zakladni-deska-k7n2g-nforce2-a-la-msi
Hardware Článek Základní deska K7N2G: nForce2 á la MSI

Základní deska K7N2G: nForce2 á la MSI | Kapitola 3

Wisman Pavel

Wisman Pavel

18. 2. 2003 00:00 39

Seznam kapitol

1. Od teorie k praxi... 2. Co nám MSI připravila... 3. Rozvržení a zajímavosti 4. BIOS 5. Testovací konfigurace 6. Testy s int. gragfikou

Připravili jsme pro vás recenzi další desky s čipsetem nForce 2, dnes od firmy MSI. Deska se od ostatních liší především integrovaným grafickým jádrem, které je založeno na GeForce 4 MX 440.

Reklama
Základní deska K7N2G: nForce2 á la MSI
i Zdroj: PCTuning.cz


MSI K7N2G-L

Deska je rozvržena vcelku dobře. Drobnou výhradu bych měl jen k umístění konektorů napájení, které jsou až u výstupních konektorů, což bohužel není zcela nejideálnější, protože se napájecí kabely vinou přesně nad větráčkem procesoru.

Další výhrada by směřovala k umístění patice procesoru. Ta je totiž oproti některým jiným deskám svisle a ne horizontálně, a tak si výměna větráčku na CPU vynutí i demontáž zdroje. Navíc vzduch z větráčku procesoru nefouká na pasivní chladič čipsetu, který je po chvíli provozu horký tak, že na něm prst neudržíte delší dobu, ale v horizontálním směru na paměti a konektor napájení.

Žádný problém nebyl s nasazováním chladiče i přesto, že by se z obrázku mohly zdát některé odpory dost blízko socketu. Osobně jsem používal chladič Titan D5TB (má 80 mm větrák) a jeho nasazení nic nebránilo.

Zajímavostí jsou dva poměrně velké chladiče na dvou MOSFETech vedle čipsetu, které nebývají u jiných výrobců přítomny. Dost ztuha jde nasazování a oddělávání kabelů k HDD a FDD.

Kladně bych hodnotil i fakt, že páčka na socketu není umělohmotná, ale kovová a tudíž se nemusíte obávat jejího ulomení v případě, že by šlo vložení procesoru ztuha.

Sloty a konektory

Již z obrázku je viditelný AGP slot, který je ve verzi 3.0 a tudíž podporuje AGP 8x přenos. Díky tomu již není možné desku osadit starší grafickou kartou jejíž napájecí napětí je 3,3V, ale pouze tou, která má 1,5V resp. nově 0,8V. Podporované přenosy na AGP jsou 1x, 2x, 4x a 8x. Pod AGP je pět standardních PCI slotů.

Pokud jste si všimli nezvyklého modrého slotu dole na desce, tak to se jedná o ACR (Advanced Communication Riser) slot. Tento slot se dá využít například pro "softwarovou" síťovou kartu, modem, zvukovou kartu. Většina výrobců od umísťování těchto konektorů na deskách už ustupuje. Jednak proto, že tato zařízení bývají již integrována přímo na desce (ať již přímo v čipsetu nebo v podobě dalšího čipu) a za druhé proto, že výsledný cenový rozdíl mezi například "soft" modemem a jeho "plnou" verzí byl velice malý a tak se tato zařízení na trhu moc neujala.

Na již zmíněném přídavném konektoru nazvaném D-Bracket 2 jsou přítomny jak čtyři LED diody - 16 kombinací indikujících stav desky, tak i jeden přídavný USB 2.0 port.

Konektory pro napájení větráčků jsou na desce jen dva, což v době, kdy je potřeba chladit téměř vše, taky nemusí každému dostačovat.

Audio je řešeno formou standardního AC´97 kodeku, vlastní čip je Realtek ALC650, který podporuje 6kanálový zvuk.

Pro připojení výstupních zařízení se nám nabízí konektory:

  • PS2 pro klávesnici a myš
  • 4x USB 2.0 + jeden další dostupný na konektoru do záslepky 1x COM
  • 1x VGA
  • 1x LPT s podporou SPP/ECP/EPP
  • 1x RJ45 pro síťovou kartu 10/100 Mbit
  • vstupní/výstupní konektory pro zvuk - Line In / Mic / Line Out

Základní deska K7N2G: nForce2 á la MSI
i Zdroj: PCTuning.cz


Výstupní konektory
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama