Úvaha: Smetou Free to Play hry klasickou konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Smetou Free to Play hry klasickou konkurenci?

Úvaha: Smetou Free to Play hry klasickou konkurenci? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 10. 2012 03:00 48

Seznam kapitol

1. Z historie 2. Free to Play 3. Jdeme dojit 4. Tajné recepty
5. Úskalí F2P 6. Čim víc oveček... 7. Prachy, prachy, prachy 8. Naval Centig!

Řada firem vidí pod modelem Free to Play (F2P) budoucnost. V F2P se navíc ukrývá lákavá možnost omezení pirátství a zvýšení zisků ze zemí, kde se dosud za software neplatilo. Také půjde „podojit“ hráče více, než bylo doposud obvyklé. Je tenhle model skutečně tak úžasný a vizionářský, jak je nám pořád všude slibováno?

Reklama

To všechno zní hrozně hezky, tak nějak mirkodušínovsky. Jenomže vývoj her stojí peníze a peníze se musí prostě z hráčů stáhnout. Důsledkem je to, že F2P hru musíte navrhnout jako stroj na sběr peněz, který vypadá jako hra. Existují dokonce nástroje pro odhady příjmů z vaší F2P hry, takže se nemá smysl tvářit, že hlavní je hra a to, že vám za ní spokojení hráči platí, je vedlejší. Naopak, hlavní je systém na sběr peněz, který se obaluje hrou, což znamená, že design takového sběrače má máloco společného s klasickými hrami, které znáte.

Úvaha: Smetou Free to Play hry klasickou konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz

Hru nenavrhujete tak, aby se dobře hrála neplatícím hráčům, ale aby se jim hrála o poznání lépe, až zaplatí. Je to trochu jako s autem, se kterým můžete „neomezeně“ jezdit, ale připlatíte si za možnost zařadit dvojku, pak za možnost řadit trojku, pak za čtyřku a samostatně se platí za zpátečku. Neříkejte, že s takovým autem nejde jezdit! Jde.

Jednou možností, jak F2P hru monetizovat, je Pay to Win. Nejde vám hraní? Nevadí – můžete si zaplatit a odemkneme všechny levely. Pokud vám to stále nejde, můžete si dokoupit průvodce. A nebo si můžete zaplatit dohrání celé hry. Kupujete si zkrátka cheaty! Je to jako v onom úžasném kresleném vtipu, ve kterém Diablo není schopen porazit postavu hráče a ptá se, kde sebral to úžasně odolné brnění: „Jaká nadpozemská moc ti tu zbroj dala?!“ „Tátova kreditka!!!“ Tak – to je Pay to Win systém, který není až tak divný, jak by se mohlo zdát. Vždyť i v minulosti jste si mohli koupit knížku o tom, jak dohrát tu či onu hru, jenom kdysi na průvodcích vydělávali profesionální pisálkové, zatímco dnes za to kasíruje výrobce. Dokud jde jenom o single player, ať si možnost vyhrát hráči kupují zcela podle své libosti!

Úvaha: Smetou Free to Play hry klasickou konkurenci?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinak to samozřejmě vypadá v multiplayeru, kde si hráči můžou zakupovat prémiové věci. Hráčům, kteří odmítají utrácet, to může přijít nefér, jde ale o velmi silnou pobídku k tomu, aby i je přiměla trochu si provětrat účet. Není podstatné, zda hráči na fórech reptají, důležité je, že se o prémiovém obsahu mluví, hráči si ho závidí a nakonec se k utrácení samo přesvědčí. Bohužel je pak nutné řešit věci, jako je kradení vzácného obsahu, hackování účtů a podobně, ale nevadí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama