zboard-merc-herni-klavesnice-bez-kompromisu
Hardware Článek Zboard Merc - herní klávesnice bez kompromisů?

Zboard Merc - herní klávesnice bez kompromisů? | Kapitola 2

Michal Mitrega

Michal Mitrega

22. 11. 2006 01:00 28

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Ovládací program 3. Kvalita, ergonomie a design 4. Multimediální a herní část klávesnice 5. Závěr

Byly doby, kdy na trhu nebyl žádný výrobek, který by sloučil vysokou ergonomii při psaní textu i při hraní. Toho využila firma Ideazon a vydala svoji prvotinu pod názvem Zboard, který v sobě za pomoci tzv. keysetů slučoval klávesnici vhodnou na hry i na psaní. Zboard Merc je volným pokračováním původního konceptu. Tentokráte je ale vše implementováno do jedné jediné klávesnice...

Reklama

Z Engine funguje se všemi výrobky od Zboardu, ale vzhledem k tomu, že to jsou samé klávesnice, tak této výsady těžko někdo využije. Po dopsání této recenze to již není tak úplně pravda. Ideazon totiž začal prodávat Zboard Reaper, což je v podstatě skvělá ExactGame 9000 s o mnoho lepším designem a o něco horším optickým senzorem. Ovládací program Zboardu Merc se v systému jmenuje "Zboard.exe" a vyčlení si pro sebe až 9MB operační paměti. Software se integruje do nabídky Start i do oblasti systémových hodin. Klávesnice funguje bez problémů, pokud je ikonka zelená. Zčervenání nebo zežloutnutí značí, že klávesnice nefunguje tak, jak by měla. To se mi ale za celou dobu používání (cca týden) nestalo. Klepnutím na ikonu můžete změnit skin ovládacího programu, spustit nebo ukončit Z Engine.

Zboard Merc - herní klávesnice bez kompromisů?
i Zdroj: PCTuning.cz


ikonka v oblasti systémových hodin

Software je rozdělen na menu, seznam módů, obrázek klávesnice a konfigurační část. Nejdůležitější je samozřejmě menu. Na záložce File je možno vytisknout layout klávesnice i s provedenými úpravami (kdyby náhodou někdo potřeboval názornou legendu k vlastnímu nastavení tlačítek) nebo ukončit program. Záložka Tools umožňuje stáhnout novou verzi Z Enginu spolu s upravenými nebo zcela novými módy pro hry, měnit skin programu, nechat zobrazit ikonku v oblasti systémových hodin (zakázání nefunguje) nebo nakonfigurovat programovatelné klávesy. Ze záložky Help lze zavolat nápovědu, zjistit verzi softwaru nebo zaregistrovat zakoupený produkt u výrobce.

Zboard Merc - herní klávesnice bez kompromisů?
i Zdroj: PCTuning.cz


Z Engine (klepnutím zvětšíte)

Záložka Tools, položka Hot Keys skrývá nastavení tří programovatelných tlačítek (I, II a III) vedle multimediální sekce. V pravém sloupci lze vytvářet, rušit a vybírat profily. Nic tedy nebrání naprogramování více profilů a přepínání mezi nimi. Uznejte ale sami, že takové řešení je krajně nepohodlné. V levém sloupci stačí vybrat konkrétní klávesu a v prostředním sloupci ji lze upravovat. V okně Application lze do uvozovek ručně zadat cestu k souboru nebo ke složce. Klepnutím na vedlejší ikonu můžete najít cestu k souboru pomocí průzkumníka. Za název programu pak stačí zadat parametry, se kterými se daný program spustí (například název internetové stránky, ale možností je nespočet).

Zboard Merc - herní klávesnice bez kompromisů?
i Zdroj: PCTuning.cz


Hot Keys

V sekci Ideazon Mods jsou pěkně pohromadě předvytvořené profily nastavení nejrůznějších her. Je jich celkem 110 ve třech sekcích: akční hry (46), RPG (17) a FPS (47). Je tedy z čeho vybírat. Pokud i přesto nenajdete vaši oblíbenou hru, tak v nabídce bude jistě titul, který se jí nastavením velmi podobá. Kromě toho lze ještě nad obrázkem klávesnice vyrobit u každého módu dva další odvozené z původního nastavení. Musíte je ovšem také přepínat přes software. Každopádně je tu na nastavení tolik kláves, že to snad ani nebude potřeba.

Zboard Merc - herní klávesnice bez kompromisů?
i Zdroj: PCTuning.cz


část Ideazon Mods

Největší plochu pochopitelně zabírá obrázek klávesnice. I tak budete muset scrollovat, pokud nevlastníte velký širokoúhlý monitor. Teď už stačí jen klepnout na tlačítko, které chcete upravovat a ta nejzajímavější část nastavení může začít. Po kliku na tlačítko vyskočí 2 lišty (ve standardním režimu, tj. bez vybraného módu pouze jedna). První lištu lze táhnutím přesouvat po celé ploše. Obsahuje spoustu ikonek, pro každou hru několik odlišných. Ikonku stačí přetáhnout na konkrétní tlačítko, aby se změnila jeho funkce. Přetáhnutím piktogramu osadíte dané tlačítko korektně tak, že sedí s továrním nastavením pro danou hru. V podstatě tedy až na výjimky není nutné upravovat nastavení přímo ve hře.

piktogramy (klepnutím zvětšíte)
i Zdroj: PCTuning.cz
piktogramy (klepnutím zvětšíte)


obrázek klávesnice

Stejně tak zajímavá je i konfigurační sekce, která se rozbalí ve spodní části Z Enginu. Zde lze jakémukoliv tlačítku na klávesnici přiřadit klávesu, klávesovou zkratku nebo makro. Do políčka Key Text stačí napsat vaše pojmenování dané klávesy a do Action String vložit řetězec znaků a klávesových zkratek (Ctrl+C, Ctrl+Alt+Delete a další). Pro nahrání makra stačí potvrdit Apply to Key pro uložení změn. Makro se přesune do políčka Current Values (momentální hodnota). Pro zrušení změn v rámci jednoho tlačítka stačí stisknout Reset Key.

Zboard Merc - herní klávesnice bez kompromisů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Po přečtení tohoto popisu se může Z Engine zdát příliš složitý na pochopení, ale není tomu tak. K nastavení je toho skutečně hodně, ale všechny akce jsou intuitivní. S programem se dá sžít za poměrně krátkou dobu. Velkou výhodou jsou přednastavené profily pro většinu nových i starších her na trhu. Osobně se mi také osvědčila deaktivace CapsLocku a obou kláves Windows. Největší nevýhoda je, že na jakoukoliv klávesu na klávesnici nelze naprogramovat cestu k aplikaci. V souvislosti s tím by se uplatnil i přepínač profilů. Herní část by "v době míru" mohla sloužit jako velká základna pro spouštění aplikací.

Zboard Merc - herní klávesnice bez kompromisů?
i Zdroj: PCTuning.cz


předvolený mód pro Unreal Tournament 2004

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama