Úvaha: Jak jsme zapomněli na domácí počítač
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Jak jsme zapomněli na domácí počítač

Úvaha: Jak jsme zapomněli na domácí počítač | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 4. 2014 12:00 15

Seznam kapitol

1. Co je (nebo byl?) domácí počítač 2. Počítač do domácnosti? Nižší ceny a hlavně hry! 3. Když o hráče nestojíte? 4. Další generace? Propadák!
5. 16bitová schizofrenie 6. Domácí počítač = PC 7. Jak to funguje? A koho to zajímá? 8. Vrátí se?

Posledních dvacet let se vedou debaty o PC, o PC a konzolích, o světě po PC a podobně. Zdá se, že už všichni zapomněli na kategorii strojů označovaných jako HC, home computer, bez kterých by se PC možná nikdy nestalo běžnou součástí domácnosti. Jak vznikly, jak se vyvíjely a kam a proč zmizely? Nečeká nás jejich návrat?

Reklama

Ve finále uživatelé zjistili, že stejně potřebují počítač v klasické skříni, ať už je to PC, anebo Amiga. V tom okamžiku už v podstatě cenový rozdíl mezi PC a HC neexistoval. Ti uživatelé, kteří chtěli jenom hrát hry, se začali přesouvat k nové generaci konzolí s CD / DVD, pro ostatní už byla jediná logická volba – PC. Část komunit domácích počítačů přežila a stále existuje dodnes, jde ale jenom o fanoušky.

Můžeme jenom spekulovat, jestli by to dopadlo stejně v případě, že by už v té době byly k dispozici podobně výkonné mobilní čipy, jako máme dnes. Moderní Ultra Compact PC ukazují, že se velký výkon vejde i do malého prostoru, nejnovější Gigabyte GB-BXi7-4770R nabízí v kostičce 12 × 12 × 6 cm výkon čtyřjádrového procesoru i7-4770R. Takový stroj by se klidně vešel do skříně „domácího PC“, jako byl Schneider EuroPC. Do skříně Amigy 1200 by se dnes také vměstnal pořádně nadupaný a přitom poměrně úsporný počítač. Jenže jaký smysl by měl nekompatibilní stroj ve světě, kdy nejlevnější notebook kompatibilní s PC koupíte za pět tisíc korun a nejlevnější tablet za tisícovku?

Úvaha: Jak jsme zapomněli na domácí počítač
i Zdroj: PCTuning.cz
Úvaha: Jak jsme zapomněli na domácí počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

 

I v současnosti domácí počítače stále existují, i když se přetavily do podoby, ve které je sotva rozeznáme. Nejlevnější kategorii představují streamovací mašinky založené na Androidu. Přestože jde o strojky kapku dražší, než jsou specializované Chromecasty, dají se využít ke všemu možnému, včetně surfování, programování i hraní. Podobně jako staré domácí počítače se připojují k televizi – jediné, co v ceně nedostanete, je použitelná klávesnice.

„Android TV-stick“ – Mini PC MK809III

Pochybuji však, že by někdo tyhle věcičky používal skutečně k hraní a programování, přece jenom jde o takové vycpávkové řešení mezi chytrou televizí a mediálním centrem, které asi nemá moc dlouhodobou perspektivu. Navíc se cenově moc neliší od nejlevnějších tabletů, které lze využít podobným způsobem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama