vyssi-trida-monitorovacich-panelu
Návody Článek Vyšší třída monitorovacích panelů

Vyšší třída monitorovacích panelů | Kapitola 2

Charles

Charles

16. 2. 2004 00:00 33

Seznam kapitol

1. Thermaltake Hardcano 12 2. Akasa AK-FC-03 3. Srovnání a závěr

Dnes je již na trhnu celá řada různých monitorovacích panelů, které jsou určeny do 3,5" nebo 5,25" pozic. Lze si vybrat z cenově nenáročných modelů či z těch luxusnějších (a dražších), které dnes již svým zpracováním rozhodně žádný case neurazí. Ale když už se rozhodneme pro koupi některého z nich, který si vybrat? - Jedná se přeci jen o něco, co bude dohlížet na "zdraví" našeho miláčka. Podíváme se podrobněji na nově příchozí kousky, které patří do té cenově vyšší kategorie ale jsou téměř za stejné peníze (a to 2500,- Kč bez DPH)

Reklama

Provedením se od Hardcano 12 odlišuje v několika směrech. Panel je otevřený (žádné krytí elektroniky) a otáčky ventilátorů se zde regulují 4 kruhovými ovladači, kterými lze plynule otáčet. Čelní stěnu lze demontovat a barevné vzezření lze modifikovat dle svého vkusu. Není tu kladen takový důraz na displej jako v předešlém případě. Může ale zobrazovat údaje z libovolného ventilátoru a libovolného senzoru - lze kombinovat (teplotní limit ukazuje vždy pro zvolený senzor).

Oba panely ale disponují stejnými funkcemi. Regulace 4 ventilátorů, snímání hodnot ze 4 teplotních senzorů a teplotní limit, při jehož překročení se rozezní alarm. Je zde ale menší výhoda rychlejší regulace ventilátorů (stačí najednou pootočit a nemusí se tak několikrát po sobě stisknout jedno tlačítko, abychom vytáhli otáčky na maximum). Chybí zde ale jakákoliv obdoba auto módu.

Vyšší třída monitorovacích panelů
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Obsah balení

Když otevřete krabici, tak spatříte uvnitř plastového obalu panel i s příslušenstvím. Tím jsou další 4 barevné plíšky, náhradní čiré plexisklo, manuál v angličtině (vlastně jen 1 složený list), 4 prodlužovací 3-pin kablíky, 4 kablíky s tepelnými senzory a sáček se šroubky, imbusovým klíčem, 4 žlutými samolepícími štítky a 2 stahovacími umělohmotnými páskami.

 Manuál mohl být opravdu poněkud lépe zpracovaný (ale účel splní)
i Zdroj: PCTuning.cz
Manuál mohl být opravdu poněkud lépe zpracovaný (ale účel splní)


Už i krabice napovídá tomu, že s barvami půjde něco dělat :-)

Vyšší třída monitorovacích panelů
i Zdroj: PCTuning.cz


Čelní strana může být různé barvy

Zpracování

Tento panel má takovou specialitku - různá barevná provedení. A to nejen různé barevné podsvícení displeje, ale lze změnit barvu čelní stěny. Ta je totiž zcela rovná a krytá čirým plexisklem, pod kterým se nachází tenký barevný plíšek (standardně nasazen je černé barvy), který lze jednoduše vyměnit za jiný. Balení totiž obsahuje další 4 různých barev - stříbrná, červená, modrá a žlutá. Krycí plexisklo je připevněno imbusovými šroubky. Naštěstí je ale imbusový klíč potřebného rozměru k nalezení v jednom igelitovém sáčku.

Ovládání

Čelní stěna je zcela plochá (vyjma ovládacích prvků) s hranatým obrysem. Dominantní jsou zde 4 kruhové ovladače s označením fan1fan4 pro regulaci otáček. Zbylou plochu doplňuje poměrně malý obdelníkový displej (ale o jeho kvalitách/nekvalitách dále). Pod displejem se nachází 3 malá tlačítka oválného tvaru (šíleně nahlas cvakají) s označením t, f a c, kterými lze přepínat mezi jednotlivými teplotními senzory, ventilátory a třetí tlačítko slouží ke změně barevného podsvícení displeje (světle modrá, tmavě modrá, fialová, světle fialová, červená, žlutá, zelená nebo automatický režim, který po 3 sekundách přepíná mezi jednotlivými barvami) nebo jeho zhasnutí. Při stisku tlačítka t a f najednou se po 3 sekundách aktivuje režim, v kterém lze nastavit po jednom stupni (t - zvýšení, f - snížení) teplotní limit pro aktuální senzor (nastavení si panel "pamatuje" - není potřeba po restartu znovu zadávat). Při překročení tohoto limitu se rozezní velice nepříjemný a pronikavý alarm (stejně tak se stane, když počet otáček u kteréhokoliv ventilátoru klesne pod 600 za minutu). Při stisku tlačítek t a c najednou po dobu 3 sekund se všechna vlastní nastavení teplotního limitu vrátí na defaultní hodnoty.

 Čiré plexisklo - lesk zaručen
i Zdroj: PCTuning.cz
Čiré plexisklo - lesk zaručen


Rozmístění konektorů (pod napájecím se skrývá čtvrtý 3-pinový)

Vyšší třída monitorovacích panelů
i Zdroj: PCTuning.cz


Modré podsvícení kruhových ovladačů nelze změnit

Ze začátku způsobovala koncepce čelní stěny panelu s průhledným plexisklem menší nepříjemnost. Jelikož je plexisklo připevněno 4 šroubky v každém rohu, tak při stisknutí tlačítka nejblíže středu (pro změnu barvy podsvícení) to poměrně dost "vrzalo". Po demontáži čelní stěny a následnému nasazení se tato nepříjemnost ale naštěstí ztratila.

Problémem je zde ale čitelnost displeje. To má na svědomí 4mm silné čiré plexisklo, které způsobuje, že je displej poměrně dost zapuštěný (4mm + 1mm barevný plíšek) a tak při pohledu z trochu širšího pozorovacího úhlu nejsou vidět všechny údaje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama