vime-prvni-proc-nejde-zvysovat-napeti-na-geforce-gtx-680
Novinka Víme první: proč nejde zvyšovat napětí na GeForce GTX 680

Víme první: proč nejde zvyšovat napětí na GeForce GTX 680

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 4. 2012 08:08 9

Uživatelé se právem ptají, proč na nových GeForce GTX 680 nejde zvyšovat více napětí jádra, zjistili jsme to

Reklama
Víme první: proč nejde zvyšovat napětí na GeForce GTX 680
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové GeForce GTX 680 už nejsou dávno nové, uvedené na trh byly před měsícem. Jejich majitele v podstatě trápí asi jediná věc, nemožnost zvýšit napětí jádra GPU nad hodnotu 1,175V. Tato situace není nijak výjimečná, vzpomeňte si jak dlouho nešlo zvyšovat napětí na Radeonech HD 6900, bylo to déle než měsíc od uvedení. V čem je ale problém? - Na trhu je nyní už spousta nereferenčních karet se silnou napájecí kaskádou, třeba karta Asus na obrázku má osm fází pro jádro a dvě pro paměti. To je dostatečné i pro extrémní taktování, ne jen škádlení na vzduchu. Abych problému přišel na kloub, zeptal jsem se několika výrobců na jejich zdůvodnění. Ozval se mi přímo člověk z vývoje grafik u jednoho z největších. Odpověď byla jednoduchá: Nvidia zvyšování napětí blokuje přímo driverem. V tuto chvíli s tím není možné nic dělat, není zatím softwarová cesta jak to obejít.

V reakci na tuto odpověď jsem tedy požádal o oficiální vyjádření přímo Nvidii. Odpověď mi byla přislíbena a doufám, že se jí dočkáme brzy. Hned jak ji dostaneme, budeme vás informovat. Co tedy zbývá majitelům GeForce GTX 680? - Zatím mají štěstí pouze majitelé karty Asus DirectCu II z obrázku nahoře. Ostatní si musí počkat až se Nvidia umoudří (pokud se tak stane) a povolí vyšší hodnoty v ovladači. To pak budou moci zvýšit napětí všichni majiteleé GeForce GTX 680. Nvidia ale napětí omezila z jasného důvodu, napájecí kaskáda na referenční kartě není nijak stavěná na vysoké napětí/proudy a tak je omezení ze strany Nvidie logické.

Víme první: proč nejde zvyšovat napětí na GeForce GTX 680
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se na kartu Asus. Výrobce totiž kartu vybavil "Hotwire" rozhraním. Pokud máte desky Rampage V Extreme/Formula tak máte vyhráno. Stačí přiletovat tři vodiče na kartu a desku (do vyhrazených míst) a je to. Poté lze měnit napětí jádra GPU, PLL i pamětí přímo z BIOSu desky nebo software z Windows. Aby jste mohli překonat hranici 1,175V musíte ještě spojit rezistor PGR100 na druhém obrázku. Pokud vše uděláte, máte možnost zvýšení napětí až o 0,9V což je maximum 2V. To je samozřejmě moc, bude stačit mnohem méně. Tato karta je stoprocentně stabilní na frekvenci 1350 MHz pro jádro s napětím kolem 1,25V. Dá se ale dostat i dále, což vám ukážeme v recenzi této karty někdy v budoucnu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama