windows-8-misto-hesla-pujde-pouzit-obrazek-s-gesty
Software Novinka Windows 8: Místo hesla půjde použít obrázek s gesty

Windows 8: Místo hesla půjde použít obrázek s gesty

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

23. 12. 2011 09:00 9

Další alternativou k běžnému heslu se stane nahraný obrázek či fotografie, ke kterému se bude vztahovat uživatelem definované gesto.

Reklama

V Microsoftu pilně pracují na první veřejné betaverzi (doposud byla dostupná jen testovací vývojářská; pozn. red.) a před blížícím se únorovým vydáním stále přibývají další a další funkce. Nedávno jsme vás informovali, že integrovaný správce hesel bude synchonizovat data se servery služby Live ID, představili jsme si obchod s aplikacemi Windows Store a informovali o plánech giganta zjednodušit aktualizace, upgrade i zálohování.

Nejnovější informace se opět týkají zabezpečení systému a to konkrétně přihlašování uživatelů. Windows 8 má dorazit s rozhraním Metro UI, klasickou plochou a fungovat bude i na zařízeních s procesory architektury ARM. Právě proto se softwarový gigant rozhodl přidat další možnost přihlášení, které nebude sázet na heslo, ale na obrázek či fotografii. Na té si uživatel zvolí, jaké gesto musí pro přihlášení proběhnout a poté lze tímto netradičním řešením nahradit běžné heslo. V praxi to bude vypadat pdoobně jako na přiloženém obrázku.

Windows 8: Místo hesla půjde použít obrázek s gesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Uživatel si nahraje obrázek, v případě ukázky běžnou fotografii, na který si navolí vlastní gesto. To může být např. tažením z bodu A (levý nos) do B (pravý nos), nebo jakýkoli jiným dobře rozpoznatelným pohybem.  Při přihlašování tak buďto myší, nebo pohyby po dotykové obrazovce gesto zopakuje a pokud se shoduje včetně definovaných bodů, dojde k samotnému přihlášení.

Aby se předešlo případným chybám při přihlašování, po pěti neúspěšných pokusech dojde k přesměrování na stránku s běžným heslem. Nový způsob je tedy na běžném PC jakousi alternativou a své uplatnění nalezne především na dotykových obrazovkách.

Zdroj: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama