V Evropské Unii bude USB-C pro nabíjení povinné od roku 2024, týkat se bude i notebooků
i Zdroj: depositphotos.com
Novinka V Evropské Unii bude USB-C pro nabíjení povinné od roku 2024, týkat se bude i notebooků

V Evropské Unii bude USB-C pro nabíjení povinné od roku 2024, týkat se bude i notebooků

David Jiránek

David Jiránek

8. 6. 2022 17:15 11

Nestandardní konektory, micro-USB, mini-USB, Lightning a další do dvou let skončí. Evropský parlament a Evropská komise přijímají nový zákon, který vejde v platnost na podzim roku 2024. Zařízení připojíte skrze rozšířené USB-C.

Reklama

Zákon na využívání USB-C se bude vztahovat na nová zařízení v oblastech mobilních telefonů, tabletů a ostatních druzích přenositelné elektroniky. Jednotný konektor by se tak měl vyskytnout i u počítačového příslušenství, fotoaparátů, čteček, sluchátek a dalších zařízení. I dnes potkáme běžně například myši nebo klávesnice s micro-USB.

Novinkou je také zahrnutí notebooků. U těch mají výrobci 40 měsíců pro implementaci USB-C, tudíž půjde o pomalejší implementaci. Zde se počítá s využitím USB Power Delivery 3.1 umožňující nabíjení o výkonu až 240 W. Ani to ovšem nejvýkonnějším modelům nemusí stačit. Jak toto výrobci vyřeší zatím není jasné.

V Evropské Unii bude USB-C pro nabíjení povinné od roku 2024, týkat se bude i notebooků
i Zdroj: techpowerup.com

Kromě levnějšího příslušenství a elektroniky, kde se stále využívá micro-USB a mini-USB, se legislativa nejvíce dotkne Applu a iPhonu s Lightning konektorem. Vzhledem k uvedení v platnost na podzim roku 2024 by to ovšem pro společnost z Kalifornie neměl být problém. Už nyní se totiž spekuluje o iPhonu s USB-C, jež by přišel na podzim příštího roku. Pokud se tak nestane, bude mít Apple stále rok rezervu.

Posledním důležitým bodem nového zákona je možnost, aby výrobci nepřidávali nabíječku do balení. Zde může přijít problém, pokud některý z výrobců zvolí vlastní standard rychlého nabíjení. Univerzální rychlé dobíjení v tom případě nemusí fungovat a zákazníci budou nuceni dosavadní nabíječku stejnak dokoupit, aby využili plný potenciál zařízení.

USB-C kabely zakoupíte u našeho partnera CZC.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama