wifi-na-2-4-i-5ghz-minitar-wap354
Software Článek WiFi na 2.4 i 5GHz - Minitar WAP354

WiFi na 2.4 i 5GHz - Minitar WAP354 | Kapitola 5

Plexo

Plexo

22. 10. 2007 01:00 16

Seznam kapitol

1. Přelaďte na vyšší kmitočet 2. Minitar WAP354 s 802.11a/b/g 3. Minitar WAP354 - provedení 4. Minitar WAP354 - operační módy 5. Mód WISP (WiFi klient + LAN router) 6. Testy propustnosti

Co uděláte, když chcete komunikovat s kamarádem na opačném konci hlučné diskotéky? Vlnovou délku zvuku v této situaci nemůžete příliš použít - a budete nejspíše muset přejít na jiné "pásmo", takové, které není rušené rozhovory ani hlasitou hudbou. Pokud oba umíte například znakovou řeč, můžete si "pokecat" i při tom nejhlučnějším technu. A to je také důvod, proč se stále více lidí zajímá o WiFi ve volném pásmu 5GHz...

Reklama

Mezi nejzajímavější mód zařízení bezesporu patří WISP, ve kterém, jak již bylo v úvodu zmíněno, WAP354 funguje jako "WiFi klient routující na LAN porty". Vedle již známých nastavení je v tomto režimu možné dále nastavovat přesměrování portů ve Virtual server.

Pokud tedy máte na svém PC spuštěn např. web server, lze zde přesměrovat port 80 na IP adresu Vašeho PC. Uživatelé připojení k internetu pak mohou přistupovat na Váš WEB server, přestože IP adresa počítače je neveřejná.

Ve Special Aplication lze povolit různé služby např. některé on-line hry, které by jinak neprošly přes Firewall. V DMZ (demilitarizovaná zóna) lze nastavit počítače, na které bude přistupováno z Internetu.

WiFi na 2.4 i 5GHz - Minitar WAP354
i Zdroj: PCTuning.cz

V nastavení WAN portu volíte jakým způsobem, případně pod jakým loginem se přihlašujete k poskytovateli Internetu.

K dispozici jsou všechny obvyklé možnosti. Konkrétní typ přihlášení sdělí Váš poskytovatel internetu.

WiFi na 2.4 i 5GHz - Minitar WAP354
i Zdroj: PCTuning.cz

Ostatní nastavení

V záložce status lze nalézt informace o aktuální verzi firmware. Dále lze zde sledovat stav linky připojených UTP kabelů, informace o aktuálním bezdrátovém připojení a také je v záložce Status seznam aktivně připojených uživatelů v případě, že WAP354 je v režimu AP.

Záložka TCP/IP nabízí nastavení výchozí adresy web konfigurace zařízení, nastavení brány a DNS, dále zde lze zapnout DHCP server a nastavit rozsah přiřazovaných adres.

Záložka TCP/IP také umožňuje konfigurovat WMM tedy Wi-Fi MultiMedia. WMM obsahuje nejdůležitější nastavování priority přenosu paketů určitých služeb, jako jsou hlas, video nebo hudba. Jedná se tedy o určitý průřez připravované normy 802.11e, která řeší komplexně QoS tedy kvalitu služeb.

V záložce Other lze upgradovat Firmware ukládat a nahrávat nastavení zařízení. V této záložce lze také WAP354 vzdáleně rebootovat a sledovat historii stavů zařízení, které jsou zapisovány do logu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama