Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?

Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 12. 2011 13:00 45

Seznam kapitol

1. Jedno slabé místo 2. Otázka první: Selže Windows Phone 7? 3. Otázka druhá: Uspěje Microsoft s tablety? 4. Otázka třetí: Je PC v ohrožení? 5. Otázka čtvrtá: Stanou se Office nevýznamné? 6. Otázka závěrečná: Je to pravděpodobné?

Před nedávnem se na Business Insideru objevil provokativní článek o tom, jak by mohl Microsoft ztratit význam a nakonec zkolabovat v řádu několika let. Tato myšlenka se jeví na první pohled úplně šílená – firma má rekordní příjmy a cena jejich akcií je stabilní. Jenže jak se říká, některé myšlenky jsou tak šílené, že by mohly být i pravdivé.

Reklama

Otázka první: Selže Windows Phone 7?

Jak se v poslední době ukázalo u Nokie, i zdánlivě zcela neotřesitelná firma s diverzifikovaným portfoliem se může ocitnout v situaci, kdy neví kudy dál. Microsoft je Nokii v lecčems podobný: kupříkladu v tom, že má obrovskou výzkumnou divizi, jejíž výsledky nejsou nikde moc vidět. A není to způsobeno tím, že by měli špatné nápady, třeba rozkládací tablet Courier byl zajímavý a revoluční, zatím nevyužit byl tabletop computing a osobně například nechápu, proč zůstaly nevyužité koncepty pokročilých myší.

Obě firmy nalily do výzkumu mnohonásobně více peněz než Apple – a přesto právě Apple vypadá jako inovátor. V případě Nokie a Microsoftu se zdá, jako by nevyužití výsledků výzkumu nikomu vlastně ani nevadilo.

Mezi situací Nokie a Microsoftu je ale velký rozdíl. Nokie stále dominuje v počtu prodaných telefonů, ale nepodařilo se jim zachytit v segmentu nejvýkonnějších smartphonů, kde jsou marže nejvyšší. Prodávat obrovské množství přístrojů s malou marží není žádná výhra, protože máte složitější logistiku, rozsáhlejší výrobu a také podporu. Nokie vypadla ze hry právě v nejdůležitějším segmentu, byla jednoduše nahrazena jinými výrobci a neměla žádný rozumný plán, jak se vrátit zpět do vedení. Současná sázka na Windows Phone 7 je riskantní: pokud to vyjde, vyhraje jak Nokia, tak Microsoft. Pokud to nevyjde, Microsoft sice utrpí, ale pro Nokii to bude katastrofa.

Zatím není jasné, jak situace přesně vypadá, podle odhadů analytiků se prodá telefonů s Windows Phone 7 méně, než by se Nokii líbilo. Ta odpověděla prohlášením, že prodeje jsou „nejlepší v historii“, jak uvedly některé weby. To není ale úplně přesně to, co mluvčí Doug Dawson napsal. Napsal doslova: „Based on earliest data, the sales start of the Lumia 800 is the best ever first week of Nokia smartphone sales in the UK recent history.“ (Podle prvních údajů představuje začátek prodejů Lumia 800 nejlepší první týden prodejů smartphonů Nokie v Anglii v současné historii.) Není to tedy nejlepší první týden ani pokud jde o smartphony obecně (mluví se jen o smartphonech Nokie) a nejde ani o nejlepší první týden prodejů smartphonů Nokie vůbec – jde jen o blízkou historii. To může znamenat ledacos a dokud neuvidíme prodejní čísla, nedá se o úspěchu či neúspěchu říct skoro nic.

Prodeje Windows Phone 7 jsou přitom docela zásadním elementem v konstrukci případného kolapsu Microsoftu podle zmíněného scénáře. Pokud budou prodeje dobré, má Microsoft realistickou šanci nahradit RIM a jeho BlackBerry. Nejvýraznějším pozitivem nového systému je podle recenzí velmi dobrá integrace aplikací a plnohodnotná podpora Office. Lumia 800 je podle všeho navržená prakticky, je ale drahá a není tak „sexy“ jako jiné smartphony. I recenze s hodnocením 3,5/5 – 4/5 vyjadřují dojem, že to je hezký, ale nijak ohromující telefon, což samo o sobě nemusí stačit na to, aby oslnil normální uživatele a začal být relevantní na trhu plném telefonů s Androidem a iOS.

Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?
i Zdroj: PCTuning.cz

Uživatelé iPhonů mají obrovskou motivaci neopouštět svou „uzavřenou zahradu“ – pokud si koupíte aplikaci, můžete ji používat na neomezeném počtu zařízení svázaných se svým účtem, což je gigantická výhoda. Koupíte si třeba Angry Birds a můžete je hrát na telefonu, zatímco vaše děti je hrají na iPodu a žena na iPadu – vše za jednu cenu. Tohle představuje obrovskou výhodu platformy, se kterou bude mít Microsoft velké potíže – stále operuje s představou software svázaného s hardwarem, ne s uživatelem.

Integrace kontaktů a aplikace Office jsou důležité pro firemní zákazníky, ale jinak mám z Lumie pocit, že Microsoft nechápe mentalitu masového zákazníka. Telefon je esteticky pěkný, ale rozhraní vypadá tak trochu jako demo pro zobrazování postscriptových fontů – velké písmo, málo barev, zkrátka suché provedení. Nokia telefon vybavila svými aplikacemi, jako je „offline navigace zdarma“, ale to je výhoda, kterou by mohl Google v Androidu vymazat během pár týdnů, pokud by se mu chtělo. Určité nepochopení toho, co uživatelé chtějí, je vidět v hardware, kdy má Lumia údajně slabší kameru, nemá vůbec čelní kameru a nemá slot pro paměťové karty, přitom je dražší než hodně smartphonů s Androidem. Zkrátka a dobře, vypadá jako použitelný telefon, ale nic, co by mě přimělo stát ve frontě.

Obrovská výhoda Microsoftu spočívá v tom, že má (poněkud překvapivě) příjmy z Androidu díky patentům. I kdyby WP7 selhal, stále to pro něj znamená příjmy. Pokud WP7 uspěje jako platforma pro podnikové telefony, kde by se dala využít jeho integrace s Office a Outlookem, znamenalo by to velkou výhodu. Zatím ale WP7 nevypadá jako systém, který by převálcoval trh s telefony pro normální uživatele, což nemusí pro Microsoft znamenat vůbec nic – stejně by si asi koupili levnější telefony s Androidem, ze kterého má taky příjmy. Pro Nokii by to bylo sice horší, ale co se dá dělat. Pokud by WP7 uspěl alespoň ve firemní sféře, mohl by se z Nokie stát „druhý RIM“, v takovém případě by jim ale stejně utekl segment s nejvyšší marží a museli by se soustředit na praktičtější a levnější modely.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama