vodni-chlazeni-test
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní chlazení: test ...

Vodní chlazení: test ... | Kapitola 4

Petr Válek

Petr Válek

17. 6. 2004 00:00 106

Seznam kapitol

1. Vodní chlazení: klady a zápory 2. Testované bloky 3. Další testované bloky 4. Testy a závěr

Problematika chlazení procesorů je stále aktuálnějším tématem. Vzhledem k tomu, že klasické chladiče odvádějí v horkém počasí svůj výkon pouze tehdy, pohnou-li pořádně vrtulí (a takových 5000ot/min je docela slyšet), narůstá počet těch, kteří pokukují po něčem, co by chladilo lépe a přitom tiše. První volbou je pak většinou věc, která funguje v autech už století - vodní chlazení. I když se nejedná o řešení pro každého, nebude od věci podívat se na některé tzv. "water blocky" a jejich chladící výkony zblízka.

Reklama

Původně jsme chtěli testovat tyto bloky na třech procesorech, testy však ukázaly, že rozdíly jsou identické ať jde o Pentium 4 či AMD Athlony. Aby zde byla možnost porovnání (s testy vzduchových chladičů, které jste mohli na našich stránkách číst zde), rozhodli jsme se změnit své rozhodnutí ohledně frekvencí testovaného procesoru.
Proto byl nakonec v testech použit pouze procesor AMD Athlon XP 2500+ Barton, který jsme přetaktovali s napětím 1,75V na frekvenci 2,2GHz (200MHz x 11).

  • Procesor AMD Athlon XP 2500+ Barton @ 3200+ při 1,75V

  • Základní deska EPOX 8RDA3+

  • Zdroj Enermax EG465AX-VE

  • Software MBM5 (15s intervaly záznamu)

Měřili jsme následně: Po vložení bloku do okruhu (čerpadlo před blokem, za blokem výměník, dále pak nádobka s vodou) byl tento dvě hodiny temperován. Dbali jsme na stálou teplotu místnosti a vody. Místnost měla teplotu 21°C, voda pak při startech 20°C. Každý blok byl měřen 2x a výsledky byly brány průměrem ze dvou výsledků. Zaokrouhlovali jsme na celé stupně nahoru. Burn jsme prováděli programem Prime 95 po dobu dvou hodin. Celkové měření zabralo docela dost času, proto omluvte také pozdější uveřejnění článku.

Měření průtoku blokem se nám bohužel podařilo ztratit (tedy mně nešťastným smazáním), proto prosím omluvte jeho nepřítomnost. Bohužel jsem se díky nedostatku času nedostal k naměření. Pokud však někdo máte tyto hodnoty, uvítám je na emailu support&pctuning.cz a uveřejním je.

Testy

Nejdříve se podíváme jak na tom byla teplota vody při jednotlivých stavech, při nezatíženém procesoru a pak po zatížení.

Vodní chlazení: test ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Schopnost ochladit dostatečně vodu je přímo závislá na schopnostech výměníku, čerpadla a průtoku blokem. Podle jednotlivých teplot se dá usuzovat, jaké množství kapaliny proteče jednotlivými bloky.

Vodní chlazení: test ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozdíly teplot do dvou stupňů Celsia jsou minimální.

Vodní chlazení: test ...
i Zdroj: PCTuning.cz

Po dvouhodinové temperaci CPU je z grafu hezky vidět, jaké pořadí můžeme předpokládat. Nejlépe je na tom blok Cascade, následovaný blokem KPcool. Vedoucí třetici doplňuje Zalman spolu s blokem Ertyho.

Poslední graf nás zřejmě všechny zajímá nejvíce. Jednoznačným vítězem se stává blok Cascade Radka-B, následovaný blokem KPcool. Třetí skončil jediný zahraniční zástupce Zalman ZM-WB2. Největší výkonový propad prodělal blok firmy AQcool. S 48°C je o celých 7°C celsia za vedoucím blokem.

Závěr

Test ukazuje, že konstrukce vodního bloku nemá na celkový chladící výkon vodního chlazení tak zásadní význam, jak by se na první pohled mohlo zdát (hmotnost největšího bloku několikanásobkem nejmenšího typu).

Výkonově "propadl" pouze nejmenší blok firmy Aqcool -  i když propadl není to správné slovo. I tento blok totiž skvěle uspěl v porovnání s klasickým vzduchovým chlazením - pro srovnání jsme provedli test s chladičem dodávaným v tzv. BOX sadě s procesorem Athlon XP 2500+. V našem "burn" testu dosahovala teplota CPU po 2 hodinách zatížení meze 63C.

Poznámka: Rádi bychom poděkovali všem jednotlivcům a firmám, které nám zapůjčily testované bloky a periferie. Zvláštní poděkování pak patří KaRlOsovi za pomoc při opatření bloků.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama