Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně

Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 6. 2013 00:00 40

Seznam kapitol

1. Kupujeme levně, trpme 2. Odolné prvky 3. Drahé a levné návrhy 4. Možná řešení 5. Nablýskaná pozlátka 6. Budoucnost je ve skle

Byl jsem obviňován z toho, že jsem k levným tabletům nekritický a nevidím jejich nevýhody. No – už jsem nějaké poznal. Třeba tu, jak zoufale snadno je můžete poškodit či zničit. Nízká pořizovací cena není způsobena dobrotivostí výrobce, ale značnými úsporami. A nejčastěji tam, kde to není vidět. V konstrukci.

Reklama

Stále tu je možnost mechanického zkroucení, pokud vynaložíte velkou sílu, ale to už se musíte opravdu snažit. Největší problém je ale v tom, že s pouzdrem tablet pořádně nakyne a kvůli nutnosti jezdit zipem po třech čtvrtinách obalu se taky výrazně sníží pohotovost používání. Takový obal se hodí spíš pro „notebookovité“ než pro skutečně mobilní používání. Obranný bonus, který tím zařízení dostane, je ale neoddiskutovatelný. Je to někde na úrovni notebookové brašny z tvrzeného balistického nylonu, což je opravdu fortelně odolná taška.

Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou možností je pojištění pro případ náhodného poškození. Takové pojištění vás přijde na 10-15% ceny pojišťovaného výrobku a kryje i poškození vzniklé náhodným rozdrcením či zlomením. Vzhledem k tomu, jak vysoká šance je na poškození levných tabletů a mobilů, tak se až divím nízké ceně za pojištění. U tabletu za 2000 Kč jsou to nějaké dvě stovky, což je ještě levnější, než kvalitní odolné pouzdro. Vzhledem k tomu, že kvalitnější zařízení bývají odolnější (a přitom za pojištění zaplatíte více), mi přijde pro levná samokřupná zařízení až hanebně výhodné. Až se mi nechce věřit, že něco takového může fungovat. Možná, že cenu pojištění kalkulovali právě pro ty kvalitnější a odolnější stroje a nové plastové bazmeky ještě ve statistikách zahrnuty nejsou. Bohužel ale pokud chcete zařízení pojistit, musíte to udělat už při jeho koupi, připojistit si ho později nejde. 

Ideální je asi kombinace obou ochran – jak pojištění, které vás ochrání ve chvíli, kdy vám nové a skvostné plastové zařízení křupne, a taky pořádný obal. Je sice príma, že máte zařízení pojištěné, ale pokud vás postihne nehoda na pracovní cestě či dovolené, tak z toho mít radost nebudete. Pokud ho trvale nesynchronizujete, můžete mít navíc problém vypáčit z něj data.

Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento problém se netýká jenom tabletů a e-booků, i když ty nesou asi největší riziko náhodného poškození. Přece jen jsou to tenké placky s jednou skleněnou stranou. Ve skutečnosti ale podobné problémy postihují i moderní plastové notebooky, protože přece jenom rollcage, uhlíkovými a titanovými kompozity jsou vybaveny hlavně drahé kusy. Viděl jsem už i řadu zdánlivě nablýskaných a moderních plastových strojů, které měly – „překvapivě“ – prasklý displej. Zjevně trpí podobným problémem, jako levné tablety: Příliš mnoho dobrých věcí je obaleno příliš tenkou vrstvou málo odolného plastu. To, že je jejich obal, připomínající lepší vaničku na máslo, nastříkán líbivou metalízou, činí tyto stroje možná lákavějšími, ale problémy s jejich pevností a odolností to neřeší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama