali, a v tuto chvíli to napravíme.

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel zatím nabízí v desktopu pouze 22nm procesory, v tuto chvíli s architekturou Haswell. Dosud si ještě na větší čipy na 14nm procesu netroufl, i když už se jejich uvedení blíží. První čipy na 14nm výrobě byly tedy Broadwell-Y. První trojici určenou pro nejméně náročná zařízení vidíte v tabulce. Dva modely označené Core M-5Y10 mají základní takt 800 MHz s Turbem na 2 GHz. Grafické jádro je výkonnější, počet EU jednotek proti nejúspornějšímu Haswellu výrazně narostl. Nejdůležitější parametr je ale TDP, které je neuvěřitelných 4,5 W.

Takový čip není nutné chladit aktivně a lze s ním dosáhnout vysokého výkonu i v hodně štíhlých zařízení (tablety, ultrabooky). Grafický výkon je také celkem vysoký, ale na velké hraní to nebude. Akcelerace videa ale GPU půjde skvěle, a v podobných zařízeních najde uplatnění spíše než herní výkon.

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek ukazuje schéma čipu. Haswell měl 1 miliardu tranzistorů a velikost čipu 131 mm², Broadwell je menší s plochou jen 82 mm² při počtu tranzistorů 1,3 miliardy. To je velký pokrok ve výrobě. V tuto chvíli už Intel uvedl i výkonnější modely Core i5 a Core i7-5000 se stejnou architekturou, ale výkonnější grafickou částí. Základ čipu je stejný, jen k němu Intel „přilepil“ ještě jednu identickou grafickou část. Takový čip má 1,9 miliard tranzistorů a velikost je 133 mm². Zde už bude grafický výkon stačit i na to hraní.

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední obrázek porovnává velikost starších Haswell-Y a Broadwell-Y. Obrázek ukazuje skutečnou velikost proti nám známé minci eura. Proti starší generaci na 22nm výrobě je čip poloviční. Také spotřeba klesla zhruba o polovinu, což je velký pokrok. Jsem zvědav na velká čtyřjádra, zdali i tam bude nějaký zásadní posun v reálu, nikoliv jen na papíře. Přeci jen velký čip možná nebude na 14nm takové terno, jako ty malé. Ostatně to zjistíme už brzy, už za pár týdnů přijdou první Broadwell-DT čipy do patice LGA1150 se čtyřmi jádry. Tam už pak bude jasné s čip přijde na podzim Skylake-DT.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama