western-digital-velociraptor-kral-mezi-disky
Úložná zařízení Článek Western Digital VelociRaptor - král mezi disky

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 6. 2008 01:00 58

Seznam kapitol

1. Představení dravce 2. Nešlo by to i jinak? 3. Metodika, zpracování výsledků, testovací sestava 4. Testy - h2benchw, PCMark 05
5. Testy - PCMark Vantage, FC Test 6. Praktické zkušenosti s VelociRaptorem 7. Zhodnocení a závěr

Před necelými dvěma měsíci uvedla společnost WD na trh nástupce neoficiálního krále mezi pevnými disky WD Raptor, což byly jediné běžně dostupné SATA disky s 10000 otáčkami. Jeho nástupce VelociRaptor má také pouze 10000 otáček, takže se nabízí otázka - v čem je vlastně nový VelociRaptor lepší? Chybět nebude ani výkonnostní srovnání s Raptorem.

Reklama

Proč nemá VelociRaptor třeba 15000 otáček a 3,5" plotny?

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz

Určitě jste o tom již slyšeli. Mluvím o serverových 3,5" discích, které mají dnes až 15500 otáček za minutu (například v podání Seagate). Určitě vás někdy napadlo přemýšlet o nástupci klasického Raptora a nejspíše vás napadlo právě tohle: 3,5" disk s plotnami točícími se rychlostí například 15000 otáček za minutu. Jenže pozor, prozradím vám malé tajemství.

3,5" disky mají navíc vysoké seeky (jak uvidíte, tak rozdíl VelociRaptor vs Raptor je 1ms), což je největší problém klasických pevných disků a je to například jeden z důvodů (společně s onou odstředivou silou), proč se už více jak 15 let nevyrábějí 5,25" pevné disky.

Existují i alternativy

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz


solid state disk

Výkonné klasické pevné disky už dávno nejsou to, co bývaly. Během posledních několika let se pro ně ohrožením staly pomalu zlevňující Solid State disky. Tyto flashové pevné disky mají obrovskou výhodu v tom, že jejich seeky jsou nulové (téměř okamžitý přístup k paměťovým čipům) a rychlost nových kusů se stále a stále zvyšuje, dle některých marketingových prohlášení dosahují nejnovější SSD přenosových rychlostí až okolo 200MB/s, což by je spolehlivě zařadilo i před velikány jako dnes testovaný VelociRaptor.

Western Digital VelociRaptor - král mezi disky
i Zdroj: PCTuning.cz


ukázka rychlosti RAM disku

Druhou alternativou jsou RAM disky. To není žádná novinka, ačkoliv jste o ní možná ještě neslyšeli. Jde o použití nadbytečné kapacity RAM jako pevného disku za pomoci speciálního programu. Alokovaná RAM se pak chová jako pevný disk a tak se s ní dá i pracovat. Že jde o extrémně rychlé zařízení dokazuje i test uživatele hadr z našeho fóra a to na obrázku vidíte pouze DDR1 paměti na frekvenci 400MHz. Rychlosti čtení okolo 600MB/s a přístupová doba 0,0ms, to nemá konkurenci.

Na obě témata chci nejpozději do konce letních prázdnin připravit speciální články, máte se proto, myslím, na co těšit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama