Úvaha: Pevné disky v akci, jen za dvojnásobek!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Pevné disky v akci, jen za dvojnásobek!

Úvaha: Pevné disky v akci, jen za dvojnásobek! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 7. 2012 03:00 70

Seznam kapitol

1. Já jsem vám to říkal 2. Alternativní náhrady 3. Zaplaťte ztráty! 4. Umělá krize? 5. Blýská se na horší časy

V jednom z dílů The Daily Show Jon Stewart divákům oznámil: „Daňoví poplatníci! Dnes máme co slavit – koupili jsme si pojišťovnu!“ Tou pojišťovnou byla AIG, která se dostala na pokraj bankrotu. A aby nezbankrotovala, stát ji podepřel horou peněz z daní. Stejně tak zákazníci po loňských záplavách podpořili výrobce disků.

Reklama

Stačí, abyste se podívali na ceny vysokokapacitních flash disků, které se staví do stejné role jako externí harddisky: za stejné peníze si můžete koupit buď 128GB flash disk a nebo 2TB harddisk. Co je nanejvýš pikantní, je fakt, že když tak sleduji trh s flash disky, mám dojem, že se vývoj k vyšším kapacitám a nižším cenám v podstatě zastavil. 256GB flash disky se prodávaly už před rokem a stály stejně astronomické peníze jako dnes, takže je kupují jenom opravdoví fanatici. Největší pokles cen zažily 32GB flashdisky, což je takový mírný pokrok v mezích zákona, který ale z trhu vytlačil jen relativně drahé harddisky formátu 1,8“. Ale už 64GB flashdisky stojí zhruba to samé, co (nyní značně předražené) harddisky s kapacitou 320 GB. Připlatíte si pár stovek a máte harddisk s kapacitou 750 GB až  1 TB, což znamená, že větší flashdisky nikdo kupovat nebude. Náhrada harddisků SSD disky obecně? To nemůžete myslet vážně.

Úvaha: Pevné disky v akci, jen za dvojnásobek!
i Zdroj: PCTuning.cz

Cloud rovněž jen těžko nahradí velké místní úložiště. Pokud ho používáte správně, tedy ukládáte na něj jen malé objemy dat a velké soubory (jako třeba filmy) jenom streamujete, nedochází k žádné konkurenci s velkými disky, protože velký disk prostě nepotřebujete. Cloud je pro ukládání velkých dat stále pomalý, velmi drahý a problematický. Nikdy nevíte, kdy na sdílecí službu uvalí klatbu nějaká mocná organizace a smete ji z povrchu země.

Úvaha: Pevné disky v akci, jen za dvojnásobek!
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě jediné kopie dat uložených v cloudu je to událost tak zvaně na mašli. U lidí, kteří si zálohují jenom do cloudu, obdivuji jejich statečnost a odhodlání riskovat ve jménu pokroku, ale nikomu normálnímu bych to nedoporučil. Záloha na místní disk je prostě záloha na místní disk – zaplatíte za něj jednou a značně zvýšíte pravděpodobnost přežití svých dat. Takový externí disk připojujete jen když ho potřebujete, čímž snížíte šanci ztráty dat havárií systému a nebo virovou nákazou. A pokud odjíždíte na cesty, můžete si ho uložit třeba v bezpečnostní schránce v bance. Celé to můžete mít zakryptované třeba TrueCryptem, takže si tam můžete uložit v podstatě cokoliv. Výrazné zlepšení bezpečnosti za opravdu malé peníze!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama