Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy... | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 1. 2013 03:00 106

Seznam kapitol

1. Ultra Super HD 4K 2. Pomalá data 3. Wow efekt 4. Možnosti využití
5. První fáze pro nadšence 6. Technologie pro skutečný posun 7. Obsah nad formou

A je to tu zas. Přišel CES, reklamní masírka, oslavné články. Technologický cirkus s televizemi se rozjel na plné obrátky – a 3D je už dnes passé, dnes podle vizionářů frčí 4K televize. Koho zajímá, že nabídka opravdu slušných filmů i pro „běžné HD“ je omezená? Koho zajímá, že se vlastně nemáme na co dívat? Seriály to nevytrhnou.

Reklama

Nějaký takový, aby to vypadalo „Wow!“ a „Ach!“ a „Ty vado, to je boží telka!“ To omezuje výběr titulů na úspěšné fláky, které pro vydavatele představují sázku na jistotu. Něco jako Spiderman, nebo Avatar, nebo Hvězdné války, něco takového, co jste viděli už asi dvacetkrát a znova se na to budete koukat jenom proto, abyste se přesvědčili, že vidíte každý chlup v nose Hana Sola. Vybavujete si díl Big Bang Theory, kde se parta dívá na první díl Indiany Jonese, aby se naladila na půlnoční promítání verze Indiany Jonese, který je delší o 21 sekund? Tak nějak tak si připadám, když vidím znova a stále dokola ty samé filmy, které nám s každým vylepšením technologie opět prodávají za prémiové ceny. Myslím si, že lidi, kteří za něco takového platí, alespoň částečně nejsou při smyslech.

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: fanpop.com

A tady vidím to skutečné jádro tragédie moderních audiovizuálních technologií. Není v tom, že vás nové technologie nutí k drahým upgradům a nebo se pokoušejí zadávit mezinárodní datové komunikace. Ne, problém je v tom, že moderní technologie přestávají mít smysl jako něco, co vám přináší kvalitní obsah. Samy se stávají superstar a obsah má jenom roli jakéhosi dema, které má za úkol předvést, jak je technologie sama o sobě dobrá. Hlavní roli už nemá film, ale televize, na které ho budeme pouštět. Mluvíme o totálním vítězství hmoty nad duchem, o ničem menším.

O záchvatu totální technologické masturbace, která nepřináší nic pozitivního, tedy kromě uspokojení sama nad sebou.

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobně vidím pokrok v technologiích tam, kde technologie tlačí cenu dolů (jako se stalo u netbooků), zpřístupňují ovládání i lidem, kteří se o technologie nezajímají (jako se stalo u tabletů) a nebo prolamují zastaralé bariéry, jako je příchod digitální distribuce obsahu. To všechno je pozitivní a praktické. Tady vidím jádro technologického pokroku – nabízet více za menší peníze, oslovovat uživatele v rozvojových zemích, přinášet dobro moderních technologií seniorům, dětem, hledat nové cesty, jak kombinovat technologie a realitu, jak umocňovat jejich zážitky – ale tak, aby to přinášelo jasný smysl a bylo to za rozumné peníze.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama