Úvaha: Je to tady – splaskává facebooková bublina?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Je to tady – splaskává facebooková bublina?

Úvaha: Je to tady – splaskává facebooková bublina? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 6. 2012 03:00 41

Seznam kapitol

1. Facebook akciovkou 2. Bubliny v praxi 3. Pomíjivá sláva 4. Šest rizik pro investora I.
5. Šest rizik pro investora II. 6. Nestabilní mobily 7. Vygeneruje peníze?

Když se blížilo IPO Facebooku (Initial Public Offering, uvedení firmy na akciový trh), noviny přímo vřely články a komentáři. To je dost neobvyklé. Zkuste si vzpomenout, kdy naposledy uvedení akcií nějaké firmy řešily noviny na prvních stránkách, které nejsou obvykle rezervovány pro nudné finanční zprávy...

Reklama

Existuje velmi velké množství důvodů, proč mobilní platforma nemusí být rozumný krok, z nichž nejdůležitější je to, že výroba a prodej hardware a telefonů zvlášť je velice tvrdá branže.

 Úvaha: Je to tady – splaskává facebooková bublina?
i Zdroj: PCTuning.cz

Trendem budoucnosti je smartphone, jehož cena bude klesat natolik, že časem prostě vytlačí klasický telefon. Výroba smartphonů není jednoduchá, udržet se v sekci drahých a populárních je obzvlášť těžké. Dává to Apple, dává to Samsung, Nokia to nedává a Google to taky nedal. Z Asie se valí lavina levných smartphonů – a co bude Facebook telefon jiného, než levný telefon, který bude mít nějakou speciální verzi Androidu? Těžko si dovedu představit něco jiného.

 Úvaha: Je to tady – splaskává facebooková bublina?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud chce Facebook masově prorazit, těžko může soutěžit v drahém segmentu, bude muset do levných telefonů, kde je jenom malý zisk na jednotku. Šance, že by mohl soutěžit s iPhonem a nebo špičkovými Samsungy, vidím jen jako špatné a taky se nedá čekat, že by jen kvůli Facebooku přestali nároční uživatelé používat své drahé telefony. Otázkou je, jestli zrovna ti uživatelé, kteří mají hluboko do kapsy a jdou po levných telefonech, jsou zajímaví pro reklamu. Jasně, Facebook začínal jako studentská síť a studenti jsou asi ideální průkopníci, jenomže dnes už nejde o expanzi, ale o zvýšení zisků. Výroba a distribuce telefonů může naopak vést ke snížení zisků.

 Úvaha: Je to tady – splaskává facebooková bublina?
i Zdroj: PCTuning.cz

V praxi pak Facebook telefon nemusí znamenat snahu o expanzi, ale naopak o „nevypadnutí“ z mobilního segmentu, což bude nákladné a nemusí to být úspěšné. V každém případě je tenhle krok viděn jako problematický.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama