zakladovky-pro-intel-1-3-asus-p5n32-e-sli-plus-a-msi-p35-neo-f
Hardware Článek Základovky pro Intel - 1/3 (Asus P5N32-E SLI Plus a MSI P35 Neo-F)

Základovky pro Intel - 1/3 (Asus P5N32-E SLI Plus a MSI P35 Neo-F) | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 5. 2007 01:00 18

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testované základní desky 3. Testovací sestava 4. Asus P5N32-E SLI Plus 5. BIOS desky Asus a přetaktování
6. Zkušenosti s Asus P5N32-E SLI Plus 7. MSI P35 Neo-F 8. BIOS desky MSI a přetaktování 9. Zkušenosti s MSI P35 Neo-F

S příchodem nového čipsetu Intel P35 Express je konečně letošní nabídka čipových sad pro platformu Intel kompletní. A to je ten pravý okamžik proto, abychom se podívali na několik nových, dosud nikde netestovaných desek. V testu nebude chybět ani jeden zástupce stávajících řešení čipsetů a novinka Intelu je zastoupena hned několika deskami.

Reklama

Žádná z desek MSI, které jsem měl v testu se BIOSem od sebe nijak výrazně neodlišovala a všechny nabízely stejné volby pro nastavení systému i přetaktování. Samozřejmě některé specifické funkce různých čipsetů a tříd desek se najdou ale nijak podstatné rozdíly to nejsou. Já pracoval s posledním BIOSem, který mi zaslali přímo z MSI a na stránkách výrobce ho ještě nenajdete.

Základovky pro Intel - 1/3 (Asus P5N32-E SLI Plus a MSI P35 Neo-F)
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě zcela běžných obrazovek nás zajímá hlavně Cell menu, kde se skrývají všechny volby důležité pro přetaktování, a které nás jistě zajímají nejvíc.

První volba D.O.T. Control je automatické přetaktování, po zaktivování jen navolíte procento o které chcete přetaktovat systém. Maximální hranice je 12% ve třech krocích.

Další volba Intel EIST, vypíná a zapíná úsporné technologie procesorů Intel. Pro úspěšné přetaktování je nutné tuto funkci vypnout. Adjust CPU Ratio je změna násobiče procesoru. Pokud otevřeme volbu Advance DRAM Configuration, můžeme nastavit časování pamětí. Ovšem nabídka je omezená, měnit lze pouze tyto parametry: CAS, TRas, Trfc, Twr, Twtr, Trrd, Trtp. Další velice podstatná volba je FSB/Memory Ratio, tady se nastavuje poměr děličky pamětí. Možnosti jsou následující: 1:1.25, 1:1.5, 1:1.66, 1:2, 1:1, 1:1.2.

Adjust AGP/PCI Frequency se nám sem asi zatoulal z dob dávno minulých a určuje frekvenci PCI slotů. Adjust PCIE Frequency - nastavení frekvence PCI slotů, nastavte dle uvážení ale doporučuji ponechat na základním taktu.

Posledními nastaveními jsou změny napětí celého systému, měnit hodnoty jde pouze klávesou + a -, žádná jiná na tyto položky nereaguje. Napětí lze nastavit v rozmezích :

  • CPU - 1,275V až do 2,0625V

  • Paměť - 1,80V až do 3,30V

  • FSB - 1,25V až do 1,6V

  • North Bridge - 1,25V až do 1,65V

  • SB I/O - 1,5V až do 1,7V

  • South Bridge - 1,05V až do 1,15V

Poslední volba je obligátní Spread Spectrum, v případě rušení el. magnetického rušení tuto volbu zapněte ale budete znatelně omezeni na možnostech přetaktování. Proto pokud chcete přetaktovat systém volbu vypněte - to platí pro všechny desky a platformy.

Přetaktování

Ano, tato deska je určena do low-endu a ne do počítačů hráčů. Výsledky jsou ale skvělé a deska je dle mého schopná konkurovat mnohem silnějším soupeřům. Možnosti jsou dostatečné i na vysoké přetaktování a to se spolu se slušným BIOSem také podařilo. Sice jsem se nedostal extrémně vysoko ale pro většinu mnou dosažené takty budou stačit.

Základovky pro Intel - 1/3 (Asus P5N32-E SLI Plus a MSI P35 Neo-F)
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec jsem se zastavil na maximálně stabilních 470MHz pro frekvenci FSB. Když si vzpomenu na "slabých" 450MHz ultra drahé desky eVGA tak jsem výsledkem dvakrát potěšen. Ani po vskutku vysokém přetaktování se čipy extrémně nezahřívaly i když bylo k tomuto taktu zvednout jejich napětí na maximum.

Paměti se mi nijak dobře přetaktovat nepodařilo, dostal jsem je sotva na jejich pracovní frekvenci 1066MHz a to jen za cenu nechutně vysokého časování. Čipsety Intelu nikdy nebyli přeborníky v přetaktování pamětí a to se nezměnilo ani s tímto novým. K lepším výsledkům by potřebovali jemnější a hlavně funkční děličky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama